Мінфін - Курси валют України

Встановити
Demchak
Руслан Демчак
Зареєстрований:
19 серпня 2011

Останній раз був на сайті:
11 жовтня 2023 о 21:15
Підписчики (36):
buratinko
buratinko
Украина
71529233
Sanuxa Gogoman
vista1
vista1
himik23
himik23
olexch
Александр Чернов
41 год
Nline
Nline
AndreyM
Andrey M
45 лет, Киев
elvalery
elvalery
Киев
romava
romava
khortiza7777
khortiza7777
55 лет
Aristarkh
Aristarkh
Мироновка
anzevs
Влад Великолепный
Киев
всі підписчики
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
28 лютого 2012, 16:45

Земля втрачає ціну

Якщо вірити даним порталу оголошень про продаж/купівлю нерухомості DOM.ria.ua, то вже навесні українці зможуть купити землю в Києві за цінами шестирічної давнини. Невелике, але постійне зниження вартості земельних наділів під забудову в столиці призвело до того, що ціни в економ- та середньому сегменті вже зараз досягли відмітки у $4-5 тисяч за сотку. При такій динаміці вже наприкінці лютого, або вже у березні ціни на землю можуть вперше за багато років опуститися нижче рівня 2006 року. 
Подібні позиції вже є у різних районах міста. Скажімо, в Голосіївському районі (Пирогово) під спорудження будинку та його обслуговування земля пропонується по $4 тис./сотка. І судячи по всьому – це не межа. В Софіївській Борщагівці можна знайти пропозицію і по 3500 за сотку.
Судячи з минулорічної динаміки ринку, обвал цін на землю в Києві та його околицях продовжиться і в нинішньому році. Економічна ситуація в країні не виправляється, та й наближення другої хвилі світової кризи, якою постійно жахають народ, не сприяють інвестуванню в земельні ділянки. Не відбувається ні росту доходів населення, ні відродження кредитування. Скоріше навпаки – життя дорожчає, так само як і кредити. 
Тому, наприклад, за минулий рік ціна ділянок під забудову у Київській області внаслідок малого попиту впала на 16%. При цьому середня вартість котеджів майже не змінилася (приблизно $960 за кв. м.) незважаючи на спад попиту на 9%. Продається лише найдешевше – будинки вартістю до $100 тис.
Вірогідно, що ціни на будинки та земельні ділянки навколо столиці подешевшають в 2012 р. іще приблизно на 5-10%. Земля буде дешевшати швидше, ніж будівлі. Звісно, елітні об’єкти будуть дешевшати значно повільніше. Наприклад за минулий рік ціна елітних будинків під Києвом впала лише на 4%.
До речі, не слід забувати, що на загальну «температуру по лікарні» впливає велика кількість об’єктів, котрі мають деякі вади і користувалися попитом лише на піку ціни та при інших вимогах потенціальних покупців. Зараз же навіть грошовита публіка перестала хворіти на гігантоманію і почала рахувати майбутні витрати на утримання будинку. 
Проте, все вище сказане не означає, що підйому цін більше не буде. Коли-небудь це станеться обов’язково.  І тоді знову, як у до кризовому 2007-му, не можна буде знайти клаптик землі дешевше ніж за $9-10 тис/сотка.
 
Переглядів: 1552, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися