Минфин - Курсы валют Украины

Установить
MatiyVV
Василь Матій
Зарегистрирован:
15 апреля 2015

Последний раз был на сайте:
14 августа 2023 в 16:22
Приватний інвестор, керуючий активами 1st Family Office, автор телеграм каналу @matiy_invest
4 сентября 2019, 12:20

На хвилі позитиву. Як Україні залучити внутрішнього інвестора

За результатами опитування Центру політико-правових реформ спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, яке проводилося напередодні Дня Незалежності України, в українців суттєво зросли оптимістичні настрої та віра в краще майбутнє. Ключем до кращого майбутнього є подолання бідності. Для її подолання необхідне економічне зростання. У свою чергу, для економічного зростання потрібні фінансові ресурси — інвестиції, обсягом хоча б у третину від ВВП. Спираючись на безпрецедентний рівень довіри суспільства, новій владі необхідно знайти можливості для того, щоб включити ресурси внутрішнього інвестора в інвестиційний обіг, щоб вони працювали на українську економіку. Необхідні чіткі меседжі до суспільства від перших осіб держави та продуманий фаховий підхід у декількох ключових напрямках.

1. Кеш під матрацом

Українці вважають за краще зберігати заощадження вдома, а не інвестувати їх. І не дивно, адже Україна посіла останнє місце в рейтингу фінансової грамотності серед країн Організації економічного співробітництва і розвитку. Частка готівки в країні — 28%. Для порівняння: в середньому на території Євросоюзу цей показник становить 9,4%. Тобто в Україні значні капітали не працюють в економіці, а просто зберігаються у вигляді купюр.

Якби цю масу вдалося зменшити до середньоєвропейського рівня, країна отримала б мінімум 200 млрд грн кредитного ресурсу. Певна його частка може бути використана на інвестиційні проекти. За даними держстату та НБУ українці зберігають «під матрацом» $26−86 млрд. Якщо взяти навіть нижній поріг оцінки, сума все одно виявиться більшою, ніж золотовалютні резерви країни (21,8 млрд дол. США на 01.07.2019р.). Впровадження нульових декларацій для населення також сприятиме збільшенню монетизації економіки. Гроші «під матрацом» та за кордоном зможуть бути повернуті в економіку. Тим більше, що приховувати активи за кордоном з кожним роком стає складніше.

2. Перекази заробітчан

Україна — одна з лідерок у Європі за обсягом переказів з-за кордону. За оцінкою Світового банку, в 2018 році українці переказали з-за рубежу понад $14 млрд або 11.4% всього ВВП України. Міграція робочої сили в Україні має як позитивні, так і негативні економічні та соціальні наслідки. На жаль, переважна частина переказаних коштів витрачається на «проїдання» та не створює доданої вартості на місцях. Змінити ситуацію можна на рівні ОТГ, створивши нові підприємства з врахуванням смарт-спеціалізації та регіональних стратегій розвитку. У такому випадку заробітчани ставатимуть акціонерами та бенефіціарами місцевого бізнесу, сприятимуть створенню нових робочих міст та доданої вартості в регіоні, що в перспективі забезпечить повернення трудових мігрантів на батьківщину.

3. IT сектор

Працівники IT-сфери вже є новим українським середнім класом. І в найближчому майбутньому програмісти можуть стати «внутрішніми інвесторами» України. Для порівняння середня зарплатня в Україні у липні 2019р. склала 10 971 грн. У той самий час середня зарплата в IT-галузі впевнено перетинає позначку в 50 тис. гривень. Близько 200 тис. спеціалістів, що працюють в цій сфері, в рік можуть акумулювати від 2 до 3 мільярдів доларів в особистих капіталах, які можуть істотно змінити інвестиційну ситуацію в країні. Ця сума більше за транші МВФ, які Україна отримувала останні роки. Для цього потрібно, щоб у людей, які працюють в IT-індустрії з’явилося бажання та мотивація створювати особисті капітали, аби у них були знання принципів створення цього капіталу та розуміння нюансів фінансових інструментів України та світу загалом, для мінімізації ризиків.

4. Ринок капіталу

Український ринок капіталу вже роками не виконує свої функції, а є скоріше майданчиком для маніпулювання. Ця частина фінансового ринку потребує особливої уваги та перезавантаження. Українці не мають можливості за допомогою ринку зберігати і примножувати свої заощадження. Як наслідок, український бізнес не може залучати інвестиційний публічний капітал на цьому ж ринку, тому що його тут майже немає через низьку довіру.

Ключові для українського фондового ринку законопроекти — № 2413а(про СПЛІТ, ліквідацію Нацкомфінпослуг і передачу функцій регулювання небанківського фінансового ринку НБУ і НКЦБФР), № 6303 (про захист інвесторів від зловживань на ринках капіталу) та № 9035 (про спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів) — так і не були проголосовані Верховною радою України 8 скликання. Саме ці документи можуть фундаментально змінити зміст ринку та почати процес його відновлення. За словами голови НКЦБФР, Тимура Хромаєва, затримка у прийнятті цих законопроектів затримує подання до Верховної Ради та розгляд нoвoї мoдeлi нaкoпичувaльнoгo пенсійного забезпечення, не дає можливості запровадити в Україні організовану торгівлю товарними деривативами, випуск муніципальних займів, тощо.

Й насамкінець, хотів би звернутися до всіх колег, що працюють у фінансовому секторі країни. Настав той час, коли задля позитивних змін, кожному з нас на громадських засадах необхідно стати тренерами з фінансової грамотності та працювати з оточуючими. Адже кожна гривня чи долар повернуті в фінансову систему країни сприятимуть її економічному зростанню. А для іноземного інвестора, нема кращого сигналу, ніж успіх внутрішнього .

Василь Матій, банкір, партнер iPlan.ua, спеціально для НВ Бізнес

Просмотров: 2826, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 12

+
+45
Gabonec
Gabonec
4 сентября 2019, 14:28
#
Улыбнула фраза про IT-специалистов, у которых должна возникнуть мотивация для создания собственного капитала, непременно заточенного для Украины. И зачем-то тут же в этом абзаце говорить о минимизации рисков. наша страна - это страна 3 если не 4-го мира с высокой степенью рисков, особенно в сфере финансов. На Западе полно инвестфондов с разной степенью рисков, куда можно вложиться с высокой степенью защиты своих капиталов. Зачем им недоразвитый, манипулятивный финрынок Украины?
+
+15
Василь Матій
Василь Матій
4 сентября 2019, 14:51
#
Україна є недооціненою країною за показником співвідношення розміру боргу і бюджетного дефіциту до ВВП. В Україні значно краще співвідношення боргу до ВВП (62%, за даними МВФ) і нижче дефіцит бюджету, ніж у Кіпру, Бахрейну і Єгипту. При цьому у зазначених країнах офіційний кредитний рейтинг набагато вищий, ніж «сміттєвий» рейтинг України (B -). Тому дохідність українського боргу суттєво вища, ніж у країн з суттєво гіршими макроекономічними показниками.
Отже, відповідаючи на Ваше питання, Україна є дуже цікавим ринком, якщо аналізувати співвідношення ризику та дохідності. До того ж інвестувати та оподатковувати прибутки в рідній юриздикції значно простіше. Ну і патріотизм ніхто не відміняв :)
+
+73
Gabonec
Gabonec
4 сентября 2019, 16:00
#
Уважаемый, вы в силу своей молодости, не понимаете тривиальных вещей. Когда речь идет о финансах, то приоритетом выступает не патриотизм,  а тем более с приставкой псевдо, а возможность сохранить/приумножить с минимальным риском, понятными условиями и желательно минимальными налогами. Надеюсь, это хоть понятно. Второе. Ну совсем не к месту предпоследнее выражение касательно «оподаткування прибуткiв». В стране, в которой рейдерство является частью бизнеса,  а законы по налогообложению настолько корявые, непрозрачные, пролоббированные - вы говорите о простоте. Еще раз: финансы, особенно личные не измеряются патриотизмом. Зачем здесь платить налоги, когда можно их минимизировать или вообще не платить при инвестировании за рубежом в известных инвестдомах, фондах, акция, бондах, фьючерсах и разных прочих диревативах? Открывайте счета, переводите деньги, инвестируйте, получайте доход. Почему Украина, а не Бангладеш, Турция, Вьетнам и другие boundaries countries?? Купить можно даже ETF любой страны или отрасли - выбор огромен, а не зацикливаться на убогости и неразвитости нашей финансовой системы
+
0
Василь Матій
Василь Матій
4 сентября 2019, 16:32
#
Щодо оподаткування відсотків по ОВДП в Україні. Вони не оподатковуються ПДФО (пп.165.1.2 ПКУ). ВЗ нараховує та сплачує податковий агент – брокер.
Навіть декларацію подавати не потрібно, якщо доходи було отримано виключно від податкових агентів.
Тепер щодо мінімізації податків. Ви рекомендуєте пересічному українському працівнику IT-галузі, який акумульовує 10-15 тис $ в рік для мінімізації податків, відкрити рахунок у країні з м'яким податковим кліматом? А скільки це коштує Ви цікавились?
+
+19
Gabonec
Gabonec
5 сентября 2019, 10:41
#
Вы снова все утрируете. Хорошо, объясню попроще. Работник IT открывает личный счет на свое имя в европейском банке (с токеном, дигипасом и т.д.): открытие  - бесплатно, сопровождение в месяц - бесплатно (есть такие банки, если хорошо поискать, причем весьма уважаемые и на слуху). Открывает брокерский счет или же инвест счет в любом инвестдоме (выбор огромный). Налог по операциям купли-продажи активов (тех же акций, например) - 0, налог на полученные дивиденды зависит от юрисдикции. Иностранный брокер не явялется податковым агентом, так что сам IT-работник решает стоит ли ему платить налоги от результатов инвестдеятельности, полученных в иностранных юрисдикциях, в Украине или нет.  Будьте смелее, изворотливее, ищите там, где выгоднее, менее затратно. По крайней мере так поступает большой бизнес во всем мире и smart money.
+
+103
MaxTirpiz
MaxTirpiz
4 сентября 2019, 15:25
#
Держание  сбережений под матрасом - это как раз и есть признак финансовой грамотности населения. Проходили и ваучеры и МММ и куашки и ПИФы и депозиты в лопнувших банках. Дурных  нэма.   Пока страна не создаст абсолютно прозрачные правила игры  лучше сбережений чем доллары и недвига  НЕ БУДЕТ.
+
0
Gabonec
Gabonec
4 сентября 2019, 16:06
#
Весьма спорно и касательно доллара и недвиги. Амеры не знают ЧТО с экономикой делать, т.к. долговой прессинг уже настолько тяжел, что реальным выходом для обнуления представляется только лишь война, как это ни прискорбно. Поговаривают о введении новой валюты типа амеро взамен долларов и неизвестно как это обернется для держателей долларов за пределами СШП. Недвижимость - вы забыли начало 00-ых или 07-09, когда хрущевка на борщаговке стоила как уютная небольшая вилла на берегу озера в Австрии? А сейчас? Для сбережений подойдут другие варианты. Пусть тут ответит автор блога - он же ведь эксперт, не так ли?
+
+15
Василь Матій
Василь Матій
4 сентября 2019, 17:08
#
Автор блога порадить диферсифікувати свої збереження в 3 площинах:
1. Валюта в якій зберігаються заощадження;
2. Клас активу (бізнес/нерухомість/цінні папери). Кожен клас активіі також потрібно диверсифіковувати ,якщо капітал дозволяє;
3. Та країна, в якій активи зберігаються. Звичайно, якшо є така можливість, зберігати всі свої активи тільки в юриздикції України не є рацонально.
+
+34
Gabonec
Gabonec
5 сентября 2019, 10:56
#
И снова ошибки. MaxTripiz упомянул про «лучщие сбережения». Автор блога указал «бизнес». Бизнес - это риски, причем немалые. Разве этот актив может выступать в качестве «сбережения». По статистике из 1000 открывающихся бизнесов 900 терпят крах в первый год. Применительно к бизнес-среде Украины уповать на построение бизнеса с нуля без лоббирования со стороны депутата, кума-свата-брата, работающих  в известных структурах или чиновника является утопией. Блат/коррупция/родственные связи и т.д. .... далее продолжать?  Далее. Недвижимость. Тоже весьма относительно относить этот актив (а актив ли это?) к сбережениям. Амортизация, соседство с построенным рядом заводом или производством, валютные курсы, майданы всякие разные, расходы на поддержание, , ремонт, конъюнктура рынка недвижимости (вторичка теряет свою привлекательность по сравнению с дуплексами, как пример и т.д.). И это нельзя назвать сбережением. Сбережением является то,  что не теряет своей стоимости или подвержено незначительным ценовым колебаниям да еще надежно защищено и, по-возможности, легко конвертируемое или обладающее высокой ликвидностью.                                  Золото, тушенка, соль и ружжо!
+
0
squeez
squeez
14 сентября 2019, 13:47
#
Сила в золоте, брат
+
+15
MisterTvister
MisterTvister
6 сентября 2019, 16:47
#
Ставка на IT заведомо провальная. IT бизнес в Украине — это серый, если не черный рынок труда. Украинские компании в своем большинстве налогов не платят, используя в основном Кипр, любым путем уходя от налогообложения. И белыми они не станут, ведь с такими драконовскими налогами они не будут чувствовать сверхприбылей как сейчас. А налоговая прижать их не может так как наши налоговики «деревянные» в расследовании теневых схем, и если расследуют — то годами, голов у них там много, а мозгов мало. Это вам не торгашей казенкой прессовать. В связи с этим, сначала нужно максимально вывести IT с тени, установить строгий контроль над ними, а уже потом ставить на них ставку. Слова автора о «внутрішніх інвесторах» улыбнули) Внутришни инвесторы чего? Кипра? Может европейских стран, в связи с покупкой недвижимости там? Они то в Украине то не особо тратятся, а тем более никуда не вкладывают). Украине нужна живая налоговая, с нормальными, умными специалистами, надлежащей оплатой работы и без коррупционеров. А то еще один, Вы уж извините, свидетель из церкви Дубилета вылез.
+
0
Gabonec
Gabonec
16 сентября 2019, 14:08
#
Цитата: «.....Украине нужна живая налоговая, с нормальными, умными специалистами, надлежащей оплатой работы и без коррупционеров.»
Чтобы снова не быть......  приведу официальные данные -  Украина признана самой экономически несвободной страной Европы - https://www.fraserinstitute.org/studies/economic-freedom-of-the-world-2019-annual-report.
Откуда возьмутся умные специалисты, когда в школах сокращают часы по естественным наукам, а увеличивают по пению, физ-ре, псевдо-истории. Ну и ,кагбэ понятно, что в экономически несвободной стране нельзя обойтись без коррупционеров. А вы говорите.....
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться