Минфин - Курсы валют Украины

Установить
VictorS
Зарегистрирован:
14 ноября 2012

Последний раз был на сайте:
10 апреля 2024 в 18:52
Подписчики (482):
squeez
squeez
kingcity
kingcity
53 года, Львів
Secsott
Secsott
044blog
044blog
36 лет, Киев
norma3
norma3
987
987
83897534
Dmitriy Pankov
Odessa/Yuzhny
Pawa13
Pawa13
naf422
naf422
KIA47
KIA47
uliymua
uliymua
meag
meag
50 лет, Вараш
все подписчики
VictorS — Я вернусь
23 июня 2015, 0:03

Останні новини від НБУ

22.06.2015 Зовнішній борг на 01.04.2015

Хто уважно прочитав новини, той помітив, що валовий зовнішній борг протягом першого кварталу 2015 року скоротився, хоч і не на багато – на 0,3 млрд. доларів США, — і це гарна новина. Друга новина не така гарна: валовий зовнішній борг вперше перевищив стовідсоткову межу відносно ВВП і становить тепер, для загального орієнтування, 109,8% від ВВП. Зростання аж надто значне: плюс 14,7 відсоткових пункти. І причина такого зростання також добре відома – це падіння самого ВВП.

У зв’язку з цим виникає питання: як при падінні ВВП на 6,8% і зменшенні валового боргу на 0,3 млрд. доларів відносний показник валового боргу зріс на 14,8 відсоткових пункти? Це може говорити тільки про необ’єктивність показника падіння ВВП в 2014 році. Залишимо це на совісті вітчизняної статистики.

Переходимо до візуалізації ситуації:

Таким чином, маємо дві неприємні обставини:

1) ВВП падає, причому падіння в 2014 році становить 28,1% (дані сайту http://index.minfin.com.ua/index/debt/)

2) ВВД також падає (це добре), але відносно ВВП зростає, причому зростання набуває катастрофічних показників (зелена крива).

Причина другої обставини чисто математична. Чим менша база (ВВП), тим більше відносне значення показника (ВВД). І я це зауважую, як математик. Як громадянина, мене ця обставина просто страшить, адже чим менша база (ресурс погашення боргів), тим важчим стає борговий тягар для кожного з нас. Взагалі, падіння ВВП означає погіршення економічної ситуації в країні, падіння занятості, зростання безробіття, падіння рівня життя, причому, прогнозований рівень ВВП в 2015 році передбачає падіння ВВП на рівні 12,3%. І це аж занадто багато, особливо в світлі непосильності боргового навантаження. Отже нічого доброго 2015 рік нам не обіцяє.

Розглянемо більш детально боргове навантаження на наступні 12 місяців, тобто, до 1 квітня 2016 року. Це так звані короткострокові борги. Методичний коментар НБУ з цього приводу:

Хочу відразу наголосити на останньому абзаці. Короткостроковий борг за залишковим терміном погашення не включає виплати за процентами. Тобто, фактично короткострокові борги будуть більшими за рахунок виплат відсотків, тобто, так званого обслуговування боргів.

Наприклад, за даними мінфіну, протягом календарного 2015 року таке обслуговування коштуватиме країні 85,3 млрд. грн.:

Про це можете прочитати в серії статей «Долги наши тяжкие». http://minfin.com.ua/blogs/VictorS/70777/

Поглянемо як змінилася ситуація протягом першого кварталу 2015 року. Номінально короткостроковий борг за залишковим терміном погашення зменшився на 767 млн. доларів, проте, по відношенню до ВВП, частка короткострокового боргу зросла з 43,0% ВВП до 48,4% ВВП. Маємо приріст плюс 5,4 відсоткових пункти. І це означає що боргове навантаження зростає. Структура короткострокових виплат (млн. дол. США, %):

Сектору загального державного управління спільно з НБУ потрібно сплатити 8,6 млрд. дол.Залишимо 10 млрд. дол. США короткострокових боргів банківського сектору (без НБУ) клопотом банків, проте сюди входять і державні банки та й інші українські банки, що ставить значні проблеми для банківського сектору де взяти ці кошти. Ще більші проблеми стоять перед корпоративним сектором економіки: майже 37 млрд. доларів США потрібно сплатити протягом року. Очевидно, що по всім секторам зокрема, і в цілому (55,5 млрд. дол.), враховуючи, що валюта (не рахуючи російські рублі і українські гривні) складає 95,8% боргу, Україна протягом року сплатити не зможе. З цього випливає очевидний висновок: дефолту (і суверенного і корпоративного) не минути. І питання дефолту має бути вирішене вже до кінця 2015 року. Напевне, читачі звернули увагу на ріст відносного показника короткострокового боргу. Він зріс на 5,4 відсоткових пункти від ВВП. З цього випливає єдиний аргумент, який і влада і експерти можуть використовувати для аргументації покращення економіки країни: ріст ВВП. І допоки ВВП падає, говорити про покращення стану держави можуть тільки дилетанти. З цього приводу є цікавим прогноз МВФ в березні 2015 року:

З того часу минули лише 3 місяці, але вже очевидно, що МВФ просто намагається втішити Україну.Падіння ВВП в 2014 році склало 28,1% в валюті. Дефлятор ВВП в першому кварталі 2015 року склав 141,5%, а індекс споживчих цін, з врахуванням імпортних товарів і послуг, буде значно вищим. Як на мою думку, то інфляція в 2015 році буде принаймні в 3 рази більша проти прогнозу МВФ. Валовий зовнішній борг вже складає 109,8% від ВВП. Очікуване падіння ВВП в 2015 році, за розрахунками на основі даних НБУ, складає 12.3%. З цього випливає, що державна політика не досить сильна (реформ власне кажучи ніхто так і не побачив), якщо на сказати просто слаба. Перехід ВВП через докризовий рівень навряд чи відбудеться і до 2020 року. А дефолт не дає шансів для уникнення нової хвилі девальвації гривні. Вже цієї осені це повинно стати відчутним.Завершую центральною думкою статті: вся істина в економіці. На жаль, політика держави спрямована на тимчасове стримування росту курсу долара. При цьому не до економіки.

ex duobus malis minimum elegi (Цицерон}

Що гірше: падіння економіки, чи падіння гривні?

Просмотров: 709, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться