Минфин - Курсы валют Украины

Установить
MatiyVV
Василь Матій
Зарегистрирован:
15 апреля 2015

Последний раз был на сайте:
14 августа 2023 в 16:22
Приватний інвестор, керуючий активами 1st Family Office, автор телеграм каналу @matiy_invest
6 января 2021, 22:25

Податки з доходів від інвестицій: коли, які, та скільки

Надійних інструментів інвестування в українців не так багато, як здається на перший погляд. І перед тим, як інвестувати зовсім не зайвим буде поцікавитись, скільки податків потрібно буде сплатити з отриманих доходів. Адже для кожної інвестиції є свої податкові нюанси.

Про те, які саме податки сплачуються в Україні з доходів від інвестиційної діяльності, які існують способи оптимізації, і в яких випадках сплачувати податки можна в юрисдикції іншої країни та головне — навіщо, розповідає фінансовий експерт, партнер iPlan.ua та лектор Київської школи економіки Василь Матій.

Які податки потрібно сплачувати з доходу від інвестицій?

Єдиною інвестицією, дохід від якої в Україні не оподатковується взагалі, є ОВДП – облігації внутрішньої державної позики. З доходу від більшості інших інвестицій українці наразі повинні сплачувати податок у розмірі 19,5%. Йдеться про податок на дохід фізичних осіб — 18%, та 1,5% військового збору.

За цією схемою оподатковуються доходи від:

  • Депозитних вкладів (проценти по поточним вкладам, по депозитним сертифікатам, по вкладам в кредитних союзах);
  • Корпоративних облігацій;
  • Недержавних пенсійних фондів (якщо вкладнику — «пенсіонеру»повертають повну суму, а не часткові виплати);
  • Накопичувального страхування (страхування життя) у випадках, коли застрахованому повертають всю суму по завершенню терміну страхової програми;
  • Криптовалют;
  • Золота на депозиті.

Але є інвестиції, доходи від яких оподатковуються за іншою схемою. Наприклад, вклади у нерухомість. Коли її купують на первинному ринку, покупець повинен сплатити держмито — 1% від вартості нерухомості, і відрахування у пенсійний фонд — також 1% від вартості нерухомості. Від сплати держмита у цьому випадку звільняються інваліди ВВВ, а також ліквідатори аварії на ЧАЕС.

При купівлі нерухомості на вторинному ринку, покупець сплачує 1% вартості житла у пенсійний фонд, ще 1% держмита у випадку, якщо нерухомість була у власності понад 3 роки. Якщо менше – 1% держмита, 5% податку та 1,5% воєнного збору. Від виплати внеску у пенсійний фонд звільняються особи, що придбали квартиру вперше або ті, що знаходяться на квартирному обліку.

Дещо відрізняється і податок на інший вид «квартирних» дивідендів — оренду. Якщо ви отримуєте кошти з орендаря як фізична особа, мова йде про 18+1,5%. Але якщо як ФОП, то сплачувати потрібно значно менше — 5%. Або взагалі фіксовану суму, якщо ви сплачуєте податок як ФОП 2 групи — на спрощеній системі оподаткування.

Що по акціям?

Також інший податок потрібно сплачувати й на дохід від акцій. Якщо йдеться про дивіденди від акцій компанії — нерезидента, то сплачується податок у розмірі 9% і додатково військовий збір – 1,5%.

Попри те, що в Україні фондовий ринок майже відсутній, вкладатися можна і в акції українських емітентів. У цьому випадку дивідендний податок буде трохи меншим — 5%, і 1,5% військового збору.

Якщо ж ви продаєте акції, на суму інвестиційного прибутку вам потрібно буде сплатити вже звичні 18+1,5%.

Важливий нюанс: у випадку смерті інвестора, що володів американськими акціями як податковий нерезидент США, стягується до 40% від вартості його активу. Щоправда, якщо вони перевищують суму 60 тисяч доларів.

При цьому, якщо акції знаходяться в американського брокера, то після смерті клієнта, брокер зобов'язаний блокувати активи до проведення податкового аудиту та сплати даного податку.

Якщо американські цінні папери знаходяться у брокера іншої юрисдикції, він не має права вчиняти якісь дії щодо цього податку і блокування активу.

Як порахувати суму податку?

Для прикладу розрахунку візьмемо оподаткування доходів від депозитного вкладу. Припустимо, що ви розмістили на банківському депозиті 100 тисяч гривень на 12 місяців за ставкою у 12% річних. По закінченню цього терміну сума разом з процентами становитиме 112 тис. гривень. З них 12 тис. гривень — проценти. Саме з них потрібно буде сплачувати податок. За вас це зробить банк – перерахує до бюджету 2160+180 гривень. А ви отримаєте на руки 109 660 гривень.

Цікавий нюанс є щодо акцій. Якщо ми отримуємо дивіденди від акцій компанії — нерезидента, ми сплачуємо податки в юрисдикції компанії, що виплачує нам дивіденди. В України діє норма про обмеження подвійного оподаткування з 70 країнами. В цьому випадку потрібно надати підтверджуючі документи, що ми сплатили податок там, де ми отримали дохід. І цей податок більше ніж 10%, тому що в Україні сплачується 9+1,5%.

Сплачувати самостійно чи через податкового агента?

Деякі інвестиційні податки повинні сплачувати самі інвестори, а деякі — податкові агенти, які їх суму просто віднімають від вашого інвестиційного доходу. До прикладу, у випадку депозитного вкладу податковий агент — банк, де ви розміщували кошти. У випадку акцій — брокер. А якщо ви купуєте нерухомість, то податкового агента немає. Тобто податок ви сплачуєте самостійно.

Важливий нюанс — дохід від інвестицій декларується фізичною особою самостійно у річній декларації про доходи.

Способи податкової оптимізації?

Звичайно, існують можливості й для податкової оптимізації. Звісно, тут йде мова не про ухилення від податків, а виключно про ефективне податкове планування. Воно можливе і це непогано працює.

  • По-перше, потрібно планувати інвестиції так, щоб податкове зобов'язання виникало якомога пізніше. Не сплачуючи податки до продажу активу, ми всі свої прибутки можемо реінвестувати. І таким чином збільшувати ефективність складного відсотка, що допомагає нам капіталізувати наші інвестиції, збільшувати їх розмір.
  • По-друге, варто підбирати такі активи, які ми не плануємо у короткостроковій перспективі продавати. Тобто такі, які за нашими розрахунками будуть з часом збільшувати свою вартість. Відповідно, ми будемо мати можливість тривалий час його не продавати, а отже і не сплачувати податок на дохід від його продажу. Здавалося б, тут все очевидно. Але мало хто планує свої інвестиції з урахуванням періодичності сплати податків від їх продажу.
  • По-третє, коли ви вирішите продавати активи, ваш капітал може досягнути такого розміру, що можна буде розглядати можливість сплати податків в податковій резидентності іншої юрисдикції. Адже в різних країнах діють різні податкові ставки.

Важливий нюанс ще і в тому, що будь-який українець може звернутися у свій регіональний орган державної фіскальної служби з запитом щодо уточнення суми сплати податків по доходам, отриманим з інвестицій у закордонні активи.

Це дає можливість відстрочити подачу декларації та, відповідно, сплату податків

Зазвичай — відстрочити це можна до кінця календарного року за попереднім. Якщо сума значна, це дає можливість капіталу, з якого ми плануємо платити податки, попрацювати трохи довше. І, звісно, більше заробити. Але звичайно потрібно звернутися до ДФС, щоб переконатися, що розрахунки ми провели правильно.

Також варто зауважити, що українцям облік загального фінансового результату від операцій з інвестиційними активами потрібно вести самостійно і окремо від інших доходів і розходів.

В цілому, дуже важливо, що українці почали цікавитися, як правильно декларувати, як платити податки саме з іноземних активів. Як фахівця в цій сфері, мене це дуже тішить. Це говорить про зростання у громадян відповідальності та свідомості у податкових питаннях та свідомості взагалі.

Просмотров: 4557, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 2

+
0
greenozon
greenozon
8 января 2021, 7:52
#
Закон № 466: зміни в оподаткуванні дивідендів
04.12.2020

https://lv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/443814.html
+
0
dots
dots
18 января 2021, 10:34
#
Начебто Універ, який працює через Екзанте, сплачує податки за інвестора. В такому випадку, треба інвестору подавати декларацію?
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться