Минфин - Курсы валют Украины

Установить
VictorS
Зарегистрирован:
14 ноября 2012

Последний раз был на сайте:
10 апреля 2024 в 18:52
Подписчики (482):
squeez
squeez
kingcity
kingcity
53 года, Львів
Secsott
Secsott
044blog
044blog
36 лет, Киев
norma3
norma3
987
987
83897534
Dmitriy Pankov
Odessa/Yuzhny
Pawa13
Pawa13
naf422
naf422
KIA47
KIA47
uliymua
uliymua
meag
meag
50 лет, Вараш
все подписчики
VictorS — Я вернусь
16 февраля 2018, 13:10

Тиск на гривню

Мал. 1

Першою статтею платіжного балансу України є A. Рахунок поточних операцій. Саме вона визначає наскільки успішною в зовнішній торгівлі є Україна.

Поточні операції складаються з чотирьох основних груп: операцій з товарами, послугами, руху доходу та поточних трансфертів і відповідно включає 4 основні рахунки, за якими розраховується окреме сальдо:

1) Рахунок товарів,

2) Рахунок послуг,

3) Рахунок первинних доходів,

4) Рахунок вторинних доходів (поточних трансфертів).

Сальдо торговельного балансу— різниця між вартістю експортута імпорту. Позитивне сальдо торговельного балансуозначає перевищення експорту над імпортом (країна більше продає, ніж купує). Негативне сальдо торговельного балансу— перевищення імпорту над експортом (країна більше купує, ніж продає). Зазвичай вважається, що це погано.

Очевидно, що баланс товарів та послуг України глибоко дефіцитний і свідчить, що країна надзвичайно імпортозалежна. За 2017-й рік негативне сальдо торговельного балансу склало мінус 6848 млн. дол. США, що на 25% більше в порівнянні з 2016-м роком (5470).

Мал. 2

Мал. 3

Баланс послуг профіцитний і за 2017-й рік складає плюс 2310 млн. дол. США, що на 57% (838 млн.) більше в порівнянні з 2016-м роком (1472 млн.). Очевидно, що побудова Північного потоку 2 і побудова Польщею власного газопроводу Baltic Pipe по дну Балтійського моря до узбережжя Данії позбавить Україну цього профіциту і переведе цю статтю в дефіцитну. Експортна виручка від транзиту російського газу ГТС України сягає близько 2 мдрд. дол. на рік (2% ВВП). Меркантильній Європі Україна, як говорять, по цимбалам (русский аналог – по барабану). Эксперт Хеккинг: «Мы просчитали различные сценарии. Даже если спрос на СПГ будет умеренным и мировые цены на него относительно низкими, европейские потребители в случае ввода в эксплуатацию «Северного потока- 2» сэкономят в 2020 году на импорте газа почти 8 миллиардов евро. Если же спрос и цены на СПГ окажутся высокими, то экономия 28 стран ЕС составит благодаря этому трубопроводу 24 миллиарда евро.

(«Северный поток — 2», запуск которого запланирован на 2019 год, является самым коротким путем доставки газа Ямала в северо-западные регионы Европы — на 1885 км короче, чем транзитом через Украину.)

Наступна стаття поточного рахунку – Первинні доходи – це доходи, які належать резидентам за їх внесок у виробничу діяльність, за надання фінансових ресурсів або здачу в оренду природних ресурсів нерезидентам. Ця групастатей рахунку поточних операцій платіжного балансу включає платежі між резидентами і нерезидентами, пов'язані з оплатою праці нерезидентів і операції, пов'язані з доходами на інвестиції.Тут маємо мінус 776 млн. ол… Слід відзначити, що він був би набагато більшим, якби не українські заробітчани, що принесли Україні в 2017-му 5281 млн. дол.., що на 23% більше в порівнянні з 2016-м роком (4286 млн.).

Варто зазначити, що це злидарська біда України – полишити Батьківщину і поневірятись на чужині в намаганні прогодувати власну сімю. Зверніть увагу на червону ламану на мал. 1. Вона вперто дереться вгору і заробіток за грудень 2017-го рівно вдвічі зріс порівнянні з січнем 2016-го. Це дозволяє зробити побічний висновок, що трудова еміграція за два останні роки зросла вдвічі. Шкоду від цього неможливо виразити в доларах, бо це національне приниження, рабська праця, часто зруйновані сімї та долі. Я би сказав, що це сама об’єктивна оцінка роботи української влади та проведених реформ – країна гине.

Ще одна провальна стаття поточного рахунку – доходи від інвестицій (зелена ламана на мал. 1). Інвестиційні доходи (дохід від надання фінансових активів, включає дивіденди, прибуток дочірніх компаній, реінвестований прибуток і відсоток).

В 2017-му маємо мінус 6057 млн. дол., що на 16% більше в порівнянні з 2016-м роком (-5217 млн.). А це означає, що інвестори все більш активно виводять доходи, дивіденди і т.д з України. Оце і є інвестиційна привабливість України – гроші тікають геть.

Вторинні доходи являють собою поточні трансферти в готівковій та безготівковій формі між резидентами і нерезидентами. Поточні трансферти – трансферти, що означають передачу права власності на основний капітал, не пов'язані з придбанням або використанням основного капіталу і не передбачають анулювання боргу кредитором. Вторинні доходи необхідно відрізняти від первинних доходів. Первинні доходи пов'язані з наданням в користування активів, а вторинні доходи є перерозподілом між країнами вже створених доходів. Якщо первинні доходи входять до складу валового національного продукту, то вторинні доходи пов'язані з таким важливим макроекономічним показником, як чистий наявний дохід.

Вторинні трансферти поділяються на:

1) перекази фізичних осіб,

2) поточні податки на дохід і власність,

3) соціальні виплати,

4) соціальні внески,

5) страхові внески,

6) поточні перекази по міжнародному співробітництву, зокрема надання гуманітарної міждержавної допомоги,

7) перекази грошових коштів між приватними особами та недержавними організаціями, зокрема перекази мігрантів, що перебувають в приймаючій країні більше одного року і вважаються її резидентами.

За 2017-й ця стаття принесла 3789 млн. дол.., що на 28% більше в порівнянні з 2016-м роком (2951 млн.). (фіолетова ламана на мал.1)

І завершальна діаграма:

Продовження буде.

Просмотров: 565, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 1

+
0
VictorS
VictorS
16 февраля 2018, 16:31
#
Продовження: https://minfin.com.ua/blogs/victors/114625/
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться