Минфин - Курсы валют Украины

Установить
CCLOAN
Зарегистрирован:
21 апреля 2020

Последний раз был на сайте:
14 марта 2023 в 01:57
Подписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
21 января 2022, 15:53

Як отримати іпотеку в Україні: інструкції, вимоги, ймовірність

Для більшості українців на сьогодні іпотека – це одна із найзручніших можливостей придбати власне житло. Це швидко, досить просто і не вимагає наявності великих коштів одразу, тому іпотека має попит. Але разом з цим у подібної схеми фінансування є також певні недоліки та вимоги до одержувача, про які треба знати заздалегідь. Тож спробуємо розібрати всі кроки для отримання іпотеки.

Що таке іпотека та які умови отримання іпотеки?

Іпотека є заставою майна під кредит. Інакше кажучи, іпотечний кредит видається позичальнику, який хоче взяти гроші під нерухомість. Квартира, будинок або земельна ділянка стає запорукою того, що позичальник виплатить всю суму іпотеки. Іноді іпотеку видають під ремонт чи відновлення нерухомості.

Складність у цьому, що не всім видають іпотеку, оскільки цього потрібно відповідати певним вимогам:

  • Прописка позичальника має бути у тому регіоні, де він намагається отримати іпотеку.
  • Потрібно мати паспорт, бути громадянином України та мати ідентифікаційний код.
  • Вік ідеального позичальника – від 21 року, але краще, щоб він був старше 30 років.
  • Позичальник повинен мати офіційне працевлаштування і не менше року, а також працювати не менше 6 місяців на останньому місці роботи.
  • У нього має бути чиста та позитивна кредитна історія. В ідеалі, щоб усі кредити та позики були закриті, а за останні роки не було жодного простроченого платежу.

Багато банків говорять, що видають іпотеку всім, хто зможе довести свою платоспроможність, але останнім часом реальні вимоги дещо змінилися. Зараз все частіше можуть відмовити тим, що працює у сфері, яка залежить від карантинних обмежень (наприклад, туристична або готельно-ресторанна сфера).

Також є рекомендовані вимоги, які встановлюються окремими банками. Найкраще, якщо позичальник буде з сім’єю та дітьми, бажано, щоб обоє батьків були працевлаштовані, а сума кредитного платежу складала близько третини сумарного доходу.

Які банки можуть надати іпотеку?

Як тільки виникає необхідність оформлення іпотеки, потрібно дуже уважно поставитися до вибору банку або фінансової установи для видачі такої позики. Більшість великих банків видають іпотечні кредити, але кожен має індивідуальні умови.



Процентна ставка кожного банку своя. Вона може бути фіксованою або плаваючою. Друга буває менш вигідною, але зазвичай вона менша, тому попередньо треба проаналізувати свої можливості та ситуацію на ринку загалом, щоб визначити перспективу.

Середній відсоток по банках – близько 10-20%, а перший внесок може сягати половини вартості житла. Які відсотки є у найпоширеніших банках країни?

  1. Кредобанк. Нерухомість на первинному ринку має ставку близько 16%, а первинний внесок сягає 20%. За вторинний ринок ставка становить 15%, а перший внесок такий самий.
  2. МТБанк видає кредити переважно на житло на вторинному ринку. Перший внесок сягатиме 30%, а основна ставка за кредитом – до 18%.
  3. Ощадбанк Ставка на вторинне житло складає до 16%, а перший внесок – 20%. Є також спеціальні пільги для внутрішньо переміщених осіб – для них і ставка, і внесок набагато менший.
  4. ПриватБанк. Кредит на житло на первинному ринку становить 25% на перший внесок, а ставка – 15.5%. Для вторинного ринку умови такі ж.

Деякі банки не мають початкового внеску, або мають вигідніші умови щомісячної комісії. Щоб не помилитися та не зіткнутися з несподіванками у процесі виплат іпотеки, необхідно перед оформленням документів, уважно прочитати все та ознайомитись з умовами.

Як підвищити ймовірність отримання іпотеки?

Після звернення до банку, менеджер перевіряє та оцінює позичальника. Щоб не зіткнутися з відмовою, необхідно заздалегідь усунути всі фактори, які можуть негативно вплинути на результат. Звичайно, перший пункт полягає в тому, щоб виплатити всі борги, але є також інші способи підвищити свої шанси:

Повністю виплатити всі кредити та позики. Іноді банки відмовляють, якщо є відкритий кредит, незалежно від суми заборгованості, але за особистого спілкування та надання всіх документів можна переконати менеджера, що цей кредит буде повністю виплачено найближчим часом.
Якщо є той, хто готовий разом оформити іпотеку (чоловік, дружина чи батьки), то рекомендовано і їх залучити до іпотеки. Часто багато банків готові видати в рівних частках іпотеку для чоловіка та дружини.
Під час подання документів на оформлення іпотеки необхідно дуже уважно перевірити всі документи. Будь-яка неточність чи помилка може сприйматися як спроба вказати неправдиву інформацію, тому позичальнику можуть відмовити в іпотечному кредиті.

Просмотров: 765, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться