Минфин - Курсы валют Украины

Установить
VictorS
Зарегистрирован:
14 ноября 2012

Последний раз был на сайте:
10 апреля 2024 в 18:52
Подписчики (482):
squeez
squeez
kingcity
kingcity
53 года, Львів
Secsott
Secsott
044blog
044blog
36 лет, Киев
norma3
norma3
987
987
83897534
Dmitriy Pankov
Odessa/Yuzhny
Pawa13
Pawa13
naf422
naf422
KIA47
KIA47
uliymua
uliymua
meag
meag
50 лет, Вараш
все подписчики
VictorS — Я вернусь
10 января 2018, 15:09

Україна стала рекордсменом світу за часткою непрацюючих кредитів, - НБУ

10.01.2018 14:45

Україна стала рекордсменом світу за часткою непрацюючих кредитів, - НБУ

В Україні непрацюючими визнані 56% усіх існуючих позик. У 2018 році це стане однією з основних загроз стійкості фінансового сектору України. Про це заявила виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова у своїй статті для «НВ — Бізнес». ПишеУкрінформ.

«В українських банках заморожено кредитів на 588 млрд грн. 56% усіх існуючих позик в Україні визнано непрацюючими. У 2018 році це стане однією з основних загроз стійкості фінансового сектору», — зазначила вона.

За словами Коробкової, лише за останній рік сума непрацюючих кредитів зросла більш як на чверть.

«Підбиваючи підсумки 2017 року Національний банк визнав, що Україна стала рекордсменом світу за часткою непрацюючих кредитів, що зосередилися в наших банках. Цифри і справді вражають: ще на початку року обсяг проблемних кредитів становив 444,66 млрд грн. А вже до листопада ця сума зросла на 143,8 млрд грн – до 588,46 млрд грн», — наголосила експерт.

Водночас, за словами виконавчого директора Незалежної асоціації банків, попри вражаючі цифри, ситуація сьогодні є більш контрольованою, ніж ще рік тому.

«За своєю природою переважна більшість цих кредитів належить корпоративному сектору і тягнеться ще з часів фінансової кризи 2008 року. Як показала практика, поява сніжного кому під назвою NPL (Non-performing loan – непрацюючий кредит) це не стільки наслідок девальвації, всепожираючої інфляції та стагнації економіки, скільки дірявого законодавства. Виявилося, що не повертати кредити в Україні, завдяки нашим „лояльним“ судам і численним законодавчим колізіям, може бути значно вигідніше, ніж повертати. І мова йде зовсім не про пересічних українців, які до останнього тягнулися, аби виплатити свої валютні позики по іпотеці. Тим не менше, сьогодні переважна більшість фінансистів та аналітиків переконані, що рівень проблемної заборгованості стабілізувався і відбувається поступова реструктуризація та списання NPL. Банки сформували достатні резерви під проблемні активи та ринок почав демонструвати прибуток. Проте консервація проблеми не означає її вирішення і ми це чудово усвідомлюємо», — наголосила експерт.

За словами Коробкової, великі обсяги непрацюючих кредитів зосереджені в державних банках (без урахування Приватбанку), які тривалий час політичними елітами сприймалися як бездонний карман для безповоротного фінансування своїх бізнес проектів.

«За даними НБУ на 1 листопада частка NPL у їх портфелях складає 56%. Нерідко по такому ж принципу діяли акціонери деяких приватних банків, переважно української прописки. Наприклад, непрацюючі кредити займають 87% у портфелі нині державного Приватбанку. У банках, що входять до іноземних банківських груп, цей показник становить 45%, з приватним українським капіталом – 25%», — зазначила вона.

Експерт також наголосила, що закон про фінансову реструктуризацію, який почав діяти у жовтні минулого року, та на який покладалися великі надії щодо зменшення обсягу токсичних активів, не працює достатньо ефективно.

«Закон не працює достатньо ефективно. По факту на сьогодні розпочато лише 9 процедур, з яких 6 завершено. У грошовому вираженні всього процедур відкрито на понад 8 млрд грн, із них успішно реструктуризовано заборгованості на суму 5,16 млрд грн. Досі в роботі знаходиться близько 2,85 млрд грн. Проте це зовсім не ті обсяги, які дозволять економіці України якісно вирішити проблему NPL у корпоративному сегменті та відновити роботу потенційно життєздатних підприємств», — зазначила Коробкова.

Таким чином за один тільки 2017-й рік частка NPL зросла на 32,3%. І переважно вони знаходяться в державних банках, і видають їх переважно корпоративному сектору державні функціонери. Це означає тільки одне — держава по суті роздає державні кошти олігархам, які їх не повертають, а правильніше сказати, що і не думали повертати. Як це називається? І що це за держава? І хто цим всім керує? І чи може бути міцною гривня при таких темпах?

Очевидно, що рани чи пізно, але жодна міжнародна фінансова організація, і МВФ в тому числі, не дасть жодного доллара на розкрадання в цю чорну діру. Чи може вони безнадійно тупі?

Просмотров: 861, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться