Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 листопада 2017, 14:38

Зростання світового попиту на нафту сповільниться цього року: МЕА

За прогнозами Міжнародного енергетичного агентства (IEA), найближчими місяцями зростання світового попиту на нафту, швидше за все, сповільниться із-за більш високих темпів зниження споживання. Це може привести до того, що ринок знову буде переповнений пропозицією в першій половині наступного року.

За повідомленням експерта компанії Weltrade, в своєму щомісячному звіті про нафтовий ринок організація, що базується в Парижі, понизила прогноз зростання попиту на нафту на 100 000 барелів в день на цей рік і подальший, до приблизно 1.5 млн барелів на добу в 2017 році і 1.3 млн в 2018 році.

Геополітична напруженість на Близькому Сході і перебої з поданням електроенергії в Нігерії і Іраку уперше з 2015 року підштовхнули ціни на нафту вище $60 за барель. В цей же час глобальні запаси сировини скоротилися, що спонукало багато спостерігачів ринку підвищити прогнози цін.

Чи «означає це, що ринок досяг нової норми, коли цінове дно підвищилося з $50 до $60 за барель? Це може бути помилковим припущенням, якщо безлади у сфері постачання триватимуть, а напруженість на Близькому Сході не ослабне», — говориться в повідомленні МЕА.

«Проте якщо ці проблеми виявляться тимчасовими, свіжий погляд на основні принципи підтверджує думку, яку ми виразили минулого місяця, що в 2018 році буде досягнутий баланс ринку не такий жорсткий, як деякі хотіли б, і насправді не існує ніякої нової норми».

Запаси нафти в найбагатших країнах світу впали на 40 млн барелів у вересні, уперше за два роки знизившись нижче 3 млрд барелів, що було частково обумовлено ураганом Харві, який привів до закриття деяких НПЗ в США в серпні.

«Використовуючи сценарій, відповідно до якого підтримуються поточні рівні виробництва ОПЕК, в першому кварталі 2018 року ринок нафти зіткнеться з проблемою, при цьому очікується, що пропозиція перевищить попит на 600 000 барелів на добу. У другому кварталі надлишок, як очікується, знизиться до 200 000 барелів на добу», — говориться в доповіді агентства.

У будь-який слушний час доби ви можете подивитися динаміку курсу нафти Brent і WTI до долара за сьогодні, за минулий тиждень, чи за декілька місяців на сайті компанії Weltrade.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися