Минфин - Курсы валют Украины

Установить
MatiyVV
Василь Матій
Зарегистрирован:
15 апреля 2015

Последний раз был на сайте:
14 августа 2023 в 16:22
Приватний інвестор, керуючий активами 1st Family Office, автор телеграм каналу @matiy_invest
16 декабря 2020, 13:01

Три головні вміння. Як підкорити фінансовий Олімп?

Вам знадобляться три чарівних вміння — заробляти, заощаджувати та інвестувати, кожне з яких заслуговує на те, щоб розказати про нього трохи більше

Щасливий номер лотерейного білета, законний верстат для друкування грошей, ключ від банківського сейфа, акції по центу, які завтра будуть коштувати $500 за штуку, формула філософського каменю, золота антилопа, горщик лепрекона, координати печери дракона зі скарбами і розклад його там відсутності чи щоденне промовляння якоїсь магічної нісенітниці латиною — якщо ви очікуєте прочитати про щось подібне, змушений вас одразу розчарувати.

Секрет миттєвого збагачення без жодних зусиль мені не відомий. І листа з Гоґвортсу я досі не дочекався, тому мої поради будуть набагато більш прозаїчні, ніж хотілося б. Однак для того, щоб ними скористатися, не треба чарівна паличка чи дар бачити майбутнє — достатньо буде трішки наснаги, часу, зусиль та бажання. Отож, для сходження на фінансовий Олімп вам знадобляться три чарівних вміння — заробляти, заощаджувати та інвестувати, кожне з яких заслуговує на те, щоб розказати про нього трохи більше.

Заробляти

Перше з чарівних умінь — заробляти. Мабуть, не можна було сказати нічого більш очевидного, говорячи про багатство. Безліч читачів подумає, що цього вже досить і можна не псувати далі папір, але вміння заробити без навичок заощадити та інвестувати нікуди вас не приведе. Король поп-музики Майкл Джексон, режисер Хрещеного батька Френсіс Форд Коппола, зірка боксу Майк Тайсон — всі вони свого часу отримували мільйонні гонорари. Однак це не завадило їм опинитися в боргах і збанкрутувати. Френсісу Форду Коппола навіть тричі.

Те, якою людиною ви можете стати, підіймаючись наверх — ось справжнє диво

Тим не менш, навик заробляти дійсно важливий. Для того, щоб його прокачати, безумовно треба бути професіоналом у справі, якою займаєшся, тобто мати розвинені hard skills. Чим більше ти вмієш, тим дорожча ціна, яку роботодавець чи замовник потенційно готовий заплатити за твої послуги — очевидна істина. Але щоби потенційна ціна стала реальною, на додачу до hard skills потрібне вміння їх продати дорожче, яке формує частину так званих soft skills. Окрім комунікабельності та здатності домовлятися, до них можемо віднести вміння шукати та аналізувати інформацію, самоорганізацію та внутрішню дисципліну, емоційний інтелект, стресостійкість, адаптивність, креативність та ще цілий набір менеджерських, тобто управлінських навиків. Soft skills стануть в нагоді у будь-якій сфері життя, і буває важать більше, ніж професійні якості.

Отож, ви професіонал своєї справи та прекрасно знаходите спільну мову з людьми. На шляху до збільшення грошового потоку вам не вистачає ще одного — середовища, в якому можна сповна проявити ці якості та отримати їм адекватну оцінку для подальшого розвитку. Середовище — це люди, які вас оточують, тобто формують ваш соціальний капітал. Пам’ятаєте теорію, що ми являємо собою середнє арифметичне п’яти людей, з якими спілкуємося найбільше? Тому розширюйте коло своїх знайомих, обмінюйтеся досвідом з цікавими людьми, навчайтеся одне в одного та не бійтеся робити послуги і просити про них. Взаємний обмін приносить радість усім залученим сторонам.

Заощаджувати

Друге чарівне вміння — заощаджувати. Повертаючись до прикладу з відомими людьми, які мали вражаючі статки, але залишилися ні з чим, можна стверджувати, що саме відсутність навичок заощаджувати та контролювати витрати зіграла з ними такий злий жарт. На помилках інших вчитися завжди приємніше, тому перше правило ощадливості, на якому хочу наголосити — ніколи не витрачайте більше, ніж заробляєте.

Встановіть один з безлічі мобільних додатків по контролю за особистими фінансами, який інтегрується з вашими платіжними картками та прямо на екрані телефона демонструє баланс доходів та витрат. Часто ми навіть не усвідомлюємо, що виходимо за рамки бюджету, тому проста візуалізація, як у мобільному додатку зелений стовпчик з доходами стає нижчим, а червоний з витратами — вищим, може зупинити вас від необдуманих покупок.

Наступна порада є наріжним каменем заощадження і звучить «заплати спочатку собі». Кожного разу, коли отримуєте будь-який дохід, перше, що ви маєте зробити — перерахувати з цієї суми якусь частку на особистий ощадний рахунок. Починати раджу з 10% від доходу, ця сума зазвичай не впливає на звичний рівень життя і її можна відкласти безболісно. Якщо вам комфортно відкладати більше — вперед, так ви зможете скоротити свій шлях до багатства.

Зрозуміло, що ці накопичення мають бути «недоторканим запасом», і розбивати «свинку-скрабничку» задля того, щоб поїхати в подорож чи придбати автомобіль останньої марки не слід. Покладіть їх на депозит, придбайте облігації внутрішньої державної позики, інвестуйте у власний чи чужий бізнес — зробіть щось аби ці гроші не були у легкому доступі та працювали на вас.

Тим, хто лише починає заощаджувати, я рекомендував би перед переходом на етап «інвестиції» сформувати так звану «подушку фінансової безпеки». Її розмір має дорівнювати сумі вашого доходу за 3−6 місяців. Фінансова подушка формується щоб дозволити вам прожити декілька місяців у випадку втрати доходу, наприклад, через хворобу, звільнення, або коли ви раптом вирішите змінити сферу діяльності та навчитися чомусь новому.

Ще один лайфхак, який хочу запропонувати, допоможе скоротити витрати на дрібниці, здатні відкусити значний шматок від вашого «бюджетного» пирога. Спробуйте уявити, що за кожну чашку кави в кав’ярні під офісом ви платите не грошима, а годинами свого життя. По суті, так воно і є, адже на роботі ви продаєте свій час за гроші. Порахуйте, скільки коштує година вашого життя і скільки його хвилин чи годин забирає кожна необдумана покупка? Ви все ще готові заплатити таку ціну?

Заощаджуючи, пам’ятайте, що успіх цієї справи величезною мірою залежить від вашого ставлення до неї. Намагайтеся змінити вектор думок з того, що відкладаючи свої 10% ви позбавляєте себе миттєвого задоволення зараз, на те, що робите собі безцінний подарунок на майбутнє, наближаючи свою мрію та фінансову свободу.

Інвестувати

Нарешті, третій чарівний секрет — інвестувати. Накопичені гроші не можуть лежати під матрацом, їхнє завдання — своєю невпинною працею збагачувати вас. Варіантів для інвестицій безліч — нерухомість, цінні папери, дорогоцінні метали, стартапи, криптовалюти… Як не потонути в цьому морі, особливо інвестору-початківцю?

В першу чергу, варто навіть не аналізувати переваги та недоліки усіх згаданих інвестиційних інструментів, хоча знання про них безумовно важливі, але зрозуміти самого себе. Створюючи інвестиційну стратегію, треба сформулювати власні фінансові цілі, оцінити свою схильність до ризику, горизонт часу, на який ви бажаєте вкласти гроші, розмір стартового капіталу та наповнювати інвестиційний портфель виходячи з усіх цих показників.

Універсального підходу до інвестування бути не може, тому що інвестиційний портфель — це значною мірою про особистість його власника, однак є декілька загальних порад, які точно стануть у нагоді. Перша з них — диверсифікуйте, або простими словами — не тримайте всі яйця в одному кошику. Для тих, хто знаходиться на перших рівнях в мистецтві інвестування, диверсифікація полягатиме у зберіганні активів в різних валютах. Коли ваш капітал та навики зростуть, пробуйте розподіляти кошти по різних класах активів, шукаючи найбільш підходящу для себе комбінацію. Нарешті потрібно «виходити в світ» та купувати інвестиційні активи, які пропонують різні юрисдикції, а також користуватися іншими їх перевагами.

Друга порада — коли вже обрали свою стратегію, не відхиляйтеся від курсу. «Штормить» зазвичай від прогнозів експертів, новин та емоцій, які вони викликають, але «гаряча голова» — чи не найгірше, що може статися з інвестором. Передбачення вкрай рідко бувають точними, тому відмежовуйтеся від інформаційного шуму і на панікуйте даремно. Краще пам’ятайте, що індексний фонд S&P 500 майже завжди демонструє показники зростання кращі, ніж можуть досягти будь-які менеджери, навіть у кризові часи.

Власне, от ми з вами і на вершині, можемо потиснути руку Плутосу, давньогрецькому богу достатку. Підсумовуючи, хочу сказати, що шлях до фінансового Олімпу не менш важливий, ніж факт його підкорення. Коли зберетеся йти наверх, рекомендую біля підніжжя зрозуміти, якого з трьох умінь вам не вистачає найбільше — його розвиток допоможе суттєво прискоритися. Однак не намагайтеся обігнати нікого, окрім самого себе. Притримуйтеся власного темпу і пам’ятайте — те, якою людиною ви можете стати, підіймаючись наверх — ось справжнє диво, тому вперед!

Просмотров: 1145, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 16

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
16 декабря 2020, 15:46
#
Все хорошо описано, и спасибо за советы до этого предложения:

«Нарешті, третій чарівний секрет — інвестувати. Накопичені гроші не можуть лежати під матрацом, їхнє завдання — своєю невпинною працею збагачувати вас. Варіантів для інвестицій безліч — нерухомість, цінні папери, дорогоцінні метали, стартапи, криптовалюти… Як не потонути в цьому морі, особливо інвестору-початківцю?» — недв-ть если инвестиции, то там не нужно жить, это или аренда или перепродажа, ценные бумаги? Нужно разобраться с учетом новых вызовов какие ценные бумаги выдержат Ковид и ограничения в мире. Драг.металлы? Это такой же спекулятивный инструмент, а Вы быстро его конвертируете без потерь? Стартапы? Вы серьозно? 99% прогорают! Крипта? Охххххх Даже умный мультимиллиардер с Японии, которые вложил туда на пике 20 тыс. дол прогорел, как и другие миллионеры. Во все куда вкладываешь, нужно разбираться и сильно понимать все движения.
Можно заработать в Украине на курсах валют, у нас ралли каждый месяц в разные стороны.
+
+15
ITshnik99
ITshnik99
16 декабря 2020, 20:33
#
1 тотальный индивидуализм
2 бесцеремонность в своих действиях, даже если погибнет весь мир 
3 отсутствие жалости ко всем, даже к себе
--- 
+
+32
ballistic
ballistic
17 декабря 2020, 0:46
#
«отсутствие жалости ко всем, даже к себе»
- дуже специфічним буде задоволення від такого життя
+
+15
ITshnik99
ITshnik99
17 декабря 2020, 12:01
#
Тогда раздавят на полпути, как клопа, и уж лучше тогда таким путем не идти.
+
+2
ballistic
ballistic
17 декабря 2020, 19:42
#
У вашій картинці світу всі, хто досяг фінансової свободи - однозначно  безжальні до себе та оточуючих?
+
+15
ITshnik99
ITshnik99
17 декабря 2020, 12:02
#
Путь к финансовому олимпу это очень узкий путь, для очень не многих
+
+2
ballistic
ballistic
17 декабря 2020, 19:45
#
Шлях у кожного свій, тому не варто обирати «не свій шлях» інакше задоволення не буде.

Не дуже зрозуміло що ви маєте на увазі під фінансовим олімпом? Верхні рядки рейтингу Форбс/Блумберг?
На мою думку для досягнення фінансової свободи не обов'яково бути «на олімпі».
+
+6
mary27
mary27
16 декабря 2020, 23:19
#
Доставил ''гогвартс'', это ж надо было так изнасиловать украйинську мову.

Остальное — в сущности, набор банальностей.
А местами — морковок для ослика, т.е. наемного раба:
Про ''хард'' и ''софт скиллс''.
Украинским олигархам эти волшебные таблетки оказались не нужны)

''Инвестировать в свой бизнес'' — одна из самых страшных ошибок.
+
+15
ballistic
ballistic
17 декабря 2020, 0:54
#
«ви позбавляєте себе миттєвого задоволення зараз, на те, що робите собі безцінний подарунок на майбутнє»
— з цим потрібно обережно.

Задоволення зараз — це енергія для розвитку. Постійно позбавляючи себе «задоволення зараз» можна втратити мотивацію швидко рухатись.

Не дуже очевидна відносність — за $100 в 20 років можна отримати більше особисто цінного, ніж за $10 000 в 40 років. І в такому разі відкладання без гарантії значного інвестиційного приросту втрачає інвестиційний сенс.

А ще нерідко буває, що ті, хто звик відкладати життя «на потім» так ніколи й не починають жити, бо звичка відкладати на завтра заважає.
+
+23
Y. D.
Y. D.
17 декабря 2020, 9:32
#
Не вырывайте слова из текста - автор предлагает 10% только отложить. Вас же понесло в другую крайность.
+
0
ballistic
ballistic
17 декабря 2020, 19:35
#
Не дуже зрозуміло з чим саме з написаного мною ви не згодні.
Категоричності у мене нема, я лише закликав бути обережним. Пишу з власного досвіду, бо за своє життя бачив різні приклади.

«автор предлагает 10% только отложить»
— я не проти цієї поради взагалі.
Я лише доповнюю, що життя складна річ, тому застосування «простих правил» має бути гнучким, з усвідомленням широкого контексту.
Інакше можливі шкідливі крайнощі, коли у певний визначальний момент відмовляєш в дуже цінній чашці кави в кав’ярні лише тому, щоб вписатися в «правило 10%». Мені відомі такі приклади, це кейси з реальності.
+
0
Y. D.
Y. D.
18 декабря 2020, 11:08
#
Я прочитал ваше сообщение как - в топку эти 10%) надо получать от жизни все и сейчас) ну и что что в 40 лет живу у родителей на шее - зато мне так комфортно)
В финансовой дисциплине не вижу ничего плохо.
+
0
ballistic
ballistic
18 декабря 2020, 23:51
#
Перечитайте уважніше мій комент, я писав про розвиток, мотивацію та цінності, а не про «в топку» та «у родителей на шее».

Я не проти дисципліни, я проти «дисципліни заради дисципліни». Відчуйте різницю.
+
+36
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
17 декабря 2020, 10:36
#
Можно сократить до двух:
1. Бери побольше.
2. Беги подальше.
+
+15
ITshnik99
ITshnik99
17 декабря 2020, 12:07
#
3. Если собираются тебя бить, бей первым (такое тоже часто случается, на пути к финансовым олимпам)
+
+13
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
18 декабря 2020, 8:54
#
А на самом деле - спасибо за статью. Качественный материал.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться