Минфин - Курсы валют Украины

Установить
VictorS
Зарегистрирован:
14 ноября 2012

Последний раз был на сайте:
10 апреля 2024 в 18:52
Подписчики (482):
squeez
squeez
kingcity
kingcity
53 года, Львів
Secsott
Secsott
044blog
044blog
36 лет, Киев
norma3
norma3
987
987
83897534
Dmitriy Pankov
Odessa/Yuzhny
Pawa13
Pawa13
naf422
naf422
KIA47
KIA47
uliymua
uliymua
meag
meag
50 лет, Вараш
все подписчики
VictorS — Я вернусь
19 ноября 2012, 20:50

15% збір не податок, а…

Після кількох туманних повідомлень ЗМІ про введення податку на продаж валюти українці нарешті отримали змогу ознайомитися з законопроектом №11433 від 16.11.2012 «Про внесення змін до деяких Законів України щодо операцій з іноземною валютою».

Як пише його автор В. Хомутиннік в пояснювальній записці, «Законопроект підготовлено з метою  покращити  фінансовий стан Пенсійного фонду України, зменшити готівковий обіг іноземної валюти, збільшити обсяги безготівкових розрахунків та сприяти стабільності національної валюти України.»

Зокрема, з цією метою «передбачено встановити, що фізичні особи при здійсненні операцій з продажу іноземної валюти за готівкову гривню мають сплачувати збір до Пенсійного фонду України у розмірі 15 відсотків від суми операції. При цьому, звільняються від сплати збору наступні операції фізичних осіб:

  • з продажу отриманої шляхом переказу з-за меж України іноземної валюти у сумі, що не перевищує у гривневому еквіваленті 150 тисяч гривень протягом календарного місяця;
  • з продажу іноземної валюти, яка знімається фізичною особою з свого вкладного(депозитного) рахунку. Валюта має бути покладена на вкладний(депозитний) рахунок принаймні за 30 днів до її зняття.
  • з продажу іноземної валюти, яка отримана при виплаті купонного доходу та від продажу або погашення казначейських зобов’язань, облігацій внутрішньої державної позики, номінованих в іноземній валюті.»

Отже,  збір. Саме так,  ніяких податків, а збір, як наприклад, скромний збір за місця для паркування транспортних засобів. В регіонах це в основному 1 грн. за право припаркуватися біля ринку тощо. Завітайте на сайт http://uk.wikipedia.org/wiki/Податкова_система_України і ви будете вражені неймовірною кількістю всіляких податків і зборів.

Ну а за кількістю, легкістю та часом для сплати Україна займає, як правило, 1-2-3 місце серед найгірших місць у світі. Як мені здалося, там ще не вистачає збору за першу шлюбну ніч. Але мені здається, що після введення збору з продажу валюти наступним буде саме цей збір. Проте полегшити життя українцям потім можна буде відміною цього збору та введенням права першої ночі — це звичай, який був широко поширений в багатьох культурах і полягав у тому, що першу шлюбну ніч наречена проводить зі своїм господарем, власником, важливою соціальною особою, вождем племені і т.д. О яка удача, а в нас така особа є і  важлива і соціальна скажу я Вам.

Ну й занесло мене. Давайте краще повернемось до наших «баранів».

То що ж мусить тепер робити і «пересічний» і «непересічний»?

А сплачувати збір в розмірі 15% від продажу валюти.  Сума, як сказано в проекті, становить «15 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного пунктом 2 статті 2 цього Закону та розрахованого за офіційним курсом гривні до іноземних валют на день здійснення операції».

Ну а в нас офіційний курс 1 USD = 7.993 UAH. Таким чином, продаючи в обміннику 100 доларів, фізичній особі буде потрібно сплатити збір в сумі 100*7.993*0,15=119,895 грн., тобто, практично 120 грн. Наприклад, при середньому курсі покупки в Києві сьогодні на рівні 8.21 грн./$ «пересічний» отримає 821-120=701 грн. Таким чином, при декларованих курсах купівля/продаж 8,21/8,26 фактично читай 7,01/8,26. Ось так просто маржа з 5 коп. (0,6% від 8, 21 грн.) підскочить до 8,26-7,01=1,25 грн. (17,8% від 7,01 грн.) 

Ну і до чого це призведе? 

Чи можливо покращиться фінансовий стан ПФ? Безумовно, якщо знайдуться «алєні», що понесуть свої заощадження у валюті в обмінні пункти. Ну це вже опісля закінчення 60-и днів після опублікування прийнятого закону. Напевне щось таки перепаде ПФ в будь-якому випадку, але за рахунок кого? Та за рахунок заробітчан, при переведені сум понад 150000/7,993=$18766 і то тільки протягом календарного місяця. Щось я сумніваюся, що наші заробітчани заробляють щомісяця понад 18 тис. доларів. Так що з цього джерела нічого не накапає. Залишимо «пересічних» поки в спокої. Таким чином, наповнення ПФ навряд чи буде суттєвим.

Ну то може допоможе «зменшити готівковий обіг іноземної валюти»?

Чи може буде «сприяти стабільності національної валюти України»?

Чи може буде сприяти збільшенню «довіри населення країни до національної валюти України»?

Зверніть увагу, що курс продажу в обмінниках так і залишиться на місці і ніяких зборів чи податків при купівлі валюти фіз.  особи сплачувати не будуть. А отже валюту можна буде купувати як і раніше без будь-яких втрат. Купуючи пачку сигарет і спостерігаючи за чергою в обміннику, доктор економічних наук, професор Олександр Розенфельд помітив, що середня сума купівлі становила лише 20 доларів. Це значить, що прості українці (обідрані владою, обкрадені владою, бідні через цю ж владу), купуючи на останні копійки 20 доларів, щоб при нагоді подарувати дітям чи онукам,  не довіряють гривні, читай владі, яка знищує цю довіру в черговий раз. І сприяють доларизації економіки.

Прочитавши законопроект і пояснювальну записку В.  Хомутинніка я ніде не знайшов навіть згадки про спекуляцію. То що, законопроект не має на меті створити перепони для спекулянтів? А й справді, так як купувати валюту буде можна без фінансових втрат, а от здавати, — навпаки, з втратою 15%, то логічно припустити, що вся наявна валюта і куплена в майбутньому перекочує на чорний ринок і (або) буде покладена у власний банк під матрацом. Внаслідок цього банківська система буде зруйнована, а чорний ринок, просто розквітне.

Значить В.  Хомутиннік надіється на те, що закон буде «сприяти стабільності національної валюти України». Остання надія.  

Примарна, як і все інше в законопроекті. Валюта буде купуватися і не повертатися в банківську систему. Адже замість перепон на купівлю автори цього законопроекту створять перепони для здачі валюти в банк.

Висновки очевидні: гривня буде знецінюватися і надалі. Це мабуть і є обіцяна «стабільність» і «покращення».  

Таким чином, залишається таємна мета, яку не можна було опублікувати авторам законопроекту,  – залякати українця і в черговий раз його обідрати. 

Ну то й що являє собою цей збір?

Як сказав, О. Розенфельд, це пахне мародерством.

А що ви думаєте з цього приводу, шановні?

Просмотров: 4375, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 11

+
+15
VictorS
VictorS
20 ноября 2012, 11:56
#
Щойно Литвин відклав розгляд цього законопроекту, що було повною несподіванкою і викликало бурю в залі. Очевидно, що 232 голоси, віддані за внесення цього питання в порядок денний, мали були віддані і за його прийняття. Результати, як свідчать коментарі відомих політиків, економістів та експертів, були б наближені до нуля. Мені здається, що автори (кабмін і НБУ) все ж розраховували на щось. Думаю, що тільки люди, що неочікувано попали в в скрутне становище (хвороба, операція тощо) будуть змушені не чекати 30 днів і здадуть валюту і то тільки у випадку, якщо не бажають мати справу з мінялами.
+
+9
Валентина Лаврененко
Валентина Лаврененко
20 ноября 2012, 15:53
#
Я, наприклад, думаю, що цього збору/податку не введуть..:)
+
+9
VictorS
VictorS
20 ноября 2012, 19:53
#
Перед тим, як В.Литвин зняв це питання з розгляду, В.Хомутиннік довго розмовляв по мобільному, ймовірно з кимось із високопосадовців, після чого підійшов до В.Литвина й щось йому сказав.
Пізніше, депутат Єфремов заявив, що законопроект доопрацюють і знову подадуть у ВР. Поспішність, з якою робляться такі заяви, може свідчити тільки про одне: справи з валютними резервами погані.Безумовно, що це питання надто важливе для влади. Тобто, надії поповнити ЗВР ще не втрачені. Я думаю, що буде переглянута ставка збору (5-7%) і, можливо, ще певні нюанси.
Окрім того, вчора В. Хомутиннік заявив, що авторами законопроекту є кабмін і НБУ. Напевне зрозумів, що роль державного здирника зіпсує йому кар’єру в майбутньому.
А от щодо прийняття, можливо Ви й праві. В усякому разі це буде перший справжній тест для новообраного парламенту.
+
+9
Валентина Лаврененко
Валентина Лаврененко
20 ноября 2012, 22:45
#
На мій погляд, не має значення, який при цьому «антураж». Прийнято в такому вигляді, як наразі обговорюється, це не може бути. І будь-яка влада це розуміє. Скоріш за все, всі заяви, обговорення, дзвінки — це театральні декорації...:)
+
+8
alest
alest
20 ноября 2012, 23:27
#
Это плохие декорации. С общим знаком минус. Поскольку реально расшатывают валютный рынок. Так как все понимают, что не от хорошей жизни эти разговоры.

Это все равно, что у постели больного, рассуждать о наследстве и убеждать больного, что все хорошо и эти разговоры для его же блага.
+
0
Валентина Лаврененко
Валентина Лаврененко
21 ноября 2012, 8:29
#
Декорации реально очень плохие… Как вариант можно предположить, что играют отвлекающую роль, а ввести могут иные меры
+
0
VictorS
VictorS
21 ноября 2012, 11:57
#
Например, налог на покупку валюты.
+
0
Валентина Лаврененко
Валентина Лаврененко
21 ноября 2012, 12:03
#
Может быть. И в налоге на покупку валюты имхо есть смысл и целесообразность
+
0
Валентина Лаврененко
Валентина Лаврененко
1 декабря 2012, 19:11
#
Обсуждается версия, что принять-то на самом деле нужно было Закон о референдуме… И для этого затеяли все это с 15%…
+
+5
alest
alest
21 ноября 2012, 11:50
#
Да нет никаких декораций. Это реальный фон… В стране полный п… ц. По макроэкономическим показателям Украина банкрот. Посмотрите на темпы падения промпроизводства. Иным словом чем обвал это назвать нельзя. Минимум, со второй половины 2012 падает ВВП. Сделайте корректировку на украинскую резко завышенную статистику и сниженную в разы инфляцию. Цены на сталь и украинский экспорт на мировых рынках падают. На нефть и газ растут. ЗВР практически пусты. В стране административный бардак хаос, что и подверждает вышеупомянутый закон. Украина на всех парах несется в самый эпицентр мирового кризиса. Тут завтра жить опасно будет.

Вы поймите, никакие законы не отменят действие многолетних украинских деструктивных экономических трендов. А все эти налоги на валюту лишь агония. Ситуативное мышление, не более.
+
0
VictorS
VictorS
21 ноября 2012, 11:58
#
Согласен.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться