Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Demchak
Руслан Демчак
Зарегистрирован:
19 августа 2011

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:15
Подписчики (36):
buratinko
buratinko
Украина
71529233
Sanuxa Gogoman
vista1
vista1
himik23
himik23
olexch
Александр Чернов
41 год
Nline
Nline
AndreyM
Andrey M
45 лет, Киев
elvalery
elvalery
Киев
romava
romava
khortiza7777
khortiza7777
55 лет
Aristarkh
Aristarkh
Мироновка
anzevs
Влад Великолепный
Киев
все подписчики
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
7 сентября 2012, 10:16

Бюро телефонних історій

Українські компанії зі збору боргів відмічають нову тенденцію, яка почала формуватися ще в минулому році. Вони фіксують погіршення якості прострочених боргів по новим кредитам порівняно із тими, що склалися одразу після кризи 2008 року. Якщо раніше в неплатники переважно потрапляли порядні позичальники, чий фінансовий стан різко погіршився внаслідок економічних негараздів, то тепер такі громадяни значно обережніше беруть гроші в борг. Натомість серед нинішніх боржників, переважно за споживчими кредитами,  багато тих, хто навіть не збирався віддавати гроші.

В результаті вірогідність погашення боргу при простроченні у 90-120 днів знизився з 20% до 12%. Відчуття загальної безкарності має свій вплив на ситуацію, яку додатково погіршує відсутність профільного закону про колекторську діяльність, бо, навіть більше – існування законопроектів про її заборону (№9379) відносно фізосіб. Загалом станом на початок другого півріччя 2012 р. українці винні банкам близько 190 млрд грн. Більше половини з цих коштів – споживчі кредити, третина – іпотека, а десята частина – автокредити.

Тим часом колектори намагаються розширити свій бізнес, щоб підняти його рентабельність. Нещодавно до їхніх послуг вдалися телекомунікаційні оператори. Кількість боржників та суми боргів, переданих за факторинговими угодами, не розголошуються. Але існує статистика Російської Федерації, де економічна і політична ситуація дещо схожі на наші реалії. Так от, за шість місяців 2012 року росіяни заборгували за розмови по телефону 16,7 млрд руб., що відображає зростання боргу на 27%.

Частково провина лежить на самих операторах, чиє розмаїття тарифних планів не дає можливості абонентам спокійно розібратися та розрахувати платіж. Буває, що в рамках тарифного плану компанії змінюють вартість хвилини розмови та не завжди повідомляють про це абонента. Накопиченню боргів сприяє наявність «покинутих» номерів, по яких продовжує нараховуватися абонплата. А з кінця року, коли планується в Україні ввести в дію послугу MNP (Mobile Number Portability – збереження мобільного номеру при зміні оператора) ситуація може стати іще більш заплутаною. Бо виникає питання стосовно можливості такого переходу при наявності боргу і як прослідкувати за платежами при частій зміні провайдерів послуг? Можливо, доведеться, телекомунікаційним операторам, наслідуючи досвід банкірів, створювати свої «бюро кредитних історій» з переліком несумлінних абонентів.

Просмотров: 2062, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 3

+
0
pointOFview
pointOFview
7 сентября 2012, 13:49
#
У операторов мутная ценовая политика. Основной долг, который накапливается у абонентов это «абонплата».
Взять ситуацию с Голденом или Ютелом. Заключается контракт. Человек пользуется пока нравится. Разонравилось, перестал пользоваться, абонплата капает ещё три-четыре месяца, при том, что фактически услуга уже не предоставляется, просто отключают. Потом коллекторам сливают.

Мне нравится у КС, у Интертелекома. Заплатил, разговариваешь. Не заплатил, отключили. При этом не начисляют никаких абонплат. Через три месяца разорвали договор. Ничего не должен. Короче шаровики.
+
+16
ZavtraK
ZavtraK
7 сентября 2012, 14:03
#
Банки сами виноваты. Распугали всех честных и безмозглых. (безмозглые – потому что брали кредит на чайник, честные – потому что пытаются отдать). Теперь их клиентура – хитрые прохвосты. Мучайтесь!
+
0
VGO
VGO
12 сентября 2012, 14:41
#
Шановний Демчак Руслан Євгенович, все правильно написано! Але чому, бл*дь, ЕРДЕ банк вже 10-й день не проводить платежі??? Куди Ви поділи гроші??? ДЕ ВАША ПРЕСЛАВУТА ВГО??? Чому закрили можливість коментувати і видалили коментарі із сайту банку??? Я впевнений що Ви в курсі ситуації, навіть у в'язниці, раз розміщуєте статті в Інтернеті, будучи у в'язниці!!! Чи в'язниця це прикриття для розкрадання грошей???
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться