Минфин - Курсы валют Украины

Установить
kornellio
Роман Корнилюк про банки та фінанси
Зарегистрирован:
3 марта 2011

Последний раз был на сайте:
2 июня 2022 в 14:05
Подписчики (38):
Popez
Caocha François
42 года, Kievr
ballistic
ballistic
3 года
Tetian
Tetian
Aqaz123
Екатерина Виндерских
Киев
hannibal
hannibal
Kiev
27801643
27801643
Alkon
Alkon
Киев
olexch
Александр Чернов
41 год
VictorS
VictorS
Valent
Valent
Киев
Feygin
Юрий Фейгин
75 лет, Керчь
Vasiliy91
Vasiliy91
все подписчики
Роман Корнилюк — про банки та фінанси
Ph.D, фінансовий аналітик YouControl
5 июня 2013, 13:43

Накопичувальні вклади: депозитні ставки і рейтинги банків

Сьогодні поговоримо про такий банківський продукт як накопичувальні депозити — вклади на певний конкретний строк, але з можливістю поповнення. Ви можете вносити додаткові внески до банку, збільшуючи суму свого початкового депозиту.

Плюси накопичувального депозиту — гнучкість формування вкладу в залежності від Вашого поточного фінансового стану, можливість перевірити якість обслуговування в банку перед розміщенням серйозної суми коштів, стимулювання особистої фінансової дисципліни у вигляді звички до регулярних заощаджень.

Мінуси накопичувального депозиту — дещо нижчі процентні ставки у порівнянні з класичним строковим депозитом без права поповнення. Наскільки саме ставки нижчі — можна побачити на цьому графіку:

Середні ставки за роздрібними депозитними продуктами (ТОП-25 банків), 01.06.2013 р. 2013-JUN-01_average dep rates_Bankografo

Джерело: офіційні сайти банків; розрахунки: Bankografo.com

Як бачимо, середня ставка за 12-місячними накопичувальними депозитами ТОП-25 банків становить 16,2% в гривнях, 6,3% в доларах, тоді як середня за класичними депозитами 17,8% в гривнях, 7,1% в доларах станом на 1 червня 2013 р.

Середні ставки — гарний бенчмарк — гарна відправна точка для порівняння, але все одно це «середня температура по лікарні», тому заради справедливості треба звертати увагу на весь діапазон коливання ставок між різними банками. Як бачимо, в українських банках діапазон цінових пропозицій досить широкий: поляки сказали би «до вибОру — до кольОру»

Діапазони розподілу ставок за роздрібними депозитними продуктами (тонка лінія)

та межі стандартного відхилення (товста лінія), ТОП-25 банків, 01.06.2013 р.

2013-JUN-01_average dep_rates_Bankografo_medium

Джерело: офіційні сайти банків; розрахунки: Bankografo.com

Максимальна пропозиція серед ТОП-25 банків для накопичувальних депозитів на 12 місяців

— у гривнях: 21,25% від ВіЕйБі Банку;

— у доларах: 10,00% від Банку Надра.

Мінімальна пропозиція для накопичувальних депозитів на 12 місяців

— у гривнях: 5,00% від Кредитпромбанку;

— у доларах: 2,00% від Райффайзен банку Аваль. Ставки по усіх ТОП-25 банках для пропозицій строком на 3, 6 та 12 місяців дивимось у таблиці:

Депозитні ставки за накопичувальними строковими депозитами, 01.06.2013 р. (ТОП-25)

2013-JUN-01_rec dep rates_Bankografo

Джерело: офіційні сайти банків; розрахунки: Bankografo.com

Для простоти аналізу і можливості сортування банків за ставками на своєму сайті пропоную аналогічну таблицю в інтерактивному вигляді.

Якщо ви поміркована людина і не прихильник агресивних методів інвестування, то перш ніж ступати на улюблені граблі українських вкладників — вибираючи депозит з максимально можливою ставкою — задайтесь питанням: чому цей банк настільки щедрий?

Як навчають в усіх економічних вузах світу: висока дохідність=високий ризик. Але це не все.

Не забуваймо, що ризик, навіть зашкалюючий — зовсім не означає його точної реалізації — це всього лиш ЙМОВІРНІСТЬ краху, звісно вища, але все таки ймовірність. Тому так багато людей живе за принципом «хто не ризикує — той не п'є шампанського».

І ті, хто не тільки виживає, а й зриває свій куш, слугують наглядним прикладом для маси нових невдах, що намагаються повторити успіх щасливчиків, котрі вписались у вузькі межі ймовірності НЕреалізації ризику (див. Талеб).

Цю ймовірність дефолту (краху) банків усіма силами намагаються оцінити рейтингові агенції, надаючи банкам кредитні рейтинги: або індивідуальні, або public information — на основі як складних, так і не дуже рейтингових методологій. Відтак буває корисним хоча б одним оком глянути на оцінки рейтинговими аналітиками кількох обраних вами банків.

Порівняння зведеного рейтингу банків (вісь х) з величиною ставки за 12-місячним класичним депозитом в доларах (вісь у)

2013-JUN-01_quadrant USD_Bankografo

Передбачаючи скепсис щодо правильності і чесності рейтингів, поки лише зазначу, що без своїх людей у топ-менеджменті банків, більше то й запитувати фінансової поради ні в кого: для банківських регуляторів усі (сорі, майже усі) банки однакові, для саморегулівних організацій однаковими є всі їхні члени-платники, аудитори мають справу в основному лише зі стандартами ведення звітності...

Як би там не було, у солідних рейтингових агенціях з гарною репутацією відсоток дефолтів серед банків з низьким рейтингом більш суттєвий за частку крахів банків з високим рейтингом — ясно, що і такі дефолти трапляються. Якби ні — ми жили би в ідеальному світі, спроектованому науковцями Чиказької економічної школи.

Автор: Роман Корнилюк

Джерело: Bankografo.com

Просмотров: 1295, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться