Минфин - Курсы валют Украины

Установить
jaglex
Александр Cлободян Блог Александра Слободяна
Зарегистрирован:
18 октября 2011

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:18
Подписчики (18):
AndreyM
Andrey M
45 лет, Киев
baraibal21
baraibal21
Kiruha
Kiruha
Lemon75
Lemon75
48 лет, Киев
pointOFview
pointOFview
sorochan
sorochan
sancho
sancho
киев
Shevchuk
Pavlo Shevchuk
49 лет, Київ
stasymoos
stasymoos
AllaNovickaya
Алла Новицкая
41 год, Киев
PSheva
Петр Шевченко
Киев
Ceme4kin
Ceme4kin
Днепропетровск
все подписчики
Александр Cлободян — Блог Александра Слободяна
Директор юридической консалтинговой компании «САЛЕКС»
25 октября 2011, 9:07

Не «СРОстается»

Завжди думав, що кращі представники вітчизняного спільного інвестування збираються разом влітку в Криму або інших теплих краях (зрозуміло, за свої ж «кровні») на різноманітних конференціях, щоб обговорити актуальні проблеми галузі і заодно поправити здоров’я. Невідомо як щодо першого, але стосовно другого один мій знайомий після одної такої конференції потім ще довго скаржився на біль в області печінки (не можна вживати мінеральну воду в такій кількості). Можливо, тому літо для спільного інвестування, зазвичай, не вирізняється особливою активністю.

Як показало життя, літній спад ділової активності не став перешкодою для прийняття «стратегічно-політичних» рішень на ринку спільного інвестування. На одне з таких автор натрапив, переглядаючи ранкові новини. Зокрема, на сайті Асоціації «Фондове Партнерство» розміщено запрошення до співпраці наступного змісту: «Асоціація «Фондове Партнерство» запрошує членів Асоціації та незалежних експертів фондового ринку до роботи у нових комітетах. З метою об’єднання зусиль для створення умов для бізнесу, а також збереження та розвитку ринку цінних паперів в Україні…». Одними із нових комітетів є Постійний комітет з питань спільного інвестування. Хоча багатьом КУА вже потрібен витяг про відсутність справи про банкрутство

Свого часу автору пощастило народитись ще в колишньому СРСР («Рожденный в СССР» як у Ю.Шевчука), «ентузізязм» і оптимізм якого давали надію. Але зараз не про це. У пам’ять закарбувався агітаційний плакат із зображенням серйозного дядька, який звертається із запитанням: «Ты записался добровольцем?». Не хочеться бути таким дядьком із «совкового» агітаційного плакату, але недаремно ж кажуть, що спасіння потопаючих – справа рук самих потопаючих.

Звичайно, автору було відомо про створення Постійного комітету з питань спільного інвестування задовго до його появи, адже такі пропозиції час від часу висловлювались окремими учасниками фондового ринку. І взагалі вітчизняний фондовий ринок як велике село — усі про все знають, і де ти не був, обов’язково зустрінеш колегу-фондовика.
Але, погодьтесь, така нестандартна стратегія для Асоціації, що представляє інтереси торговців цінними паперами, повинна мати досить серйозне підґрунтя. Ні для кого не секрет, що завдяки досконалому та своєчасному правовому регулюванні інститути спільного інвестування (ІСІ) можуть ефективно виконувати свої функції в економіці. Більше того, вдосконалення правового регулювання ІСІ має стати одним із першочергових завдань держави в сфері фондового ринку, яке наблизить нас до світових стандартів. Особливо актуальне воно в ракурсі майбутніх змін до Закону України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди) від 15.03.01. N2299-III, що розмежують останні на кілька категорій з різноманітними інвестиційними стратегіями, складом і структурою активів. Самого Закону недостатньо. Щоб його «запустити», потрібна ціла низка підзаконних нормативно-правових актів. Та хтось має займатись такою невдячною справою як розробка і «лобіювання» прийняття правових актів.

Крім того, поступово стає зрозуміло, що «вузькопрофільна» природа вітчизняних СРО не відображає тенденції універсалізації діяльності учасників фондового ринку і обумовленої нею потреби в комплексному регулюванню відносин, що виникають між ними. Стосується це і торговців цінними паперами.

Підігрів атмосферу законопроект №8234 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення діяльності саморегулівних організацій на фондовому ринку». У автора і самого є претензії щодо змісту цього законопроекту. Утім, саме він мав відмінити монополію саморегулівних організацій (СРО) на фондовому ринку. Нагадаємо, що на даний час СРО утворюються за принципом: одна СРО з кожного виду професійної діяльності на ринку цінних паперів повинна об’єднувати більше 50 відсотків професійних учасників фондового ринку за одним з видів професійної діяльності.

Зрозуміло, що представники СРО — УАІБ, УФТ та ПАРД як учасники церковного хору в один голос виступили проти прийняття цього законопроекту. Звичайно, у них є поважні аргументи на це.

Я в жодному разі не маю нічого проти конкретних СРО. Свого часу був членом правової секції однієї із вітчизняних СРО. СРО заручники своєї монополії, внутрішніх протиріч, інших об’єктивних та суб’єктивних факторів. Дивлячись на цей мікс, регулятор фондового ринку не поспішає делегувати якійсь серйозні повноваження хоча б одній СРО. Час спливає, а там знов збори учасників СРО. Правила СРО забезпечують представництво інтересів кожного з її членів у висуванні кандидатів на керівні посади й виборах до органів управління та участі в управлінні СРО. Особливо цінними тут є знання Глави 17 Цивільного кодексу України, а саме ст.ст.244-250, що регламентують представництво за довіреністю. Все в межах правового поля, от тільки коло замкнулось.

На хвилину абстрагуємось від високих юридичних і фінансових матерій та уявімо собі картину, коли учасники фондового ринку залежно від напрямку діяльності накриті такими собі «шапками Мономаха» у вигляді кількох монопольних СРО. Та як ту шапку не натягуй, вона ніяк не може на всіх налізти. Хтось полюбляє «венчура», хтось злочинні афери на ФР. Потрібна довідка про відсутність судимості Хтось бачить майбутнє за «публічними» ІСІ. Іншим по душі операції з «технічними» цінними паперами. Тому час від часу з-під тієї шапки виглядає чиєсь вухо або ніс (аби не інші дуже пікантні органи). Ну, просто не в змозі сучасна «диво шапка СРО» всіх «накрити» і все прикрити.

А, можливо, учасникам фондового ринку вже пора надати право обирати собі шапки за кольором, розміром, фасоном і ціною? Може тоді все у нас «СРОстется». Або настав час «мегаСРО», які успішно функціонують в світі. Як тут не загадати унікальний досвід Великобританії, котра взагалі відмовилась від моделі регулювання фондового ринку, базованій на активній ролі СРО. Для цього була спеціально створена неурядова структура Управління фінансових послуг (Financial Services Authority). Вона звітує про свою діяльність перед Міністерством фінансів та парламентом Великобританії. Цій організації згодом були передані функції СРО у сфері фондового ринку. На думку експертів, саме ця модель «саморегулювання» є однією із найефективніших в усьому світі. Але, як говориться, досвід наче імпотенція – приходить з роками.

Перепечатка данного материала разрешена исключительно со ссылкой на сайт Юридической консалтинговой компании «САЛЕКС»

Просмотров: 1418, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться