Минфин - Курсы валют Украины

Установить
MatiyVV
Василь Матій
Зарегистрирован:
15 апреля 2015

Последний раз был на сайте:
14 августа 2023 в 16:22
Приватний інвестор, керуючий активами 1st Family Office, автор телеграм каналу @matiy_invest
9 марта 2020, 11:57

Де шукати швидку фінансову допомогу від глобальної економічної кризи?

Інвестиційний агент, фінансовий планер чи фінансовий коуч. А ви знаєте, в чому різниця?

Акції та облігації внутрішніх державних позик, диверсифікація та ефективний портфель, індексне інвестування, складні відсотки, пасивний дохід, і навіть страшне слово «волатильність» — усі ці терміни зі світу фінансів поволі входять до нашого лексикону, викликаючи зацікавленість замість абсолютного нерозуміння. Повільно, але впевнено зростає кількість українців, які замислюються над тим, як уникнути боргів, не шукати підробітку від зарплатні до зарплатні та почати заощаджувати. Ба більше, деяких настільки не приваблює перспектива найманої праці «з 9 до 6 та до 60 років», що вони вже в 20 будують плани з раннього виходу на безбідну пенсію та мають усі шанси успішно втілити їх у життя. Особливо в період шторму на світових ринках капіталу, хвилі від якого вже дістались берегів України.

Іншими словами, фінансова грамотність, вміння ставити фінансові цілі і досягати їх, стають трендами. Однак одних трендів замало для того, щоб сфера фінансів стала простою і зрозумілою для всіх. Зрештою, коли ми хочемо, наприклад, гарну зачіску чи спортивну фігуру, або маємо бажання опанувати новий для нас вид діяльності, ми шукаємо класного барбера, успішного тренера або вирушаємо на урок до знаного майстра своєї справи. Тому для тих, хто прагне фінансової свободи і незалежності, розповім, до яких професіоналів можна звернутися вже зараз аби отримати кваліфіковану допомогу у такій чутливій та важливій сфері, як особисті фінанси.

Страховий агент

Хоча, цитуючи класика, «кирпич ни с того ни с сего никому и никогда на голову не свалится», виключати таку ймовірність було би не надто обачливо. А відсутність обачливості точно не є рисою людей, які замислюються про стан власних фінансів. Як не прикро, в житті нас можуть наздогнати неприємності чи хвороби, здатні пробити суттєву «дірку» не лише в голові, але й в бюджеті.

Страховий агент — саме той професіонал, який допоможе цьому запобігти, підібравши для вас оптимальний з точки зору співвідношення вартості, суми компенсації та ваших потреб вид страхування. Страхові агенти зазвичай працюють на одну чи декілька страхових компаній. Вони допомагають своїм клієнтам розібратися у страхових продуктах цих компаній та вдало ними скористатися, забезпечивши комплексний захист всієї родини на випадок таких форс-мажорів, як смерть, непрацездатність, критичні хвороби чи пошкодження майна.

Знайти страховогого агента в Україні буде найпростіше — така модель діяльності найпоширеніша на українському ринку. Приваблює в ній також те, що платити за послуги агента не доведеться — він отримує комісію від страхових компаній. Водночас, у цьому криється проблема — страхові агенти можуть забувати про інтереси клієнтів, пропонуючи продукти, за які отримають найвищу комісію.

Інвестування — справа ризикова, і вирішуючи ступити на цю стежку слід бути готовим не лише до виграшів, але й до втрат.

Інвестиційний агент

Інвестиційні агенти — ті люди, які знають, що робити з вашими грошима, аби їх стало більше. Вони обирають фінансові інструменти: акції, облігації, індексні чи взаємні фонди, а тоді купують, продають, слідкують, аналізують, інвестуючи ваші кошти на власний розсуд. За однієї умови: грошей повинно бути багато, інакше скористатися послугами такого професіонала не вийде. Принаймні в Україні, де співпраця з таким експертом поки що доступна тільки для заможних людей.

Тому є дві причини. По-перше, чим більша сума інвестиції, тим меншими у співвідношенні є витрати на інвестиційну операцію. Такі витрати несе не клієнт, а інвестиційний агент, який природньо хоче їх зменшити.

По-друге, дохід інвестиційного агента складає відсоток від суми активів, які знаходяться під його управлінням (assets under management, AUM). Стандарт індустрії 0,5- 1% від суми активів щорічно, тобто витрачати час та зусилля на керування малим портфелем для інвестиційного агента просто не доцільно.

Водночас, користуватися послугами інвестиційного агента може бути не вигідно і для самого клієнта, адже в часи падіння ринку дохід клієнта від діяльності агента може не виправдати навіть 1% комісії, що він стягує. А у довгостроковій перспективі переграти ринок надзвичайно важко навіть для тих, хто гарно в ньому розбирається. Інвестування — справа ризикова, і вирішуючи ступити на цю стежку слід бути готовим не лише до виграшів, але й до втрат.

Тим не менше, при активному управлінні інвестиційний агент здатний досягти дійсно визначних результатів. А клієнт разом з прибутком отримує гарного союзника у фінансових справах, якому можна довіряти і який комплексно підійде до формування його інвестиційного портфеля з урахуванням таких факторів, як толерантність до ризику, необхідність у вільних коштах та очікування щодо результатів інвестування.

Фінансовий планер

Фінансовому планеру, подібно адвокату чи лікарю, треба розповісти все і навіть більше, якщо дійсно хочете отримати користь від його послуг. Цей професіонал здатен створити для вас персональний фінансово-інвестиційний план, що враховуватиме ваш стиль життя, психологічну схильність до ризику, поточний рівень доходів та витрат, ваші цілі й шляхи їх досягнення.

Гарна новина: для того, щоб звернутися до фінансового планера, не обов’язково бути спадкоємцем Рокфеллерів, послуги цих експертів доступні для середнього класу.

Так само, як інвестиційний агент, фінансовий планер допоможе підібрати фінансові продукти та послуги, в які слід інвестувати. Однак, на відміну від інших фінансових консультантів, в процесі вибору та придбання фінансових інструментів фінансовий планер завжди виступає на стороні клієнта, несучи перед ним так званий «фідуціарний обов’язок». Це проявляється, наприклад, у тому, що комісії, закладені у вартість фінансового інструмента, мають бути повернені клієнту.

Водночас, аби спонукати фінансового планера краще дотримуватися свого фідуціарного обов’язку, клієнт, зі свого боку, повинен сплачувати фінансовому планеру достойну винагороду. Зазвичай вона становить фіксовану суму за підготовку особистого плану, однак фінансові планери також працюють на основі річної чи погодинної підписки.

Гарна новина: для того, щоб звернутися до фінансового планера, не обов’язково бути спадкоємцем Рокфеллерів, послуги цих експертів доступні для середнього класу. На українському ринку така модель роботи знаходиться на етапі становлення.

Знайти кваліфікованого фінансового планера — ніби придбати карту, де чітко накреслений шлях до фінансової мрії, однак лише від вас залежить, з якою швидкістю ви будете ним крокувати та чи не звернете з вірної дороги.

Фінансовий коуч

Якщо фінансового планера можна порівняти з адвокатом чи лікарем, то фінансовий коуч — це психолог у світі особистих фінансів. Його основне завдання — зарядити вас вірою в себе, допомогти усвідомити свою цінність як особистості, подолати страхи та обмеження, які стоять на шляху до фінансових успіхів та зростання рівня доходів.

Фінансовий коуч буде вас мотивувати та підштовхувати до рішучих дій, надавати психологічну підтримку у моменти, коли руки опускаються. Ці люди часто концентруються не лише на фінансах, вони допомагають ширше дивитися на світ, демонструючи його багатоманітність та безкрайність можливостей для заробітку і не тільки.

Фінансовий коуч — це психолог у світі особистих фінансів.

В Україні знайти фінансового коуча буде нескладно, ця модель досить поширена. Є багато коучів, що користуються найрізноманітнішими методиками та акцентують свою увагу на тій чи іншій особистісній сфері. Однак варто пам’ятати, що фінансовий коуч часто не має достатніх знань в практичних інструментах фінансового аналізу та інвестування.

За свої послуги фінансові коучі беруть фіксовану оплату за програму дій або консультацію.

Наостанок дам декілька порад, які допоможуть отримати від послуг фінансового консультанта лише користь та не натрапити на аматора.

По-перше, запитайте про те, як фінансовий консультант керує власними фінансами: на чому заробляє, у що інвестує, якими методами фінансового планування користується.

По-друге, дізнайтеся, з якими професійними учасниками ринку фінансів він співпрацює в процесі надання послуг.

По-третє, персональна рекомендація від людини, яка вже користувалася послугами консультанта, точно стане в нагоді.

Нарешті, рекомендую «на березі» погодити, якою буде вартість послуг фінансового радника та з чого вона складатиметься.

Василь Матій, сімейний фінансовий радник, партнер iPlan.ua, лектор KSE, спеціально для НВ Бізнес

Просмотров: 342, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 14

+
+89
mary27
mary27
12 марта 2020, 20:59
#
Кагбэ, за ''фидуциарные обязательства'' при некотором невезении можно присесть.

Насчет ''скорой финансовой помощи'', страховые агенты — умельцы впарить легковерным людям ''накопительные'' полисы, от которых клиенту в лучшем случае нет никакой пользы.
Живут с комиссионых от СК, впаривая клиентам то, что выгоднее продать по комиссии.

''Инвестиционные агенты'' — чисто американская хрень, парни в костюмах, которые лучше вас знают, что сделать с вашими деньгами.
Со своими деньгами они никогда так не поступят)
Живут с комиссий с управления активами, нередко с каждой операции. Потому-то написали про ''активное управление'' — чем больше операций, тем больше комиссия.
Хорошо если клиент выйдет по результатам в ''0". '

''Финансовй планер'' — то же, только пафоснее.

''Финансовый коуч'' — дядька с ''голливудской биографией'', с умным видом порящий лютую чушь, в которой изредка бывают дельные мысли.
Обычно из Инострании, на родине на него заведено несколько судебных дел по банкротству)
Обычно дают мастер-классы, собирая залы.
Живут с продажи билетов и публикации столь же бесполезных книжонок.

Как все эти прекрасные люди могут быть ''финансовой помощью'' — ума не приложу.
+
+15
Navegantes
Navegantes
14 марта 2020, 14:14
#
Вы замечательно все расписали. Как сказал однажды У.Баффет: «Уолл-Стрит — это единственное место на земле, где люди, приезжающие на роллс-ройсах, слушают советы тех, кто приехал на метро». Та же «кухня» со всеми финансовыми коучами, агентами и им же подобными.
+
0
mary27
mary27
14 марта 2020, 15:50
#
Благодарю)
С агентами в свое время хорошо пообщалась.
+
0
Vvvlad
Vvvlad
13 марта 2020, 9:17
#
Просто бред
+
0
ccc2013
ccc2013
13 марта 2020, 11:14
#
За результаты своих консультаций они никогда не отвечают..«Извините,не получилось..это рынок:))»
+
+29
Mindent
Mindent
13 марта 2020, 11:33
#
Результат никем не гарантируется,в отличие от комиссионных консультантам)))
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
13 марта 2020, 22:59
#
Конечно, возможен! Даже необходим, ибо набрав кредитов, которые отдавать нечем, вполне резонно себя объявить банкротом, списав, тем самым, все долги на века ...
       Потом , чуть попозже, типа, мы сожалеем, сменить полностью власть вместе с главным лидером, типа, выбрав нового, поехать в Европу и не коленях, уже опять, но от новой власти, брать крадиты до нового-очередного технического дефолта!
        И так можно жить! А если давать не будут, то и .... ладно, перетерпим, помирившись с восточными соседями, у которых таким же макаром можно брать кредиты ...
        вывод: а чё хороший коммерческий план!
+
0
mary27
mary27
13 марта 2020, 23:59
#
Гражданин, вы бот?
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
16 марта 2020, 11:11
#
А чой-та я бот? Не просто пишу, а ты нервничаешь ...
+
0
mary27
mary27
16 марта 2020, 18:22
#
Просто пишите бессвязную хрень.
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
16 марта 2020, 22:35
#
Нееет, comarad!  Это хрень в голове у вас, ибо завидуете мысли, которая не вам пришла...и которую вы осмыслить не спроможни!
+
0
mary27
mary27
17 марта 2020, 1:16
#
Согласна со всем, если ''завидуете'' заменить на ''сочувствуете'')
+
+15
1Sokrat1
1Sokrat1
21 марта 2020, 22:47
#
Очередной фонтан « гениальных» идей от  никому неизвестного и совсем небогатого человека. Класс!!!
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
21 марта 2020, 23:00
#
Паглядим, трохы пизднише ...
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться