Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 січня 2018, 11:13

Інфляція цін виробників в Китаї сповільнилася

Ціни виробників Китаю в грудні виросли найповільнішими темпами за останні 13 місяців, оскільки війна уряду проти смогу вплинула на зниження попиту на сировину, повідомляє експерт компанії Weltrade. Дані, ймовірно, вказують на те, що друга за величиною економіка у світі почала сповільнюватися.

Індекс цін виробників (PPI) в грудні виріс на 4.9% в порівнянні з попереднім роком, найповільнішими темпами з листопада 2016 року, показали дані Національного бюро статистики (NBS). Аналітики, опитані Reuters, прогнозували, що показник виросте на 4.8%. У листопаді індекс виріс на 5.8%.

Дані також показали, що споживча інфляція виросла повільніше, ніж очікувалося, але залишається в комфортній зоні центрального банку.

Аналітики говорять, що уповільнення темпів зростання цін виробників в річному обчисленні було обумовлене, зокрема, високою базою минулого року, коли ціни на сировину впали від їх піків.

«Забігаючи наперед, не дивлячись на ціни виробників, інфляція продовжуватиме знижуватися в найближчі квартали, оскільки економічна активність сповільнюється», — написав Джуніан Еванс-Притчард, старший економіст China Capital в Capital Economics.

Дані свідчать про уповільнення темпів зростання цін виробників другий місяць підряд в грудні, що йде за помірним відновленням цін, що спостерігалося в третьому кварталі минулого року.

Цього року боротьба уряду зі смогом в сильно індустріалізованих північних провінціях негативно вплинуло на попит на сировину, а тривалі обмеження на ринку житла вплинули на інвестиції в нерухомість.

Тоді як урядові обмеження чинять дезінфляційну дію на ціни виробників, проблеми, що виникають в результаті, з постачаннями в деяких сегментах підвищують тиск на споживчі ціни.

У місячному численні Індекс споживчих цін в грудні виріс на 0.8% в порівнянні із зростанням показника на 0.5% в листопаді, із-за тимчасових збоїв, викликаних обмеженнями виробництва.

Виробничі обмеження на заводах викликали побоювання з приводу нестачі постачань, що привело до значного зростання цін на залізну руду і сталь і допомогло компенсувати низький попит в зимові місяці, оскільки в цей період сповільнюються будівельні роботи і попит на вищеназвані товари падає.

Ціни на сировинні товари виросли на 8.1% в грудні в порівнянні з попереднім роком і сповільнилися з 9.7% в листопаді, свідчать дані статистичного бюро.

Промислові компанії Китаю повідомили про зниження доходів в листопаді сьомий місяць підряд, оскільки попит і зростання цін виробників знизилися, що посилило тиск на компанії, обтяжені боргами.

У грудні споживча інфляція прискорилася менше, ніж очікувалося, до 1.8% в порівнянні з попереднім роком і в порівнянні із зростанням на 1.7% в листопаді.

Очікується, що індекс споживчих цін (ІСЦ) досягне 1.9%.

Індекс цін на продовольство в грудні знизився на 0.4% після падіння на 1.1% в листопаді. Ціни на непродовольчі товари виросли на 2.4% в порівнянні із зростанням на 2.5% в листопаді. Базова інфляція, яка виключає волатильні ціни на продовольство і енергію, сповільнилася з 2.3% в листопаді до 2.2% в грудні.

У 2017 році індекс споживчих цін виріс на 1.6%, тоді як Пекін встановив цільовий показник в 3%. Індекс цін виробників за рік виріс на 6.3%.

«Маловірогідно, що індекс споживчих цін цього року перевищить комфортну зону уряду на 3%. Я чекаю, що центральний банк продовжить прибігати до грошово-кредитної політики, щоб підтримувати скромне зростання інфляції», — сказав Лю Цзянь.

Очікується, що в 2017 році економіка Китаю виросте на 6.8% на тлі будівельного буму і стійкого експорту.

Чи замислювалися ви про втрати комісії при поповненні торгового рахунку? Отримуй з Weltrade більше. Економ на комісії і вигідному курсі. Деталі акції можна знайти тут.

За матеріалами Weltrade

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися