Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Lavrenenko
Валентина Лаврененко
Зарегистрирован:
30 июля 2012

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:33
Подписчики (40):
ballistic
ballistic
3 года
zazazazazazazaz
zaNOza :)
24 года
Aqaz123
Екатерина Виндерских
Киев
Tsibulino
Tsibulino
Тхорівка
PetrovVodkin
PetrovVodkin
Киев
BrockLesnar
BrockLesnar
astratube
Арсений Неменко
46 лет, Астрахань
indagame
IndaGame Games
34 года, Киев
Lemon75
Lemon75
48 лет, Киев
OSY
OSY
Киев
Finans007
Finans007
Fantomas75
Fantomas75
48 лет, Киев
все подписчики
28 августа 2012, 18:12

Фінансування виборів чи боротьба з готівкою?

Національний банк з 31 серпня спростив переміщення готівкової валюти фізичними особами нерезидентами та юридичними особами. Сутність змін, в основному, полягає у тому, що від зазначеного часу суб'єкти цих операцій можуть ввозити суми, що перевищують 10 тис. євро лише на підставі письмового декларування. Довідка про попереднє зняття коштів з банківських рахунків не потрібна. Вивезти з України фізичні особи -нерезиденти можуть відповідно не більше, ніж задекларували при ввезенні. Юридичні особи — лише на підставі декларації.

У суспільстві пролунали думки, що це робиться для спрощення ввезення «чорного «налу», отриманого нелегальними способами». Більше того, з огляду на період введення, зміни ув’язали з виборами. Інша популярна думка – гроші ввозитимуться для того, щоб скористатися відносно високими депозитними ставками, які наразі  є в Україні.  

З метою спроби розібратися в наслідках запропонованих змін, в першу чергу, хотілося б засумніватися, чи настільки важливими є ці зміни для фінансування виборчих процесів. Ті ж самі фізичні особи- нерезиденти можуть ввезти будь-яку суму на платіжних картках. Отже, питання саме в готівковій формі. Але готівка все одно декларується, і при бажанні прослідкувати за її рухом, це можна зробити ( як для фізичних, так і для юридичних осіб). Вірити в те, що нелегально отримані доходи нерезидентами складуть якусь важливу частку фінансування виборів Україні (а ще і згадавши рівень розвитку операцій з офшорними зонами), означає, м’яко кажучи, завищувати значущість цих виборів. Тим більше, що ставлення до них в усьому світі в цілому сформовано.

Щодо високих ставок на депозитах, то слід згадати, що закон попиту і пропозиції ніхто не відміняв. Відповідно, якщо внаслідок цих змін  українські банки відчують приріст депозитів походженням з інших країн, то це лише на користь фінансовій системі. І в подальшому можлива корекція ставок у бік зниження.

І, незважаючи на те, що ми часто хочемо бачити інтригу там, де її нема, а також звикли шукати подвійні мотиви в діях регуляторів, в даному випадку маємо доволі послідовні  зусилля у напрямі зниження готівкових розрахунків. Крім того, можна сподіватися, що це певною мірою простимулює надходження валютних ресурсів з-за меж України. Крім можливого стабілізаційного впливу на курс гривні, слід визнати, що такими заходами Україна створює умови для ввезення грошей в країну, витрачання їх тут, розміщення на депозитах тощо.

Просмотров: 1704, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 5

+
0
Ndf
Ndf
28 августа 2012, 22:18
#
Яким боком це поєднуються з метою дедоларизаціі економіки?
+
0
Валентина Лаврененко
Валентина Лаврененко
29 августа 2012, 8:30
#
Не поєднується. Вочевидь, це різні процеси. Нерезиденти ввезли валюту, витратили її в Україні, обмінявши на гривню, або поклали на депозит. Валюта залишилася в Україні. В цілому, це непогано.
Щодо юридичних осіб — їм спростили вивезення валюти з України. І тут, дійсно, виникають питання щодо коректності такого підходу і подальшого їх призначення готівки. Можливо, ставка робиться на те, що мають спрацювати механізми контролю за готівкою в інших країнах...(куди безпосередньо вона вивозиться)
+
0
Геннадий Дубовой
Геннадий Дубовой
30 августа 2012, 11:12
#
З метою спроби розібратися в наслідках запропонованих змін, в першу чергу, хотілося б засумніватися, чи настільки важливими є ці зміни для фінансування виборчих процесів. Ті ж самі фізичні особи- нерезиденти можуть ввезти будь-яку суму на платіжних картках. Отже, питання саме в готівковій формі
Вот именно, вопрос в наличке. И в выборах… требующих схем, которые изначально исключают расчет карточками… Вам ли объяснять?)
+
0
Валентина Лаврененко
Валентина Лаврененко
30 августа 2012, 22:12
#
Да нет, Вы в целом совершенно правы, вот только я сомневаюсь в целесообразности использования именно нерезидентов...:)
+
0
2004
2004
3 сентября 2012, 23:44
#
Верно замечено, насчет того, что мы часто хотим видеть интригу там, где её нет. Да и в целом всё правильно написано.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться