Мінфін - Курси валют України

Встановити
okhrimenko
Александр Охрименко Александр Охрименко
Зарегистрирован:
16 лютого 2010

Последний раз был на сайте:
25 лютого 2024 о 16:57
Александр Охрименко — Александр Охрименко
экономист
14 листопада 2011, 9:54

«Індекс споживчих цін: методологія та організація розрахунків»

Прес-реліз
Брифінг Голови Державної служби статистики України О.Осауленка
«Індекс споживчих цін: методологія та організація розрахунків»
(11 листопада 2011 р., прес-центр Держстату України)

Голова Держстату О.Осауленко, відкриваючи брифінг, зауважив: «Спілкування з користувачами є одним із пріоритетів у роботі органів державної статистики. Думка тих, хто постійно користується нашою інформацією, є надзвичайно важливою для розвитку й удосконалення статистичної системи, підвищення якості даних. Одними з головних користувачів статданих є засоби масової інформації, які виконують відповідальну функцію донесення інформації до суспільства. І тому дуже важливо, щоб журналісти краще знали і розуміли статистику, ніж пересічні громадяни.

З цією метою Держстат започатковує цикл зустрічей з представниками ЗМІ, на яких ми будемо висвітлювати методологію та організацію різних галузей економічної та соціальної статистики. Цей новий напрям роботи є дуже актуальним з точки зору підвищення довіри суспільства до інформації, що оприлюднюється статистичною службою. Такі регулярні зустрічі допоможуть журналістам краще орієнтуватись у статистичних даних. Вони проходитимуть у формі тематичних брифінгів.

Сьогодні відбувається перший з таких брифінгів, присвячений питанням методології та організації розрахунків індексу споживчих цін (ІСЦ), який є одним із найважливіших макроекономічних показників.

Значення ІСЦ важко переоцінити, оскільки він так чи інакше відображає рівень життя населення і використовується для вирішення багатьох питань державної політики, аналізу і прогнозу цінових процесів в економіці, рішення правових спорів, індексації розмірів грошових доходів населення тощо. Тому в Україні, як і в інших країнах світу, ЗМІ та громадськість приділяють багато уваги цьому показнику, з’являються критичні висловлювання щодо об'єктивності його розрахунків. З огляду на соціальну та політичну значимість показника індексу споживчих цін, дискусії в суспільстві навколо нього, ми починаємо саме з цієї теми».

Директор департаменту статистики цін О.Калабуха докладно зупинилась на питаннях методології та організації розрахунків ІСЦ та, зокрема, зазначила, що «методологія та організація цих розрахунків у нас у країні цілком відповідає міжнародним стандартам. Міжнародні експерти МВФ та ЄС, які постійно здійснюють моніторинг якості індексів споживчих цін у різних країнах світу, надають високу оцінку даним ІСЦ в Україні та відзначають, що розрахунки показника інфляції здійснюються на основі надійних статистичних методів.

Для забезпечення доступності, гласності та прозорості статистичної інформації щодо індексу споживчих цін усі матеріали з питань методології та організаційних засад його розрахунків є у вільному доступі на веб-сайті Держстату, а поточні зміни висвітлюються в рубриці „Коментарі фахівців“. Цікавим для користувачів буде й спеціально підготовлене популярне видання „Індекс споживчих цін: сприйняття та реальність“, електронна версія якого також представлена на сайті служби».

Прес-служба Держстату: 287-12-33, e-mail: O.Vyshnevska@ukrstat.gov.ua

Просмотров: 2598, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Коментарі - 2

+
0
kvv
kvv
14 листопада 2011, 10:11
#
… а потім маленьке звірятко… (с)
+
+10
FANTOMAS
FANTOMAS
14 листопада 2011, 10:22
#
Александр, на Вас вся надежда!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися