Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Afintech
Ольга Олійник Афина ФінТек
Зарегистрирован:
20 мая 2011

Последний раз был на сайте:
2 июня 2022 в 14:05
Подписчики (6):
indagame
IndaGame Games
34 года, Киев
maxnick
maxnick
rokfeler
rokfeler
TOTTI
Александр Гилюк
51 год
BIG
BIG
Киев
Admin
Admin
Ольга Олійник — Афина ФінТек
консультант з економічних питань ТОВ «Афіна ФінТек»
20 мая 2011, 12:26

І знову ПДВ???

19.05.2011р.  Верховною Радою  був  прийнятий Законопроект № 8321 від 31.03.2011р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур». Цей закон ще повинний пройти підписання  президентом, реєстрацію в Мінюсті та офіційне  опублікування, на все  це потрібно буде трохи часу, тому, на наш погляд набере чинності цей закон десь у липні.

Читаючи назву закону важко припустити що в його зміст буде входити одне непримітне речення, яке стосується відміни  звільнення від сплати ПДВ  таких послуг як консультаційних, інжинірингових, інженерних, юридичних (у тому числі адвокатських), бухгалтерських, аудиторських, актуарних та інші подібних послуг консультаційного характеру, а також послуг з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем.

Не встигли всі порадіти звільненню від ПДВ як його знову повернули. Не зрозуміло чим керувались законодавці коли включали в Податковий кодекс статтю про звільнення від сплати ПДВ таких послуг. З самого початку було зрозуміло, якщо дана категорія не буде сплачувати ПДВ, то це призведе до зменшень відрахувань у  держбюджет.

Виникає запитання: як діяти тим підприємствам, які вже підписали договори, без урахування сплати ПДВ? Як і попереднього разу, коли вступив у дію ПКУ, ніяких роз’яснень стосовно методики перерахунку немає. На наш погляд, підприємствам загрожує неоднозначне трактування таких перерахунків. Тобто, у подальшому, при перевірках таких операцій податковими органами, можуть виникнути суперечності щодо коректності відображення таких перерахунків.

Представимо таку ситуацію: підприємство отримало частковий аванс в червні за послуги, які воно буде надавати в липні. Як обліковувати дану операцію:  з ПДВ на всю суму акту виконаних робіт, чи нараховувати ПДВ лише на ту частину, яка буде сплачена після  надання послуг в липні? Або ж треба нараховувати ПДВ на всю суму акту виконаних робіт?

Отже, ми рекомендуємо за даної ситуації всім підприємствам, які мають укладені договори «позакривати» дані угоди актами надання послуг в частині отриманого авансу. Також здійснити укладання додаткових угод до таких існуючих договорів, враховуючи необхідність сплати ПДВ. Однак, це навряд чи сподобається одержувачам послуг, так як їх вартість зросте на 20%.

Часті зміни законодавства в нашій країні тримають в тонусі бухгалтерів.

Просмотров: 1869, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 1

+
0
Виталий Рябов
Виталий Рябов
21 мая 2011, 19:04
#
Частізміни законодавства тримають бухгалтерів не у тонусі, а у стані постійного стресу.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться