Минфин - Курсы валют Украины

Установить
kingcity
Зарегистрирован:
27 декабря 2015

Последний раз был на сайте:
24 апреля 2024 в 19:40
Подписчики (29):
Igoc1975
Патріот України
48 лет, Львів
HYefimov
HYefimov
madalex
madalex
kiraks
kiraks
Киев
idebsa
idebsa
hujogis
Бедный папа
124 года, Крыжополь
Alexvalco
Алексей Валко
42 года, Киев
Valent
Valent
Киев
Mary077
Mary077
viktory2001
viktory2001
18 лет
anatooly
anatooly
987
987
все подписчики
kingcity — "Будь собою, інші ролі зайняті" – Оскар Уайльд
вільний художник
1 апреля 2021, 20:49

Обмеження комісій на еквайринг: чи буде хід у відповідь?

Уряд готує чергове «покращення» — планується примусово обмежети комісію банків за надання еквайрингових послуг, встановишши її максимальний розмір на рівні 1% від суми транзакції.Промоніторивши еквайрингові тарифи основних банків-надавачів цих послуг — Приватбанка, Аваля, Ощадбанка, Альфа-банка, ПУМБа, можу сказати, що на сьогодні середній розмір цієї комісії становить 2%. Отже, фактично мова йде про уполовинювання доходів банків від цього виду операцій. Ініціатива викликала досить жваве обговорення, основним мотивом якого було питання, яким чином на це відреагують банки і бізнес — чи будуть банки якимось чином шукати шляхи компенсації втрати частини доходу і чи знизять ціни продавці і надавачі послуг у зв`язку із зменшенням витрат (комісії, яку вони платять банку за обслуговування карткових розрахунків).

Відступивши трохи від теми, скажу, що особисто я категорично проти втручання держави у ринкові процеси в цілому і у тарифну політику банків зокрема. Винятком можуть бути випадки, коли є факт зловживання монопольним становищем, або коли очевидною є змова учасників ринку. Для мене таке втручання є відголоском «планової економіки» — коли ціноутворення було повністю у руках держави. Наслідки відомі...

Однак повернемось до обговорюваної ініціативи і її можливих наслідків. У своїх дописах я періодично звертаюсь до історичних аналогій, тому наведу два приклади і тепер (вірніше, нагадаю, я їх вже наводив у своїх коментарях):

1. Початок 2000-х. НБУ вирішив взятись адміністративними методами регулювати курси обміну валют. Курс обміну прив`язали до офіційного курсу НБУ (відхилення від нього допускалось не більше ніж на певний відсоток в одну і другу сторону), також обмежений був розмір маржі між купівлею-продажем валюти.На жаль, не пам`ятаю цифр — розміру цих обмежень.Реакція банків не забарилась — вони ввели додаткову комісію за здійснення операції обміну.На табло з курсами обміну валют з`явилась стрічка: « + комісія (n) % від суми операції ».

2. Друга половина 2000-х. Уряд вирішує знизити ввізне мито на мобільні телефони з метою зменшення «сірого імпорту» та зниження цін. Якщо я не помиляюсь, знижене мито було на 10%. Але ціни на телефони від цього не знизились від слова «зовсім».Тоді я і спитав свого товариша — співвласника мережі магазинів цифрової техніки, чому так.Його відповідь була: «а навіщо? Вони і по існуючих цінах непогано продаються».

Що ми бачимо? На спроби держави обмежити дохід, банки шукають шляхів «вирівнювання ситуації», тобто компенсації недоотриманого прибутку шляхом коректування тарифів — наприклад, введенням нових комісій (чи підвищенням існуючих). Хочу зауважити, що тоді мова йшла про значно менше обмеження доходу. Сподіватись, що банк не буде шукати шляхів компенсації втрат при уполовиненні доходу — як мінімум, наївно.Інше питання — як це буде здійснюватись. Відміна різних «плюшок» і введення додаткових комісій для держателів карт може викликати відтік клієнтів.Тому, скоріш за все, банки будуть шукати варіантів «ті ж яйця, тільки у профіль» — введення додаткових комісій для бізнесу, з тим розрахунком, щоб дохід від них компенсовував втрати від зменшення комісії за еквайринг (тобто щоб витрати продавців залишались на тому ж рівні).

Щодо цін на товари і послуги — як видно з відповіді бізнесмена, не буде продавець без необхідності знижувати ціну на товар — тобто поки товар нормально продається, не залежується на прилавку, ніхто знижувати ціну на нього не буде.

Мене у коментарях звинувачували в однобокості — мовляв я допускаю зміну тарифів банку, але не допускаю зміну цін рітейлом. Це не так, ніякої однобокості немає. Закони ринку однаково діють і для банків і для продавців товарів/надавачів послуг. Але будь-який бізнес (і банківський в т.ч.) прагне отримання максимально можливого доходу і буде робити для цього все можливе. Та й зменшення ціни на 1% не зробить товар привабливішим для покупця — того, хто готовий заплатити за річ 1000 грн., ціна у 1010 грн. не відштовхне.

Зрештою, щоб не бути голослівним, на протязі вчора-сьогодні провів невелике опитування. Трьом представникам бізнесу з різних сфер задав одне і те ж питання: чи знизять вони ціни при зменшенні тарифу на еквайринг. Ось результати (зі слів опитаних):

1.Власник невеликого продуктового магазину, який знаходиться біля мого будинку.

Взагалі йому зручніше працювати з готівкою, термінал він встановив, тому що про це просили багато постійних клієнтів (в т.ч. і я) і він би його з радістю «здихався». Знижувати ціни не буде — вважає, що його ціни і так достатньо конкурентні, та й коли встановлював термінал, то цін не піднімав, отже не буде їх знижувати тепер.

2. Власник двох ювелірних магазинів.

У нього і так ціни досить динамічні, є знижки 10 — 20 -25 %, цей 1% тут ні на що не впливає і заради нього переписувати цінники він не буде.

3.Згадуваний вище співвласник мережі магазинів цифрової техніки.Зауважу, що за ці роки у них розширився перелік напрямків діяльності — з`явилась торгівля годинниками та, брендовим спортивним одягом.

Його відповідь була негайна і категорична — «звичайно, ні». Причини: 1) існують товари, ціну на які вказує виробник (retail price) і навіть при наявності бажання вони її не змінять; 2) при визначенні ціни на товар керуються у першу чергу, ситуацією на ринку — попитом, пропозицією, цінами у конкурентів і т.д., затрати на еквайринг не належать до визначних факторів; 3)хоча доля безготівкових розрахунків зростає, більшість покупців поки що платить готівкою. При готівкових розрахунках є свої затрати, ставити дві різних ціни — для готівкових і безготівкових розрахунків ніхто не буде. Співвідношення готівкових розрахунків до безготівкових у їхній мережі — приблизно 60: 40. 4) традиційний аргумент — навіщо знижувати ціну на товар, якщо він нормально продається по існуючій ціні.

Виглядає, що «цінопаду» не буде...

Наміри банкірів мені, на жаль, з`ясувати не вдалось. Головні офіси більшості банків знаходяться у Києві, там у мене немає таких знайомих, які могли б дати інформацію з цього приводу. З тих банків, головні офіси яких знаходяться у нашому місті, мені вдалось поспілкуватись лише з одним. Але там мені відповіли, що ще цього питання не розглядали.

Одним словом, якщо цю постанову приймуть — зміни однозначно будуть. У кращому випадку нейтрального характеру. Позитиву очікувати не доводиться.У всякому разі я на нього не розраховую.

Просмотров: 2073, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 91

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
1 апреля 2021, 21:33
#
Вижу, что и вас зацепило за живое…

По бизнесу подтверждаю — никто в здравом уме не будет снижать цены из-за уменьшения затрат на эквайринг.

По бизнесу, в котором я работаю — мы однозначно не планируем снижать цену при уменьшении банковских комиссий, мы руководствуемся аргументами, аналогичными вашему второму пункту:

«при визначенні ціни на товар керуються у першу чергу, ситуацією на ринку — попитом, пропозицією, цінами у конкурентів і т.д.«

+
+11
kingcity
kingcity
1 апреля 2021, 21:38
#
«Вижу, что и вас зацепило за живое…» — у мене теж карток невелика «колода». І я теж не хочу, щоб «карткова халява» закінчилась… :))
+
+11
Qwerty1999
Qwerty1999
1 апреля 2021, 21:42
#
Сегодня опять активировал кредитку ПУМБа на оплату проезда в метро с 50% кешбэком и даже пару раз успел воспользоваться…
В ответ на это Кличко ввёл жёсткий локдаун и проезд в метро по спецпропускам…

Только что-нибудь полезное замутишь,
как сразу получаешь облом…
+
0
kingcity
kingcity
1 апреля 2021, 21:44
#
Невезуха, халява не пройшла :)

А у нас і метро немає…
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
1 апреля 2021, 21:49
#
Где наша не пропадала, там ещё оплата коммуналки с 5% кешбэка — отыграюсь на удалёнке…
Чувствую, что пора оплачивать услуги ЖКХ с 5% кешбэком не только за март, но и авансом за апрель — пока «Слуги Народа» и эту игрушку не отобрали…
+
0
kingcity
kingcity
1 апреля 2021, 23:07
#
Мені чомусь повідомлення з ПУМБа з пропозицією вибрати категорії кешбека ще не приходило.

Зате прийшов прикол від Моно — пропозиція подати заявку на чіпування :))
+
0
akapello
akapello
18 апреля 2021, 18:11
#
→ kingcity
Про чіпування і мені прийшло. Та це, мені здається, першотравневий розіграш.
+
0
kingcity
kingcity
18 апреля 2021, 23:40
#
Так і є :))
+
0
akapello
akapello
18 апреля 2021, 18:14
#
→ kingcity, qwerty1999
От і мені не було від ПУМБу жодних пропозицій про кешбеки. Це якась виборочна акція для окремих клієнтів?
+
0
kingcity
kingcity
18 апреля 2021, 23:42
#
Мені таки прийшло, але з запізненням у кілька днів.
Судячи по відгуках інших клієнтів- у кого нема Вайбера на телефоні, ці пропозиції не приходять.
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
17 апреля 2021, 22:03
#
Даже я со своей «экономией» так не опускалась :)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 апреля 2021, 9:58
#
ZaNOza :)
«Даже я со своей „экономией“ так не опускалась :)»

В метро на личной машине не пускают…
Только пешим ходом…
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
18 апреля 2021, 11:08
#
Я про завести карточку ради кешбека на метро, которым почти, по вашим словам, вы не пользуетесь
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 апреля 2021, 11:43
#
ZaNOza :)
«Я про завести карточку ради кешбека на метро»

Кредитка ПУМБа с кредитным лимитом и грейс периодом по факту бесплатная для конечного потребителя намного полезнее в хозяйстве, чем проездной, который и сам стоит денег и пополнять его надо личными средствами да ещё и заранее, до поездки в метро или ином общественном транспорте.

А ведь надо ещё постоянно мониторить наличие положительного остатка на проездном — поэтому использование кредитной карты ПУМБа для целей оплаты проезда экономит и время и личные средства да ещё и начисляется хоть и копеечный, но кешбэк — а это не мало в наши дни.

Во время локдауна и пропускного режима в метро есть и другие варианты использования кредитки ПУМБА — например 5% кешбэк на оплату услуг ЖКХ, включая домашнюю телефонию и интернет…

400 гривен кешбэка в месяц — это реальные деньги и не только для меня, но и для вас, если верить тому шуму, который вы подняли по повышенной температуре отопления в своей квартире, хотя переплата за 10 суток апреля будет чисто символическая и не превышать 150 грн.
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
18 апреля 2021, 14:35
#
2100 в марте и 2829 в феврале за 59 квадратов согласитесь это многовато и жкх там уже без кешбека как я понимаю…
+
0
kingcity
kingcity
18 апреля 2021, 23:44
#
Дійсно трохи забагато.
Якщо у перерахунку на м/кв, то мені відчутно менші суми нарахували.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
19 апреля 2021, 21:05
#
ZaNOza :)

Возможно все, особенно если в многоквартирном доме огромные потери тепла, то платить за такое счастье должны сами жильцы…
+
0
akapello
akapello
20 апреля 2021, 20:08
#
→ zaNOza :)
Що за упередження? Як на мене, це норма цивілізованого життя — бути економним всюди, не «хапати» зайвого і не сорити грошима або ресурсами.
+
0
akapello
akapello
1 апреля 2021, 21:56
#
:-)
+
0
akapello
akapello
18 апреля 2021, 18:04
#
→Qwerty1999
А поділіться, будь ласка, лайфхаком: що таке «активувати кредитку ПУМБа на метро з 50% кешбеком»? Це кредитка «ВсеМОЖУ» із зображенням спрута? Де і як її активувати? Метро і для мене наразі недоступне, та відкриється ж колись.
+
+11
kingcity
kingcity
18 апреля 2021, 23:51
#
Хоч Ваше запитання адресоване Qwerty1999, але я все ж вставлю свої 5 коп. :) .
Так, власне йдеться про карту «ВсеМожу». Активується вона у банку при її отриманні.
Щодо 50% кешбеку на метро — уточніть у банку, у моєму місті метро немає, тому нічим не допоможу.
+
0
akapello
akapello
20 апреля 2021, 19:53
#
Дякую за Ваші п’ять копійок пояснення. Піду нижче дивитися «контрольну» відповідь.
+
+11
Qwerty1999
Qwerty1999
19 апреля 2021, 21:09
#
Akapello

ПУМБ придумал прикол — активировать кешбэк на кредитной карте в вайбере, который привязан к финансовому номеру…

Из шести вариантов — выбираете
пятый (5).
+
0
akapello
akapello
20 апреля 2021, 19:57
#
А… я колись щось таке читав, там іще, здається, кешбек ішов на поповнення того ж фінансового номера. Я тоді відмовився від активації. І зараз навряд чи зв’язуватимуся з черезвайберівське спілкування з ПУМБом.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
20 апреля 2021, 20:19
#
akapello
«І зараз навряд чи зв’язуватимуся»

Хозяин-барин…

Лично я не переживаю, если какие-то спецслужбы ознакомятся со всей моей перепиской в вайбере с ботом банка ПУМБ
+
0
kingcity
kingcity
20 апреля 2021, 22:34
#
Тут мова не про спілкування з банком іде, тут розсилає повідомлення бот, Ви просто натискаєте іконку для вибору.
Кешбек по комуналці якихось кілька сотень гривень у місяць мені приносить…
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
21 апреля 2021, 10:00
#
«Тут мова не про спілкування з банком іде, тут розсилає повідомлення бот»

Не стоит забывать и о том, что после выбора варианта кешбэка, все операции, по которым начислен кешбэк отражаются в этом же чате в онлайне…
+
+26
ballistic
ballistic
2 апреля 2021, 7:13
#
Добре аргументована точка зору.
Щоб апелювати, потрібно знаходити не менш переконливі аргументи. Але за останні дні вже стільки «воювали» в цій темі, що вже сил нема :)
Скажу лише загалом, що я іншої точки зору, але вона перетинається з вашою в частині, що якихось істотних видимих змін (ні з боку рітейлерів, ні з боку банків) для клієнтів ми можливо не побачимо.
Давайте почекаємо і подивимось на результат.
+
0
kingcity
kingcity
2 апреля 2021, 10:21
#
«Давайте почекаємо і подивимось на результат.» — - погоджуюсь. Життя все розставить по місцях.
+
0
ballistic
ballistic
2 апреля 2021, 7:16
#
Хоча ось свіжий аргумент — місцеві банкіри кричать «всьо попало», а закордонні бачать можливості ;)

«Японська міжнародна платіжна система JCB Payment System виходить на ринок України. Надаватиме в Україні послуги еквайрингу, видачі готівки та оплати товарів і послуг за платіжними картками системи»:
https://minfin.com.ua/ua/2021/04/01/62447417/
+
0
kingcity
kingcity
2 апреля 2021, 10:35
#
Це, звичайно, позитивний момент. Але їм доведеться добряче постаратись — запропонувати якусь «ізюминку», щось дуже неординарне, щоб «відгризти кусок пирога» у Visa i Mastercard.
Кілька років тому в Укрвїну прийшов Union Pay, але на загальну ситуацію на ринку карток поки що це особливо не вплинуло, можна сказати, що їх прихід пройшов непоміченим.Якщо вірити О. Гороховському, American Express у свій час теж мав досить амбітні плани в Україні:

https://investory.news/oleg-goroxovskij-chomu-v-ukraini-nemaye-american-express/

Але на разі Amex присутній на українському ринку, можна сказати, формально.
Тому, як ви вірно сказали у попередньому коментарі - «давайте почекаємо і подивимось на результат».
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
2 апреля 2021, 13:12
#
ballistic
«Хоча ось свіжий аргумент — місцеві банкіри кричать «всьо попало», а закордонні бачать можливості ;)«


JCB Payment System подавал заявку на регистрацию в НБУ задолго до идеи органичения банковских комиссий и написания проекта ЗУ № 4364 — так что это не аргумент.

Кстати, вы же первый публично кричали о засилье всего двух МПС — Виза и Мастеркард, а теперь говорите, что в Украине только МПС уже пять штук:
— Mastercard
— VISA
— AmEx
— Union Pay
— JCB Payment System
+ НСМЭП «Простир»

Вам бы однозначно определиться:
так у нас олигополия или рыночная конкуренция между платёжными системами…

+
0
ballistic
ballistic
2 апреля 2021, 17:38
#
«так у нас олигополия или рыночная конкуренция«
— ви перед тим як вживати якийсь термін прочитайте його значення.
Допоможу вам «олігополія — структура ринку, при якій в одній галузі домінує невелика кількість конкуруючих фірм».
Ви ж і без мене прекрасно розумієте, що в Україні домінують лише дві платіжні системи. Тому протиріччя, яке вам привиділось, це напевно знову від бажання тупо посперечатися.

«JCB Payment System подавал заявку на регистрацию в НБУ задолго до идеи органичения банковских комиссий«
— неправда.
Такі ідеї були вже давно, наприклад проєкт ЗУ № 6573 з’явився ще 4 роки тому. Дискусії на цю тему вже давно велися і в JCB не могли цього не знати.

Прихід JCB Payment System незважаючи на фінальну стадію запроваждення таких обмежень і фактичну дуополію ринку говорить про його високий потенціал.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 апреля 2021, 17:44
#
«Прихід JCB Payment System незважаючи на фінальну стадію запроваждення таких обмежень і фактичну дуополію ринку говорить про його високий потенціал.»

Как вариант, японцы решили тоже застолбить экономическое пространство, куда дотянулась рука китайской Union Pay.

P. S. На сегодня ни один укрбанк не имеет договоров ни на эквайринг карт МПС JCB Payment System ни на их эмиссию…
+
0
ballistic
ballistic
2 апреля 2021, 17:52
#
«На сегодня ни один укрбанк не имеет договоров ни на эквайринг карт МПС JCB«
— не дивно, бо вони зайшли лише декілька днів тому.
+
0
kingcity
kingcity
2 апреля 2021, 17:44
#
Мати потенціал — це ще півсправи.
От чи зможе JCB розкрити свій потенціал в Україні - це інше питання.

У AMEX теж потенціал немалий, але якось він не дуже у нас розкрився…

+
+11
ballistic
ballistic
2 апреля 2021, 17:50
#
В даній дискусії важливий сам факт, що платіжні системи заходять і присутні. Навіть якщо їм не вдалося «розкритися» до рівня мастодонів VISA/MC, їх присутність означає що наш ринок їм цікавий і приваблює.
+
+11
kingcity
kingcity
2 апреля 2021, 18:10
#
З цього приводу вже свою думку висловлював — мій коментар від
2 апреля 2021, 10:35

Додам:

Зрештою, якийсь час можна попрацювати на перспективу. Але якщо не буде результату — невідомо, чи вони надовго тут затримаються.

Свого часу в Україну заходило досить багато іноземних банків. Але не всі залишились.
З ходу на пам`ять приходить австрійський Erste, у якому колись працювала моя дружина… Їм же, напевне, теж на початках український ринок видавався цікавим і привабливим.
+
+15
ballistic
ballistic
2 апреля 2021, 18:19
#
Час найкращий суддя…
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
2 апреля 2021, 13:15
#
«Обмеження комісій на еквайринг: чи буде хід у відповідь?»

Топовые банки, владеющие большей частью эквайринговой сети Украины предложили свой вариант:

Ощад, Приват и Райффайзен обещают снизить комиссию для торговцев, принимающих оплату картой:

https://minfin.com.ua/2021/04/02/62513292/
+
0
kingcity
kingcity
2 апреля 2021, 14:23
#
Про що і мова йшла:

" 2. Скасування вимог по безкоштовному обслуговуванню зарплатних рахунків.
3. Зниження встановлених обмежень за готівковими розрахунками в торговій мережі."


Тобто пропонуються шляхи компенсації недоотримання прибутку від еквайрингових операцій.
+
0
kingcity
kingcity
2 апреля 2021, 17:47
#
Рекомендую всім перечитати блог Альони Дегрик на цю тему:

https://minfin.com.ua/blogs/degrik/166692/

Написано толково, знайшов у неї підтвердження деяких своїх тез, зрештою в осоновному теж з нею згідний.

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 апреля 2021, 18:15
#
На блог Алёны подписан давно,
читал сразу после опубликования.

Ничего нового для себя не увидел,
кроме перевода на английский…
+
+11
kingcity
kingcity
2 апреля 2021, 18:29
#
Я в цьому не сумніваюсь… :)
До речі, я у свій час підписався на її блог по вашій підказці.

Але не всі ж знають про її блог…
І хтось, можливо, знайде для себе щось корисне.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 апреля 2021, 18:48
#
Кому интересно — знают…
Кому наплевать — им и знать не надо…
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
15 апреля 2021, 20:13
#
Обмеження банківських коміссій не підтримано на податковому комітеті навідь Гетманцевим…

Так що моя писанина на форумі та заяви до депутатів комітету у приватному листуванні виявилася не марною тратою часу і досягли поставленої мети…

Налоговый комитет рекомендовал Верховной Раде принять во втором чтении и в целом законопроект о платежных услугах № 4364, однако не поддержал поправки по регулированию ставок интерчейнджа и еквайринга.

Об этом известно из записи заседания комитета.
Заместитель председателя НБУ Алексей Шабан отметил, что НБУ и банки до 19 апреля направят в Антимонопольный комитет меморандум о снижении ставок интерчейндж. Согласно меморандуму, до 2023 года ставку снизят до 0,9%.
Он также добавил, что законодательное регулирование межбанковской комиссии ставит под угрозу привлечения платежных систем Stipe и Paypal на украинский рынок. Этими системами пользуются украинские предприниматели, продающие свои услуги на зарубежные рынки.
+
0
kingcity
kingcity
15 апреля 2021, 22:31
#
У депутатів відбулось прояснення розуму… Очевидне — неймовірне.
+
+15
ballistic
ballistic
16 апреля 2021, 16:16
#
Банкіри добровільно погодились знизити ставки до 0.9%. Тобто у них таки відбулось прояснення розуму, що поточні ставки не є ринковими.
Боротьба бізнесів триває — виграє споживач! ;)
​​​​
+
0
kingcity
kingcity
16 апреля 2021, 17:33
#
Банкіри зрозуміли, що без поступок не обійтися і погодились знизити ставку інтерчейндж до 0,9% до 01.07.23. Це вони пропонували фактично від початку всієї цієї історії (Спільна заява Ощадбанку, ПриватБанку та Райффайзен Банку Аваль).
І цілком імовірно, що намітили шляхи, яким чином «відіграти» це зниження. Водночас, про зниження тарифів на еквайринг не йдеться взагалі: «…наголошуємо на важливості збереження в Україні вільного ринкового ціноутворення щодо комісії за еквайринг на принципах вільної конкуренції і неприпустимості її регулювання на законодавчому рівні відповідно до найкращих світових практик. Відтак пропонуємо відкликати пропозиції до відповідних законопроектів, які передбачають встановлення граничного розміру такої комісії для учасників ринку.»
Чи виграє у кінцевому результаті споживач — не факт… Поживемо — побачимо.
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
17 апреля 2021, 22:06
#
Щось мені здається пан далеко н5 туніядєц ахахпх
+
0
kingcity
kingcity
18 апреля 2021, 11:23
#
Моя дружина вважає інакше :))
Особливо, коли мова про деякі види домашніх робіт заходить…

P. S. Вперше бачу Вас у своєму блозі. Заходьте частіше… :))
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
18 апреля 2021, 19:39
#
Особливо, коли мова про деякі види домашніх робіт заходить… — ох, ця хатня робота :)
мабуть всі не взахваті від факін Синдерелла дей
+
+15
kingcity
kingcity
18 апреля 2021, 23:34
#
«мабуть всі не взахваті від факін Синдерелла дей» — бачу, Ви мене розумієте :))
+
0
oriolik
oriolik
19 апреля 2021, 9:16
#
…спасибо своровал и в рамочку «ох, ця хатня робота :) …Особливо, коли мова про деякі види хатніх робіт заходить… факін Синдерелла дей !»
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
19 апреля 2021, 11:30
#
Вот так и тырятся мои фразы… плак-плак
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
20 апреля 2021, 20:22
#
ZaNOza :)
«Вот так и тырятся мои фразы»

Скорее, переходят в разряд народной мудрости
+
0
kingcity
kingcity
20 апреля 2021, 23:51
#
Так, до теми. Невелика дискусія, кому цікаво:

https://zaxid.net/v_ukrayini_mozhut_vvesti_abonplatu_za_obslugovuvannya_pensiynih_ta_zarplatnih_bankivskih_kart_n1517695
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
21 апреля 2021, 10:17
#
Прикольная дискуссия и точка зрения бизнесменов…

«Юрко Назарук: Дуже прозора і звичайна схема для того, щоби пояснити це більшості людей. Ти береш свою ціну (от в мене кава коштує 30 гривень) і всі свої еквайринги додаєш окремо. Нехай людина собі вибирає, чи хоче вона заплатити це карткою плюс 2%, чи вона хоче заплатити іншим способом за ту саму ціну. Але тоді у людини є вибір, і вона знає: „Ой, так круто заплатити карткою, я собі пікнув; або я віддав готівку, або зробив це іншим способом“. Ось і все.»

Мне такой подход больше всего нравиться — в каждой торговой сети на один товар должно быть минимум ТРИ цены:
1. «белая» цена с эквайрингом банка для оплаты БПК
2. «белая» цена по оплате наличкой через кассовый аппарат
3. безналоговая цена при оплате чёрным налом и мимо налогового учёта продавца товара (услуги).

При указании третьего варианта оплаты в уголке потребителя должно быть обязательное объявление для клиентов — «Внимание, заведение уклоняется от уплаты налогов».

P. S. И ещё не факт, что все три цены будут принципиально отличаться друг от друга…
+
0
kingcity
kingcity
21 апреля 2021, 10:54
#
Так, веселенька статейка…

«И ещё не факт, что все три цены будут принципиально отличаться друг от друга…». Ну, різниці між «білими» цінами точно не буде.
Віктор Гальчинський:
«…ця комісія 2% співрозмірна з послугами на інкасацію в українському ринку — тобто що готівка, що безготівка».
А от різниця між «чорними» і «білими» цінами…
Є у нас одна місцева мережа алкогольних напоїв. На частині виставленого на вітрині асортименту є наклейка «акція», але ціна не вказана. Ціну називає продавець, розмові з ним виявляється, шо акційна ціна дійсна лише при оплаті готівкою. Чек на «акційний» товар теж не видається. Для прикладу: у неділю йшов у гості, купував у них горілку «Прайм». По «акції» ціна була 70 грн., при оплаті картою — 85 грн.
Роблять це вже роками, напевне «криша» у них серйозна…
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
21 апреля 2021, 11:21
#
«„…ця комісія 2% співрозмірна з послугами на інкасацію в українському ринку — тобто що готівка, що безготівка“.»

Тогда вообще не понятна вся эта истерия на счёт снижения комиссий на эквайринг и интерчейндж со стороны торговых сетей и ФОПов, если что за «белый» нал через кассовый аппарат, что за безнал через банковские терминалы с оплатой БПК примерно одинаковые затраты и одинаковая цена…

Может торговцы всё-таки о многом не договораивают…

«Чек на „акційний“ товар теж не видається.»

Обычный теневой бизнес…
Торговцы хотят жить и получать доходы, как в Европе, а платить налоги и вести теневой бизнес, как в Украине…

«Роблять це вже роками…»

Надеюсь, из-за этих 15 гривен вы не будете пропагандировать расширение теневого бизнеса на всю страну…
+
+15
kingcity
kingcity
21 апреля 2021, 12:31
#
«Тогда вообще не понятна вся эта истерия на счёт снижения комиссий на эквайринг и интерчейндж со стороны торговых сетей и ФОПов…» — важко сказати. Як варіанти:
1) не всі ФОПи (особливо дрібні) користуються послугами інкасації, а забирають готівку з торгових точок самі. Тому еквайринг — це для них додаткові витррати. От і хочуть їх максимально зменшити.
2) цілком можливо, що після зниження комісій на еквайринг почнуть давити на тарифи на інкасацію — мовляв, вони зависокі, треба їх теж у відповідність привести і т.д.
«Надеюсь...вы не будете пропагандировать расширение теневого бизнеса на всю страну…» — тіньовий бізнес і без моєї пропаганди у нас широко розвинений. Зрештою, мова йшла про різницю між «білими» і «чорними» цінами — я і навів приклад з життя. А пропагувати тут щось — не треба воно мені…
+
0
kingcity
kingcity
27 апреля 2021, 10:25
#
Рекомендую для ознайомлення:

https://minfin.com.ua/ua/2021/04/27/63662577/

Знайшов у статті підтвердження багато чому, сказаному мною, а також відповіді на деякі запитання.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
27 апреля 2021, 11:31
#
Ответов много, но ни слова о возможном снижении цен торговлей при снижении банковских комиссий…

Сейчас конечный потребитель платит банкам высокие проценты за эквайринг и интерчейндж, которые заложены торговцами в цену товара и за это получает хороший сервис и различные кешбэки.

Что будет получать конечный потребитель при снижении банковских комиссий — сейчас сложно сказать, но однозначно и со 100% уверенностью можно констатировать — снижения цен не будет…
+
0
kingcity
kingcity
27 апреля 2021, 11:39
#
«Ответов много, но ни слова о возможном снижении цен торговлей при снижении банковских комиссий…»

Ну, як немає…
Напевне, ви пропустили:

«…торговці не збиралися віддавати споживачеві різницю у зниженні тарифів, яку вони прагнуть отримати. На мою думку, банки розуміли, що таку пропозицію навряд підтримають, бо торговці вже планували покласти 1% собі в кишеню
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
27 апреля 2021, 12:11
#
В тексте цитаты ни намёка на уменьшение цены при уменьшении банковской комиссии.
Ну, а то, что дополнительные средства планируется положить в карман — так это было понятно с самого начала, но не всем.

+
0
kingcity
kingcity
27 апреля 2021, 12:51
#
«торговці не збиралися віддавати споживачеві різницю у зниженні тарифів…» — достатньо ясно, щоб зрозуміти, що зниження цін не буде. А те, що це було зрозуміло не всім — ну що ж, хтось хоче вірити у Діда Мороза — його право… :)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
27 апреля 2021, 13:15
#
«хтось хоче вірити у Діда Мороза — його право… :)

Верить в Деда Мороза, Санта Клауса или Иисуса Христа — это святое…
На этой вере воспитано не одно поколение детей…

А вот верить всему, что говорят торговцы, впаривая свой товар — это уже слишком…

Да и депутаты что-то приуныли — всё им некогда проголосовать во втором чтении этот злополучный законопроект — уже и ждать надоело…
+
0
kingcity
kingcity
27 апреля 2021, 14:01
#
«Да и депутаты что-то приуныли…» — не будіть лихо, поки воно тихо :). Хай займаються чимось іншим, може ненароком і на щось корисне спроможуться…
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 мая 2021, 21:03
#
В продолжение темы…

Комісії інтерчейндж поступово знижуватимуться: Національний банк, Visa та Mastercard підписали відповідний Меморандум…

Національний банк України спільно з міжнародними платіжними системами Visa та Mastercard працюватимуть над посиленням конкуренції на платіжному ринку України.
Відповідний Меморандум про сприяння конкурентному платіжному ринку в Україні підписали заступник Голови Національного банку Олексій Шабан, регіональний президент компанії Visa у регіоні Центральна Європа, Близький Схід та Африка Ендрю Торре та старший керуючий радник з регуляторних питань компанії Mastercard у Європі Крістоф Баерт. Меморандум є відкритим для приєднання будь-якими іншими платіжними організаціями платіжних систем та іншими учасниками ринку.

https://bank.gov.ua/ua/news/all/komisiyi-intercheyndj-postupovo-znijuvatimutsya-natsionalniy-bank-visa-ta-mastercard-pidpisali-vidpovidniy-memorandum

P. S. Национальная платёжная система «Простир» почему-то не захотела присоединяться к Меморандуму, как и действующие в Украине — American Express & Union Pay…
+
0
kingcity
kingcity
18 мая 2021, 22:41
#
«Простір» і так не чесному слові живе, підпише він чи не підпише — значення особливого не має.
Union Pay у нас ще не освоївся — рано щось говорити, може з часом і приєднаються.
У Amex, якщо вірити Гороховському, апетити завжди немалі були — ну не хочуть хоч копійкою поступитись і все.

+
0
kingcity
kingcity
18 мая 2021, 22:44
#
Банки починають реагувати на обмеження комісій, халява потрохи уривається. Монобанк скорочує кешбек:

https://ubr.ua/finances/banking-sector/monobank-sokratit-keshbek-dlja-klientov-iz-za-memoranduma-nbu-4002795

Чого і варто було чекати…
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
19 мая 2021, 9:38
#
Значит пришло время оплачивать услуги ЖКХ кредиткой банка ПУМБ с 5% кешбэком не только за апрель, но и авансом за будущие периоды…

19-е число — пришла пора платить по счетам…
+
0
kingcity
kingcity
19 мая 2021, 10:24
#
Вірно. Якщо є можливість так зробити — потрібно скористатись, поки пропозиція ще діє. А то за Моно і інші банки потягнуться…
+
0
kingcity
kingcity
1 декабря 2021, 16:37
#
Процес іде тим шляхом, яким і прогнозувалось, банки починають шукати шляхів компенсації втрати частини прибутку — зменшують розміри кешбеків:

https://minfin.com.ua/ua/2021/11/26/76152528/

А цінопаду у магазинах не передбачається…
+
0
akapello
akapello
2 декабря 2021, 19:26
#
Цінопаду? Ви, мабуть, надто буквально сприйняли виступ Зеленського у Верховній Раді. Жартів не розумієте?…
+
+13
kingcity
kingcity
2 декабря 2021, 19:33
#
Ні, про виступ Зеленського мови взагалі нема. Просто ще весною, коли тільки зайшла мова про законопроект, який обмежував комісію банків за еквайринг, звучали думки, що це автоматично потягне за собою зниження цін продавцями. Цього не відбулось і не планується, як я і писав у своєму блозі.

Ну, а слово «цінопад» — це я звичайно так, образно :).
+
+15
akapello
akapello
3 декабря 2021, 20:16
#
Що я можу додати, окрім глибокого зітхання людини, яка не очікує нічого доброго від «великих реформ»? Хіба що те, що тоді я недооцінював вплив зниження комісії на еквайринг на відновлювальні «внутрішні» процеси у власному гаманці.
+
0
kingcity
kingcity
3 декабря 2021, 20:23
#
+ 15 :))
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 января 2022, 20:38
#
Прошло более девяти месяцев с даты публикации…

Что показало время…

Почти никаких изменений в обещанную сторону
уменьшения комиссий за эквайринг от банков и
глобальное повышение цен ритейлерами из-за
массы других причин…

Только один мой любимый Приватбанк снизил комиссию
за услуги эквайринга с 15 января 2022 года для всех
своих банковских терминалов.

https://minfin.com.ua/2022/01/17/79315623/

Все остальные укрбанки решили наплевать
на данные ранее обязательства и морозятся, кто как умеет.

Хотя стоит отметить ещё и государственный Ощадбанк,
который для своего программного РРО в январе 2022 предложил
своим клиентам акционную комиссию за эквайриг (1,7%),
что меньше стандартной комиссии по банковским платёжным терминалам.
+
0
kingcity
kingcity
19 января 2022, 10:37
#
Ну по суті так і є. Промоніторив навскидку тарифи кількох банків — Аваль, Альфа, Восток, ПУМБ. Всюди від 2% і вище, та щомісячна абонплата 300−400 грн. Цікаво, чого це Приват раптом так рипнувся знижувати тарифи — на них не подібне.
І ще цікаво — чи буде НБУ якось впливати на банки з метою змусити їх знизити тарифи по еквайрингу ?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
19 января 2022, 11:29
#
«Цікаво, чого це Приват раптом так рипнувся знижувати тарифи — на них не подібне.»

Приват всегда был первым во всех начинаниях…
Но не всем это доступно к пониманию…
+
0
kingcity
kingcity
19 января 2022, 11:53
#
«Приват всегда был первым во всех начинаниях…» — коли справа стосувалась підвищення тарифів чи введення додаткових комісій — так.

«Но не всем это доступно к пониманию…» :)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
19 января 2022, 12:24
#
kingcity

Какое позорище…

Вы даже не готовы публично признать общеизвестные и очевидные факты, начиная с первенства Приватбанка по части интернет-банкинга Приват24 и его мобильного приложения и заканчивая самым широким спектром услуг, которые были доступны клиентам Привата задолго до внедрения аналогичных услуг в других укрбанках…

И даже когда вам привели публично озвученный и документально подтверждённый факт о том, что Приватбанк первый из укрбанков снизил комиссию за эквайринг — вы даже не способны признать это за реальную действительность…

Как можно с вами вести какую-либо цивилизованную дискуссию, если вы тупо отрицаете очевидные факты…
+
+28
kingcity
kingcity
19 января 2022, 12:48
#
Qwerty, давайте не будем знову «розводити бодягу». У чомусь Приват був першим, у чомусь — ні. Деякі його нововведення були корисними, деякі - відвертою «грою на публіку». По тарифах в останні роки у нього була стійка тенденція на підвищення існуючих комісій і введення нових.

«И даже когда вам привели публично озвученный и документально подтверждённый факт о том, что Приватбанк первый из укрбанков снизил комиссию за эквайринг — вы даже не способны признать это за реальную действительность…» — Qwerty, вас склероз замучив, забуваєте прочитане за хвилину ? Чи зі сприйняттям інформації туго? 1-м реченням мого коментаря є: «Ну по суті так і є», тобто я погодився зі сказаним вами -з тим що Приват є першим і на сьогодні єдиним банком, який знизив тариф на еквайринг. Що для мене дивно.

І як з вами цивілізовану дискусію вести, якщо ви навіть слова співрозмовника нормально зрозуміти не можете.Досить прості слова…
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
14 июля 2023, 12:51
#
В связи с увеличением комиссии interchange МПС VISA & MasterCard
с первого числа до довоенных 0,9% — Приватбанк, Райф и Ощадбанк
приняли решение не увеличивать стоимость эквайринга для бизнеса
и оставили комиссию на уровне 1,3%.
Кстати, Альфа (Сенс-банк) посчитал возможным увеличить комиссию до 1,5%
с одновременным увеличением месячной абонплаты за терминал до 400 грн/мес.

P. S. Успешной торговли всем, кто принимает оплату через банковские терминалы…
+
0
kingcity
kingcity
14 июля 2023, 13:36
#
Та вони по всіх тарифах починають потрохи «гайки затягувати». Кредитні картки їхні вже практично неконкурентоздатні.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
14 июля 2023, 13:49
#
Це проблема кліентів Альфа (Сенс-банка)…

Народна мудрість говорить:
«Бачили очі що купували, їжте хоч повилазьте».
+
0
kingcity
kingcity
14 июля 2023, 13:51
#
Невелика проблема — відмовитись від їхніх послуг завжди можна, альтернативи знайдуться.

Цікаво інше — чи буде на цих вихідних націоналізація?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
14 июля 2023, 14:23
#
kingcity
«Цікаво інше…»


В этой жизни всё возможно.

Forbes.ua уже несколько раз давал
ошибочные прогнозы на этот счёт,
чем ввёл и меня в заблуждение.

Думаю, что вся задержка из-за МВФ:

1. Украина публично и в письменном виде пообещала
сокращать влияние государственных банков
в банковском секторе страны, что противоречит
национализации Альфа (Сенс-банка), поэтому Рожкова
против покупки «Укрпочтой» любого мелкого укрбанка
и даже готова ликвидировать PIN-банк;

2. МВФ против использования западной помощи для спасения
российского Альфа (Сенс-банка), ведь после всех внесенных
депутатами правок в законодательство, «национализация»
Альфа (Сенс-банка) формально представляет из себя выкуп
акций банка по номинальной стоимости у подсанкционных
российских олигархов, что на фоне требований Украины
по ужесточению санкций к россии и их олигархам выглядит
очень и очень противоречиво.

P. S. Выскажу личное мнение.
Альфа (Сенс-банк) должен быть ликвидирован ещё в марте 2022 года.
Многие ссылаются на его системность, которая напрямую связана
с количеством клиентов-физлиц.
1. Никто не обязывал НБУ выдавать самый большой рефинанс
Альфе весной 22 года в сумме 6,4млрд грн, ведь смог же НБУ
отказать Мегабанку в рефинансе.
2. После 24.02.22 НБУ вместе с Минфином и ПФУ должны были
+
0
kingcity
kingcity
14 июля 2023, 14:44
#
Отже певна група людей в НБУ і Уряді не зацікавлена в ліквідації Сенс-а — про що і говорилось раніше. Слідкуєм за розвитком подій — чим воно все закінчиться…
+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
14 июля 2023, 14:51
#
kingcity

$385млн, вложенные клиентами Альфы в кипрские облигации - деньги
немалые, вот за их возврат и идёт нешуточная борьба.

При ликвидации они ($385млн) однозначно будут утеряны,
ведь ФГВФЛ такие вложения не компенсирует.

«чим воно все закінчиться»

Для банковской системы — ничем хорошим.
Для бюджета — материальными расходами.
Для имиджа Украины — негативом.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться