Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 березня 2018, 11:03

Аналітика 07.03.2018. Вашингтон продовжує диригувати світовими ринками

Не встигли інвестори прийти в себе і повернутися до покупок, як фінансові ринки накрила нова хвиля втечі від ризиків. За повідомленням аналітика компанії Global FX, в середу вранці ф'ючерси на індекс S & P показали найгірший з 2015 року відкриття, потягнувши за собою азіатські майданчики. Новим приводом для занепокоєння став відхід Гері Кона, відомого як головного прихильника вільної торгівлі, з поста економічного радника Білого дому. Трамп, на відміну від інвесторів, не сильно засмутився і вже написав в Twitter, що дуже скоро підбере йому заміну. Догляд Кона, ярого супротивника анонсованих президентом мит на імпорт сталі та алюмінію, розцінюється ринками як підвищення політичної невизначеності і зростання загрози торгової війни. Втім, ефект виявився недовгим, і після початкового обвалу фондові майданчики перейшли до відновлення, згадавши про те, що перестановки в Білому домі при Трампа — звичайна справа, а противники введення тарифів є і в лавах самих республіканців. Однак ринки не можуть собі дозволити повністю ігнорувати тему торгівлі, особливо після повідомлень про те, що Штати планують масштабне скорочення імпорту з Китаю.

Так, японський Nikkei закрився зі зниженням на 0,77%, як і гонконгський Hang Seng. Китайський Shanghai Composite обмежився втратами в розмірі 0,12%, а південнокорейський Kospi виділився на загальному тлі, додавши 0,2% завдяки спаду напруженості після анонса першого більш ніж за десять років саміту Південної і Північної Кореї. З огляду на невизначеність, що зберігається в Штатах, європейські фондові майданчики сьогодні навряд чи зможуть абстрагуватися від ситуації і показати зростання, хоча у міру відступу емоцій тиск на акції і ризикові активи може ослабнути протягом дня.

На валютному ринку з оглядкою на події в Білому домі проявляється тенденція до продажу долара і ухилення від ризиків. На цьому тлі виділяється пара долар / ієна, яка особливо гостро відчуває на собі вплив обох факторів. Котирування різко обвалилися на відкритті, торкнувшись позначки 105.45 і залишаються під тиском. Вчорашні нейтральні заяви представника ФРС Каплана, який вказав на доречність «приблизно» трьох підвищень ставки в цьому році, не вплинули на загальний настрій гравців щодо американської валюти. Сьогодні частково абстрагуватися від теми торгівлі долара може допомогти звіт по зайнятості в приватному секторі від ADP, який традиційно служить орієнтиром напередодні ключового релізу, опублікованого слідом за ним в п'ятницю. Якщо результат перевищить прогноз, і приріст складе понад 200 тис., Локально тиск на USD може кілька ослабнути, однак загальний тон продовжить ставити Трамп і його любов до торгівельних воєн.

Ринок нафти теж відчув на собі погіршення сприйняття ризику. Вчора барель Brent прогризав собі шлях на північ, спокусившись на рівень 66, але спроби його тестування виявилися безуспішними. Міненерго США напередодні знизило свій прогноз по зростанню світового попиту на нафту в цьому році, що підірвало плани на подальше зростання котирувань. Під кінець дня негативу додав звіт API, згідно з яким, запаси чорного золота минулого тижня збільшилися відразу на 5,6 млн барелів, тоді як запаси бензину скоротилися на 4,5 млн. Настільки несподівані цифри вносять ще більшу інтригу перед сьогоднішнім офіційним звітом Міністерства енергетики. З ранку Brent продовжує втрачати позиції, рухаючись в напрямку позначки 65, втрата якої відкриє шлях до подальших втрат, а їх масштаб буде залежати від статистики по запасах і видобутку. Продовження зростання обсягів виробництва не залишиться без уваги гравців, які в цьому випадку можуть відправити Brent в район 64,20.

Золото напередодні помітно додало в ціні, а сьогодні на відкритті показало потужний бичачий геп. Втім, протягом декількох годин цей ціновий розрив був закритий, і котирування повернулися в район 1334, де завершили торги у вівторок. Волатильність металу обумовлена ​​коливаннями в сегменті ризикових активів. Після емоційної хвилі розпродажів в рамках первісної реакції Азії на відставку Гері Кона, інвестори зібралися з духом і перешкодили подальшому сходження золота в ролі захисного активу. Однак з огляду на ведмежі настрої по долару, який продовжує страждати через його випади Трампа, жовтий метал ще може показати підйом і завершити цей тиждень зростанням, якщо, звичайно, у «американця" не з'явиться вагомий привід для відновлення — наприклад, пом'якшення позиції президента, «приправлене» сильними даними по ринку праці NFP в п'ятницю.

Що стосується сьогоднішніх подій, єврозона чекає даних по ВВП за четвертий квартал, які, втім, вже втратили актуальність і будуть проігноровані єдиною валютою, якщо цифри вийдуть на рівні прогнозних оцінок. У США, крім звіту по ринку праці ADP, заявлені показники торгового балансу, продуктивності праці і витрат на робочу силу. Перед закриттям торгів буде представлено економічний огляд Федрезерву Бежева книга, а також дані по споживчому кредитуванню. Також учасники ринку зможуть відволіктися на виступи представників ФРС Бостік і Дадлі.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися