Минфин - Курсы валют Украины

Установить
lostapiv
Любомир Остапів Сімейний Бюджет
Зарегистрирован:
25 марта 2017

Последний раз был на сайте:
14 октября 2022 в 16:00
Любомир Остапів — Сімейний Бюджет
допомагаю українцям приймати розумні фінансові рішення завдяки соціальному проекту Сімейний Бюджет
27 октября 2019, 16:26

Фінансова свобода: рання пенсія у 30-40 років

Фінансова свобода – часто звучить гордо і «десь далеко», бо люди рідко рахують реально необхідні їм суми, а частіше придумують цифри в «10 мільйонів чи мільярд доларів», які мозок спершу не сприймає, бо за ними нема конкретики й розуміння «для чого?» і «як саме?», а далі, крім мрій, у пересічних громадян рідко щось виходить втілити, адже діяти послідовно й дисципліновано не у всіх є бажання (а це часто ключ до успіху, шановні). У світі (особливо в США) в останні десятиліття дуже жваво поширюється принцип виходу на ранню пенсію – це свідомий вибір людини активно працювати, створювати прибуток, заощадження й інвестувати певний період часу (5-7-10-20 років) задля того, щоб дещо згодом мати достатню суму капіталу, яка дозволяє жити вам і сім’ї на отримані пасивні доходи, займаючись тим, що для вас важливо й справді цікаво. Не так часто «ранні пенсіонери» кидають роботу, а, зазвичай, продовжують займатися тим що до душі, просто тепер вони самі визначають що й коли їм робити до вподоби, і ця свобода вибору й можливість творити зміни, мандрувати і смакувати життя з меншою кількістю обмежень – це і є основні рушії філософії FIRE – Financial Independence, Retire Early / Фінансова Незалежність, Рання Пенсія.

Існує безліч блогів та ресурсів, де можна багато корисного почерпнути про FIRE, до прикладу: Містер Грошовиті Вуса / Mr Money Moustache або ж 1500 днів до свободи, тематичні дописи на reddit та ін. В Україні зараз майже відсутні будь-які дописи на цю тему і культ «ширший джип = крутіший папік» важко буде викорінити для багатьох людей пост-радянських країн, але разом з моїми колегами й ентузіастами прокачки фінансової культури, невеликими кроками, проте послідовно й виважено старатимусь це робити. Оскільки усім українцям віднедавна доступні легальні інвестиції закордон, а також ймовірно, що в ближчі роки й десятиліття будуть подальші спрощення і відкриватимуться нові можливості, то сидіти у вічній бульбашці «матрац-позики-депозит» стає нудно, – рекомендую дивитись ширше.

Саме тому прагну познайомити читачів з однією із історій побудови шляху до фінансової свободи, де на прикладі й конкретних даних можна побачити що це можливо і доволі цікаво. Кожен з нас може чомусь повчитись та почерпнути лайфхаки в родини МакКаррі, навіть якщо їхній спосіб досягнення певних цілей – не для нас. А з часом будемо сподіватися, що коло людей з проактивним майндсетом, налаштованих на власну фінансову незалежність, зростатиме і набиратиметься знань й умінь. А зараз – вперед досліджувати!

Шлях Джастіна МакКаррі (Justin McCurry) – це, ймовірно, одна з найвідоміших історій раннього виходу на пенсію за власним бажанням. На жаль, матеріалів українською про такі історі покищо мало, тому будемо виправляти цей факт і знайомитимемо вас із цікавими аспектами такого рішення і способу життя.

Він пише в своєму блозі: «Завдяки продуманим заощадженням й плануванню мені вдалося накопичити достатньо коштів, щоб стати фінансово незалежним, що дозволило мені вийти на пенсію в 33 роки». Джастін та його дружина Кайзон перестали працювати у 2013 році та у 2016 році відповідно, а до середини 2019 року їхній портфель не лише не «просів», але й навпаки – зріс на 70% за 6 років зростаючого фондового ринку: в 2013 році в момент відходу на пенсію портфель складав $1,250,000, а станом на липень-2019 їх портфель становить уже $2,112,000.

https://simeinyi-budzhet.ua/familybudget/fire-life-30-40/

Просмотров: 278, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться