Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Rebel
Rebel
Зарегистрирован:
27 ноября 2009

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 20:40
Подписчики (88):
05091972lmd
05091972lmd
Ramo
Ramo
Sofiaz
Sofiaz
viktory2001
viktory2001
18 лет
987
987
meag
meag
50 лет, Вараш
Mandarinka2013
Mandarinka2013
93 года, Киев
uliymua
uliymua
yakost
yakost
slexus
slexus
shtanc
shtanc
Oksana77777
Oksana77777
45 лет
все подписчики
IT
25 июня 2020, 20:01

Ґудбай Амєріка

Нині лише лінивий не пише про те, що нинішня криза (протести, тригером для яких стало вбивство копами чорношкірого) призведе якщо не до розвалу, то до втрати Штатами лідерських позицій. Мовляв «американська ліберальна модель» дійшла до фінальної кризи і тепер всьо пропало.

Спробую систематизувати своє бачення ситуації.

Звичайно, сценарій втрати Штатами позиції держави №1 виключати не варто. Але потрібно дивитись на питання ширше, в історичний перспективі.

В історії Штатів це (кажу саме про вбивство Джорджа Флойда) не перший випадок проблем у чорношкірих і не перший випадок масових чи не масових протестів у відповідь на расову проблему. І, очевидно, не останній випадок.
Але давайте подивимось на динаміку. Штати починались з того, що чорношкіре населення виконувало роль рабів. До чого призвела наявність рабства у Штатах? До громадянської війни і перемоги прогресивної державної моделі. Тобто наявність першої расової проблеми, криза на її грунті і вирішення кризи призвели до переходу держави на новий, більш прогресивний рівень. Однак, і після перемоги над рабством чорношкіре населення постійно було у ролі «доганяючих». І різних конфліктів було багато. Але жодна з цих расових криз не призвела до знищення Штатів. Навпаки — держава ставала все сильнішою і прогресивнішою. І якщо ще ~100 років тому це була одна з топ-держав, то на сьогодні це держава №1. А якщо подивитись на права і рівень життя чорношкірого населення, то так чудово як зараз, вони не почувались ніколи раніше в історії Штатів!
Тому варто розглядати поточну кризу як черговий виток боротьби чорношкірих за свої права, і що завершиться цей етап певними змінами, які зменшать різницю між можливостями білих і чорних у Штатах.
Звичайно, потрібно також розуміти, що і самі чорношкірі занадто перегинають палицю. Наприклад, хтось із них казав, мовляв, «Америка ніколи не створювалась для чорношкірих» — казав із незадоволенням і образою. Так, це правда, не створювалась. Але де чорношкірі можуть мати кращі умови? Можливо на рідному африканському континенті? :) Такі перегиби — це також нормально, типова боротьба людини за неіснуючий ідеал на фоні ігнорування реального величезного прогресу.

Друга проблема Штатів, на даний момент, як правильно каже Портніков, це не дуже професійний Президент (не кажу повністю непрофесійний, бо справжній повністю непрофесійний Президент самі знаєте де :) ). Такий розмах протестів став можливим саме завдяки Трампу. Ключова його проблема — ігнорування реальності («криза нас омине» (с) Юля). Спочатку він ігнорував наявність і серйозність вірусу. А потім він ігнорував наявність і серйозність расової проблеми. Ну а коли ти ігноруєш проблему, то вона розростається і боляче тебе б'є. Вчасна і адекватна відповідь на реальні проблеми, це те, що відрізняє професійного політика від профана. З адекватністю тут також проблеми, бо Трамп забув, що він не московський цар і не може залякати суспільство, оскільки Штатівська держава не має вікових традицій ведення повномасштабної війни проти власного населення, його побиття, розстрілів, виморювання голодом і т.п. В результаті Трамп виглядає дуже погано, бо спочатку він грозився жорсткими діями, а по факту виявилось, що такого ресурсу у нього просто нема. Тобто він — балабол. :) Це, схоже, його життєве кредо. Спочатку він говорить, що у книзі про нього написана брехня, а потім, що там державна таємниця. І так усюди.

Але не варто панікувати. :) На жаль не пригадаю ім'я, але в історії Штатів був президент, який під час передвиборчої кампанії як перевагу вказував те, що у своєму житті не прочитав жодної книги — і переміг. :) «Звичайний хлопець з народу». Що важливо винести з цього випадку? Умовний Трамп (в плані неосвіченості і обмеженості) вже був в історії Штатів. І ще буде у майбутньому. Але суть системи у тому, що тупуватий і хамовитий неук рано чи пізно змінюється справжнім профі. Саме діяльність профана створює попит на професіоналів.

Тому побажаємо американцям успіху на цьому черговому етапі еволюції держави і суспільства.

Просмотров: 92, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться