Минфин - Курсы валют Украины

Установить
VictorS
Зарегистрирован:
14 ноября 2012

Последний раз был на сайте:
10 апреля 2024 в 18:52
Подписчики (482):
squeez
squeez
kingcity
kingcity
53 года, Львів
Secsott
Secsott
044blog
044blog
36 лет, Киев
norma3
norma3
987
987
83897534
Dmitriy Pankov
Odessa/Yuzhny
Pawa13
Pawa13
naf422
naf422
KIA47
KIA47
uliymua
uliymua
meag
meag
50 лет, Вараш
все подписчики
VictorS — Я вернусь
18 мая 2016, 15:37

Про банківську систему України замовте слово

НБУ опублікував Статистика індикаторів фінансової стійкості, серед яких

Додатки 2-4. Фінансові звіти сектору депозитних корпорацій Описание: http://www.bank.gov.ua/simg/more.gif

Перша діаграма показує динаміку кредитів в іноземній валюті БСУ на протязі з четвертого кварталу 2013-го року по перший квартал 2016-го включно.

Вони перераховані в гривню по курсу на даний звітний квартал. Відразу в очі кидається так званий «викид», стовпець за перший квартал 2015-го, коли був аналогічний викид і самого курсу долара відносно гривні.

Тобто, обсяг кредитів в іноземній валюті в першому кварталі 2015-го не мав різкої зміни в абсолютному вимірі, а просто курс долара США мав відповідний викид, відповідно, і оцінка кредитів в іноземній валюті у гривневому еквіваленті теж мала викид. Зрозуміло, що якби НБУ опублікував динаміку кредитів в іноземній валюті, скажімо, в доларовому еквіваленті, то все було б значно зрозуміліше.

Але своїми силами ми зможемо оцінити ці кредити. В четвертому кварталі 2013-го за курсом 8 грн. за долар США обсяг кредитів становив 326908 млн. грн., що становить майже $41 млрд.

А вже в першому кварталі 2016-го їх залишилося 638395 млн. грн., що становить близько $25 млрд. Майже 16 млрд. доларів США були списані з балансу. Це враховує і повернуті кредити і просто втрачені в збанкрутілих банках. Проте для боржників ця діаграма означає, що в гривневому еквіваленті кредити в іноземній валюті стали важчими майже в два рази і динаміка говорить, що навіть з врахуванням списаних, залишки стають все тяжчими. Зрозуміло, що не всі боржники зможуть повернути взяту валюту. Відповідно, не всі бенефеціари зможуть теж отримати свою валюту. Наступна діаграма показує, що зобов’язання у валюті так само зростали на даному проміжку часу, причому перевищували кредити.

Інакше кажучи, навіть якби боржники повернули всю валюту, то кредитори все одно не змогли бути задоволені на 100%. Проте реально частина кредитів вже зараховані в такі, що не будуть повернуті. Для цього НБУ навіть назвав такі кредити недіючими і індексував їх цифрою 4 в верхньому індексі. Вашій увазі пропонується їх динаміка:

У вузькому значенні проблемний кредит – це прострочений кредит/фінансове зобов’язання та нараховані доходи за цими операціями, строк сплати за якими прострочений більше 90 днів, тобто кредитна заборгованість, класифікована за IV і V категоріями якості. Таке визначення частково співпадає з визначенням негативно-класифікованих кредитів, яке надається Національним банком України. Таким чином, недіючі, або проблемні кредити мають IV і V категорії якості і їх динаміка просто вражає. Якщо НБУ частку простроченої заборгованості за кредитами у загальній сумі кредитів визначає на рівні в 23.6%, то реально картина набагато гірша. Навіть чисто візуально можна сказати, що недіючі кредити тягнуть на більшу половину кредитів в іноземній валюті. Про те, що недіючі кредити — це переважно кредити в іноземній валюті, говорить викид в першому кварталі 2015-го року. Але краще побудувати відповідну діаграму.

Завершує картину діаграма чистого доходу БСУ після сплати податків.

Просмотров: 1235, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 7

+
+101
Letos
Letos
18 мая 2016, 16:13
#
Коротше кажучі: тільки кожний третій депозитний долар повернеться власнику, при умові не збільшення частки недіючих кредитів!
+
+11
VictorS
VictorS
18 мая 2016, 16:24
#
Десь так.
+
+22
VictorS
VictorS
18 мая 2016, 17:41
#
Взагалі говорячи, БСУ перебуває в передінфарктному стані. Недіючих кредитів 62,2% від кредитів в інвалюті — це прости песець. І це лише офіційно визнані. Я не здивуюся, якщо всі 90% кредитів в інвалюті будуть реально недіючими. А це 50% всіх активів БСУ. Це значить, що крах системи не за горами. Причому крах буде тотальним. Бо 600 млрд. грн. це просто страхітлива сума, що не йде ні в яке порівняння з відтоком коштів в 2014-2015 роках, який становив приблизно 200 млрд. грн.
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
18 мая 2016, 20:01
#
Так кредити бсу НЕ тільки депозитний портфель… Є кредити зарубіжних банків, ставки сильно знизили… Не все так пагано як здається на перший погляд, але абсолютно згодна з автором, що ми не знаємо кого рятуватимуть але знаємо за чий кошт
+
+11
VictorS
VictorS
18 мая 2016, 20:35
#
Кредити в іноземній валюті — основа всіх активів БСУ і основний елемент грабунку вкладників. Бо якщо їх вивести з країни і зробити токсичними, то не буде чим повертати зобов'язання. ГПУ відкрила кримінальну справу проти Привата саме по цій ознаці. Зараз виявляється, що 400 млрд.грн.- це недіючі кредити і вони за всіма ознаками в іноземній валюті. Це означає, що банківська система практично не має валюти на повернення її вкладникам. Скільки б не викручувалися, але банки рано чи пізно змушені будуть припинити повернення і валютних депозитів і гривневих через брак ліквідності. Це як дірка в борту Титаніка. Якщо вона велика, то корабель все одно потоне. Так от, дірка не просто велика — вона величезна. Бо це майже третина валових активів. З такою діркою при величезних збиткам система просто не виживе. Всієї монетарної бази НБУ не вистачить залатати цю діру. Просто зараз система на плаву за рахунок притоку вкладів. Але як тільки почнеться відтік (так як в Фідобанку), то почнеться ланцюгова р
+
0
SAndreyS
SAndreyS
19 мая 2016, 9:56
#
Основная дырка банковской системы — Приват.
Иностранцы вообще не нуждаются в валюте. В Авале ставки — 0,01% в долларе и евро.
+
+66
VictorS
VictorS
18 мая 2016, 20:54
#
В. Нуланд: «Пора садити за ґрати осіб, які надто довго грабували українське населення. Пора випалювати радіацією ракову пухлину корупції». Слід розуміти, що грабунок відбувався саме через банки, які виводили свої активи і банкрутували. Частину з них спасли шляхом рефінансування, але наступає черговий виток і частка недіючих кредитів досягла таки розмірів, що кошмар знову повториться.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться