Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 жовтня 2017, 16:50

В Україні нова пенсійна реформа: 5 головних нововведень

Найбільш обговорюваною темою минулого тижня було прийняття Верховною радою України нової пенсійної реформи. Зокрема, внесення важливих змін щодо збільшення розміру пенсії і введення обов'язкового страхового стажу. Сьогодні, 10 жовтня, офіційну версію Закону надрукувала парламентська газета «Голос України». Нова пенсійна реформа вступає в силу завтра, 11 жовтня.

Як страховий стаж впливає на час виходу на пенсію

1. Перерахунок розміру пенсії

Відтепер показник середньої зарплати за три роки підвищився до 3 764 грн, а коефіцієнт навпаки впав з 1,35% до 1%. Розрахунок пенсії буде проводитися для кожного пенсіонера індивідуально з урахуванням його стажу і середнього розміру зарплати. Підвищення складе від 50 до 1000 грн. Найбільші надбавки отримають ті, хто отримував зарплати в декілька разів вищі за середні.

Під перерахунок не потрапляють пенсіонери, які вийшли на законну відпустку в 2013-2017 рр., оскільки, на думку парламентаріїв, за цей період у них ще не застарів показник заробітної плати, що брався у формулі для розрахунку пенсій.

2. Зростання мінімальної пенсії

Відповідно до нового Закону розмір мінімальної пенсії підвищиться на 140 грн – і складе 1452 грн. При цьому з 2018 року така ставка буде застосовуватися до жінок з мінімум 25-ма роками страхового стажу і чоловіків – з 30-ма роками.

3. Пенсійний вік і страховий стаж

Пенсійний вік не збільшиться для всіх, але відтепер він буде прив'язаний до страхового стажу. Так, вікові норми для кожного стажу будуть різні. Якщо пенсіонер захоче вийти на пенсію в 60 років, обов'язковий трудовий стаж повинен становити не менше 25 років. При стажі в 15-25 років на законний відпочинок можна буде вийти в 63 роки, менше 15 років – в 65 років. Тобто чим менший стаж, тим пізніше настане і пенсія.

При цьому мінімальний трудовий стаж буде поступово збільшуватися щороку на один рік, починаючи з 2018-го і до 2028 року. Це означає, що до 2028 року, щоб вийти на пенсію в 60 років, людині знадобитися відпрацювати 35 років на офіційній посаді. А якщо стаж становить не більше 15 років, законна відпустка буде доступна лише в 65 років.

Відзначається, що громадяни без страхового стажу можуть претендувати на соцдопомогу по досягненню 63 років, обсяг якої буде визначатися, виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера. Тим, хто хоче отримувати пенсію раніше встановленого строку, депутати дали можливість «купити стаж». Один рік стажу обійдеться пенсіонеру майже в 17 тис. грн, а 5 років – 84 480 грн.

4. Скасування податку на пенсії

Згідно Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в Україні скасовується податок для працюючих пенсіонерів, який раніше становив 15% від розміру пенсії. Зараз, якщо після вирахування податку розмір пенсії буде менший 150% від прожиткового мінімуму для непрацездатних, то тоді пенсія виплачуватиметься в повному обсязі.

5. Ведення накопичувальної пенсії

З 2019 року в Україні вводиться другий рівень пенсійної системи – накопичувальний. Згідно з нововведенням кожен українець зможе відраховувати зі своєї зарплати певну суму на державний рахунок. Пізніше з цього рахунку буде нараховуватися додаткова пенсія до основної. За збереження вкладів відповідає держава. Але на поточний момент Верховна рада не схвалила законопроект про введення накопичувальної системи, зараз він у розробці. Передбачається, що накопичувальна система буде обов'язковою для громадян, молодше 35 років.

Як бачимо, не зовсім райдужне майбутнє чекає українців після вступу в силу нової пенсійної реформи. Зрозуміло, що однієї пенсії на покриття всіх потреб людини не вистачить. Тому додаткові кошти люди пенсійного віку потребують, як ніхто інші. Манівео допомагає поліпшити фінансове становище не тільки працюючим громадянам, а й пенсіонерам. Якщо вам терміново потрібні гроші – звертайтеся в наш сервіс, в якому перший кредит обходиться всього під 0,01% в день.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися