Минфин - Курсы валют Украины

Установить
MatiyVV
Василь Матій
Зарегистрирован:
15 апреля 2015

Последний раз был на сайте:
14 августа 2023 в 16:22
Приватний інвестор, керуючий активами 1st Family Office, автор телеграм каналу @matiy_invest
11 февраля 2020, 2:14

Кешбек 7%. Як заробити на приємні дрібниці

Чи не у кожного з нас в гаманці є принаймні одна платіжна картка, а в більшості їх навіть декілька, для використання з різними цілями. Не так давно картка слугувала в основному для зняття з неї готівки в тому самому єдиному на весь район банкоматі, який видає зарплату без комісії, але знаходиться далеченько від твого дому, де завжди черга, і саме на тобі купюри скінчаться або щось зламається. Однак ці часи відходять в історію. Сьогодні ми впевнено прикладаємо картку або телефон до терміналу, безготівково сплачуючи за свої покупки.

Так, у 2019 році українці здійснили 1918,1 млн безготівкових операцій на загальну суму 823,2 млрд грн, а це 49,4% від загального обсягу операцій з використанням платіжних карток. В порівнянні з 12,4% станом на січень 2013 року та 39,3% на кінець 2017 року, темпи зростання досить таки непогані, і це позитивна тенденція. Чому? Тому що безготівкові розрахунки зручні та вигідні для усіх залучених сторін.

Власнику платіжної картки такий спосіб платежу суттєво спрощує життя — не те що не потрібно більше шукати дрібні монети в гаманці щоби було без решти, можна його навіть не діставати, користуючись смартфоном. Банки-емітенти карток, у свою чергу, заробляють відсоток від кожного безготівкового платежу своїх клієнтів у торговій точці. Нарешті, економіка також виграє, адже безготівкові розрахунки сприяють більшій її прозорості та виходу з тіні. На додачу, для клієнтів — любителів безготівки банки пропонують винагороду у вигляді кешбеку.

Навіщо це банкам та як це працює?

Все дуже просто. Гарна кешбек-програма приваблює клієнтів та стимулює їх користуватися карткою, від чого банки отримують прибуток у вигляді комісії. Цю комісію, що називається interchange та, залежно від класу картки, може складати 1,5−2% від суми платежу, банку-емітенту картки сплачує банк, який обслуговує торгову точку, де ви здійснили платіжну операцію. І саме частина цієї комісії повертається на ваш рахунок у вигляді кешбеку.

Далеко не всі українські банки пропонують привабливі для клієнтів програми кешбеку. Серед лідерів — три. На яких умовах? Давайте розбиратися.

Monobank

Монобанк запрацював не так давно, проте вже набув великої популярності, не в останню чергу завдяки надзвичайно зручному у використанні мобільному додатку. Умови кешбек-програми в банку наступні.

Як працює

Щомісяця у мобільному додатку можна обрати 2 з 6 запропонованих категорій товарів, сплачуючи за які карткою клієнт отримуватиме кешбек. Варіанти вибору дещо відрізняються щомісяця, проте майже завжди доступні такі популярні категорії, як продукти, кафе та ресторани, краса та медицина, одяг і взуття, кіно та розваги.

На додачу до звичайних категорій кешбеку, Монобанк пропонує обрати магазини-партнери, за покупки в котрих на ваш рахунок теж повернеться частина витрачених коштів.

Яка ставка кешбеку

Від 2% до 20%, в залежності від обраної категорії товару чи магазина-партнера. Якщо розраховуєтеся кредитними коштами, ставка кешбеку складе 1% незалежно від категорії.

Як скористатися коштами

Кешбек накопичується на окремому рахунку. Як тільки сума кешбеку досягне 100 гривень, кошти можна вивести на основний рахунок. При цьому банк утримає з вас податок на доходи фізичних осіб (18%) та військовий збір (1,5%).

Альфа Банк

Кешбек-програма Альфа Банку має назву Cash’U Club, користуватися нею можна через мобільний додаток.

Як працює

За будь-який безготівковий платіж карткою клієнт отримує на свій рахунок у мобільному додатку бонус за стандартною ставкою. Крім того, щомісяця можна обрати категорії товарів, за якими ставка бонусу підвищена. Кількість категорій залежить від статусу в бонусній програмі. Всього статусів 4, найнижчий дає право обрати 2 з 3 категорій товарів, найвищий — 5 з 10. Статус можна підвищити накопичуючи бонуси.

Яка ставка кешбеку

Стандартна ставка кешбеку за будь-який безготівковий платіж — 0,5% від суми платежу, що еквівалентно 0,01 бонусу за 2 витрачені гривні. Підвищена ставка за обраними категоріями може сягати 20% залежно від категорії, відповідно, за кожні 2 витрачені гривні отримуєте більше бонусів.

При цьому, ставки кешбеку однакові незалежно від того, використовуються власні кошти чи кредитні.

Як скористатися коштами

За рахунок накопичених бонусів можна повернути 100% вартості покупки, зробленої за останні 30 календарних днів, виходячи з принципу 1 бонус = 1 гривня. При виплаті вартості покупки банк утримає ПДФО та військовий збір.

Укрексімбанк

Кешбек-програма Укрексімбанку — EximBonus, має шанси сподобатися одночасно і широкому колу споживачів (картки Visa Classic та Visa Gold), і тим, хто користується картками більш преміального сегменту (Visa Platinum та Visa Infinite).

Як працює

Клієнт створює обліковий запис на сайті програми, розраховується картками банку у торгових точках чи в Інтернеті та отримує на свій рахунок певний відсоток від будь-якого платежу у вигляді бонусу.

Яка ставка кешбеку

Відсоток кешбеку залежить від типу картки. Банк пропонує підвищену ставку до досягнення певної загальної суми платежів (ліміту) на місяць, після чого застосовується нижча ставка. Деталі в таблиці нижче.

Як скористатися коштами

Бонуси накопичуються на окремому рахунку, а використати їх можна для поповнення мобільного рахунку, оплати комунальних послуг або в партнерських мережах. До останніх належать магазини одягу та взуття, ресторани, кінотеатри, аптеки, сервіси для купівлі квитків тощо.

Приємна новина — ПДФО та військовий збір покриваються банком, а не стягуються з клієнтів.

Замість висновку: переходьте на безготівкові розрахунки, адже звук смартфона, що сповіщає про нарахування кешбеку, не менш приємний, ніж шелест купюр.

Василь Матій, партнер iPlan.ua, лектор KSE, спеціально для НВ Бізнес

Просмотров: 3238, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 31

+
+20
Maksys
Maksys
11 февраля 2020, 11:13
#
Забули написати про хороший кеш-бек від А-банку (акцепт банк). 
Користуюсь кеш-беком від моно, альфа і А-банку. На початку місяця обираю в кожному з них категорії і таким чином виходить загалом 6-7 категорій кешбеку)))
+
0
miltador
miltador
12 февраля 2020, 10:17
#
Роблю так само. До цього переліку ще додав собі КоКо картку від Форвард Банк — 3 категорії кожного місяця, банк обирає сам але відсотки по ним завжди вищі від інших банків.
В цьому місяці ще спробую О.Банк — там 10% за підписки на Google i Apple, і 2% за власні кошти на онлайн-покупки.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
12 февраля 2020, 12:31
#
Спасибо. Гляну. Правда опыт с Идея Банком - какой-то не однозначный у меня. У них настолько топорно и криво, что отталкивает с ними иметь дело.
+
0
miltador
miltador
12 февраля 2020, 14:31
#
Криво, топорно - так. Мобільний клієнт О.Банку ще сирий. Але в цілому поки що досвід в О.Банку краще ніж в Укрексімбанку :)
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
14 февраля 2020, 15:19
#
Ну, я Вам скажу Укрексімбанк - меня даже не тянет пробовать. Все что с приставкой «государственное» - для меня антиреклама. Если бы не поддержка «Большого брата» таких банков просто не существовало бы.

О.Банк - попробовал. Получил сообщение «Вам нужно обратиться в отделение». Пошел получать справку из ЖЭКа! :-) Такой он беспощадный «цифровой и мобильный» банк от Идея. P.S. Что-то у этого банка с менеджментом и подходом к работе - не для людей.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
14 февраля 2020, 15:20
#
Это я к тому, что есть смысл, ИМХО, сравнивать с лидерами рынка. Укрексімбанк что-то в их числе я не видел.
+
+15
Igorenya
Igorenya
12 февраля 2020, 18:57
#
Акцент банк
+
+11
Василь Матій
Василь Матій
11 февраля 2020, 11:37
#
Більше року користуюся однією картою з 7% кешбеку на всі категорії та не маю цього клопоту.
+
0
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
11 февраля 2020, 12:12
#
Цікаво, якою? Чому у статті про 7% на усі покупки ні слова? Хто дає такий кеш-бек?

У статті описуються продукти Альфа Банку. При цьому ні слова щодо досить цікавого з точки зору кеш-беку продукту - кредитної картки Travel. Кеш-бек 3% на УСІ покупки, причому на відміну від Монобанку не залежить від того, свої це кошти, чи кредитні. Правда виведення грошей тільки на покупки travel: готелі, квитки тощо.
+
+17
MaxTirpiz
MaxTirpiz
11 февраля 2020, 12:23
#
Пользуюсь  кеш беком  от Альфы. Процент кеш бека минимальный на ежедневные  расходы(продукты).  А  максимальный кешбек  лепят на то,чем пользуешься раз в пятилетку(фотостудии, химчистки,итд)
+
+17
AleksandrBank
AleksandrBank
11 февраля 2020, 13:18
#
Согласен, Альфа такие бредовые категории ввела что ппц.

Закрою в этом месяце, нет смысла.
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
12 февраля 2020, 9:34
#
У  Альфы неплохое мобильное приложение - все платежи без комиссий(кроме пополнения чужих карт). Не Приват 24 ессно, но у меня с Альфой нет проблем года три. Карта дебетовая.
+
+34
dvded .
dvded .
11 февраля 2020, 12:39
#
Visa Infinite, вероятно, но нужно 20 тыс в месяц проводить по карте, чтобы не снимали за обслуживание.
+
+42
Катерина Белова
Катерина Белова
11 февраля 2020, 16:38
#
Да и сама карта стоит 5000 грн. Про такое автор просто «забыл» написать.
+
+12
Василь Матій
Василь Матій
11 февраля 2020, 20:44
#
Visa Platinum  на 3 роки коштує 1000 гривень. 5% кешбеку
+
+12
mary27
mary27
11 февраля 2020, 20:46
#
Что это за ''платинум'', который стоит 300 грн/год?)
Уровня приватовских карт ''голд''.
+
0
mary27
mary27
11 февраля 2020, 20:48
#
Благодарю, ''Эксимбанк'' значит сделал условия попроще.
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
12 февраля 2020, 9:35
#
У меня   Виза Платинум от Альфы. Ничего не плачу.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
12 февраля 2020, 9:54
#
12+ операций и все. Но я хочу закрыть, плюсов не вижу.
+
0
Igorenya
Igorenya
12 февраля 2020, 18:57
#
И яка це?
+
0
Igorenya
Igorenya
12 февраля 2020, 19:00
#
Яка це?
+
+65
mary27
mary27
11 февраля 2020, 12:48
#
Где Форвард'', ''ТАС'', ''МТБ'', ''ПУМБ'' и ''Конкорд''?
Или они не проплатили рекламу?)
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
12 февраля 2020, 12:26
#
Не слышал, чтобы у ПУМБ были программы с кэшбэком. В свое время обращался - говорили, что нет у них такого.
МТБ и Конкорд - можете подкинуть инфо, что у них есть?
+
0
mary27
mary27
12 февраля 2020, 13:02
#
У ''ПУМБа'' была карточка, MC World, там при тратах только на продукты питания от 5000 шел кэшбек в 2%.
У карты была плата за обслуживание, которая не взималась при выполнении услови для кэшбека.

''МТБ'' — какая-то з/п карта, 1%, кажется, с тех же платежей.

''Конкорд'' — ''ОneCard'', 1% с платежей в магазинах, но теперь начисляется ''бонусами'', которые конвертируются в деньги, когда бонусов становится более 100 (т.е. суммарные затраны в 10000), но не в месяц, а вообще.

Еще пакет ''Todobank'' от ''Мегабанка'', 1%.

И что-то кэшбечное есть у ''Идеи''.
+
0
Італій .
Італій .
13 февраля 2020, 8:01
#
У ''ПУМБа'' была карточка, MC World

Но сейчас же такую карту открыть нельзя. Есть только всекарта, всеможу и соломандра. Ну и премиумные.

Так смысл писать о том что достуно лишь старым клиентам?
+
0
mary27
mary27
13 февраля 2020, 23:26
#
Я не мониторю дела в этом колхозе, думала, еще выпускается)
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
14 февраля 2020, 15:15
#
Улыбнуло. За инфо спасибо.
+
+15
ballistic
ballistic
12 февраля 2020, 14:59
#
Некоректно навивати кешбеком «бонуси», які накопичуються на окремому рахунку і які можна витрачати лише для оплати певних категорій.
+
+12
Василь Матій
Василь Матій
12 февраля 2020, 15:39
#
Бонуси не оподатковуються - це суттєва перевага і  легко монетизуються оплатою комунальних, авіаквитків тощо
+
0
ballistic
ballistic
12 февраля 2020, 15:57
#
Тобто бонуси — це не те саме, що і кешбек :)

З бонусами морока — треба про не забути при оплаті, щоб списати. І треба, щоб вистачило бонусів на всю суму оплати. А раптом не вистачить, то відмова в транзакції… Навіщо ці зайві клопоти в нашому і без того шаленому світі?

А з кешбеком все просто, бо це справжні гроші, на відміну від бонусів.
+
0
mary27
mary27
13 февраля 2020, 23:27
#
Пока не переводятся в деньги, тогда - сразу появляется и НДФЛ и ВС.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться