Мінфін - Курси валют України

Встановити
salii
Иван Салий
Зарегистрирован:
1 березня 2012

Последний раз был на сайте:
11 жовтня 2023 о 21:25
Подписчики (4):
Ceme4kin
Ceme4kin
Днепропетровск
vitacikl
vitacikl
elenaK9850
Елена Куцая
Киев
PSheva
Петр Шевченко
Киев
председатель набсовета ассоциации «Всеукраинский союз производителей строительных материалов и изделий»
15 березня 2012, 11:34

Імпортозаміщення має стати нашим пріоритетом

Вітчизняні промисловці підтримують наміри уряду підготувати програму організації виробництва теплоізоляційних матеріалів у рамках Державної програми розвитку промисловості будівельних матеріалів за напрямками: українські граніти, будівельна кераміка, утеплювачі та інші.

Асоціація „Всеукраїнський союз виробників будівельних матеріалів та виробів“ нещодавно підтримала висловлену у засобах масової інформації прем'єр-міністром України М.Азаровим стурбованість щодо низького рівня теплоопору огороджуючих конструкцій нерухомості, і в першу чергу, житлових будинків. Адже уже усі країни Європи, Росія, Білорусь роботу утеплення житла виконали. І це при тому, що сьогодні в Україні створені достатні потужності по базальтовій теплоізоляції, які мають проблеми збуту в Україні, бо утеплення не розпочалось, а будівництво ледве жевріє.

Фактично вітчизняні ТОВ «Завод теплоізоляційних матеріалів „ТЕХНО“ (м.Черкаси) та ЗАТ „Термолайф“ (м. Харків) та інші уже в 2011 році відвоювали 80-85% внутрішнього ринку та відправляють продукцію в Росію і Європу.

Виробництво мінеральних базальтових утеплювачів в Україні збільшилося в 2011 році порівняно з 2008 роком в 10 разів. Україна також фактично здолала імпортозалежність по лицьовій, клінкерній та рядовій цеглі, великоформатним керамічним блокам, екструдованому полістиролу, газобетону тощо.

Разом з тим, по скловаті дійсно зберігається стовідсоткова імпортозалежність, бо міжнародним інвесторам — ТОВ «Кнауф Інсулейшен Україна» та компанії ROCKWOOL нині створені надзвичайні труднощі щодо започаткування будівництва нових потужностей в Україні. Тому тут йдеться про інвестиційний клімат у галузі, про доступ до унікальних копалин, про доступність залізничного транспорту, бо окремі підприємства галузі, при звуженому внутрішньому ринку, до 90% продукції відправляють на експорт.

Певне імпортозаміщення у будівельній галузі відбувається, але стихійно, неповно, часто за ініціативою потужних, транснаціональних компаній, а не української сторони.

Оновлене крупнопанельне та каркасно-монолітне домобудування на сьогодні здатні забезпечити однакові параметри житла щодо комфортності, технічного оснащення, архітектурної досконалості та експлуатаційної ефективності, не поступаються один одному завдяки використанню зовнішнього утеплення та сучасних оздоблювальних матеріалів. Тож, вважаємо, що профільне міністерство має організувати спільну роботу науковців, архітекторів, проектувальників, замовників та забудовників за підтримки державних та місцевих органів влади — модернізувати наявні та розробити сучасні серії українського панельного домобудування.

Подальший розвиток будівельної галузі стримують також недостатні обсяги будівництва та реконструкції житла. Зокрема, в Україні не розпочата термомодернізація панельних будинків перших серій технічно та морально застарілих, як і модернізація «хрущівок».

Тож переорієнтація нашого будівництва та інфраструктури на максимальне використання українських матеріалів та обладнання, створення у державі відповідних стимулів дозволить здешевити будівництво житла та промислових об'єктів, наростити обсяги виробництва будівельних матеріалів. Імпортозаміщення має стати нашим пріоритетом сьогодні.

Просмотров: 4444, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися