Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 серпня 2018, 15:37

В Україні запрацював державний реєстр отримувачів субсидій

Кабінет міністрів України запустив єдиний державний реєстр отримувачів субсидій.

Кабінет Міністрів України запустив єдиний державний реєстр отримувачів субсидій.
Фото: inforesist.org

Раніше уряд анонсував, що даний реєстр дозволить зробити механізм отримання субсидій більш прозорим і контролювати ефективність виплат з державного бюджету.

За словами прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, завдяки даному реєстру вдалося виявити 20 тис. людей, які отримували завищені суми субсидій у порушення законодавства.

Щоб ознайомитися з інформацією з реєстру необхідно зайти на спеціальний сайт, на якому ввести повну адресу квартири (будинку), за яким потрібно дізнатися, чи є субсидія у нього чи ні. Програма сформує інформацію про періоди, за які була призначена субсидія і її розмір.

«Мінфін» на практиці протестував працездатність реєстру субсидій і ділиться з вами своїми враженнями.

Отже, вводимо в браузері https://subsidii.ioc.gov.ua або у пошуковику фразу «реєстр субсидій» та переходимо на сайт. Реєстр працює, проста форма введення адреси: область, місто (район) (селище, село), ​​вулиця, капча (форма підтвердження) та тиснемо кнопку «Шукати».

Отримуємо наступну інформацію (див. скріншот нижче):

  1. Стан субсидії (діюча/не діюча)
  2. № заяви
  3. Розмір субсидії
  4. Адреса знаходження особової справи субсидіанта (адреса соцслужби)
  5. Населений пункт
  6. За період (суми отриманої субсидії за період).

Але, як з'ясувалося пізніше, оперативність оновлення інформації в реєстрі субсидій бажає кращого. Власник квартири, яку ми перевіряли на наявність субсидії в реєстрі повідомив, що йому субсидію призначили місяць тому, а в реєстрі ця інформація не з'явилася.

У територіальному органі соцзахисту населення нам повідомили, що затримка з оновленням баз даних може бути до 1-2 місяців.

Таким чином, можна зробити висновок, що з введенням реєстру, кожна людина, яка отримує субсидію, може його подивитися, якщо в статусі — «діюча субсидія», значить, що в даний період субсидію призначено і людина нею користується. Якщо «недіюча», то громадянин може, зателефонувавши до органу соціального захисту населення, поцікавитися, чому і які є проблеми з тим, що у нього субсидія в даний момент не діє.

Також позитивний момент від впровадження реєстру субсидій матимуть люди, які хочуть орендувати житло, ріелторські контори. Можна перевірити чи має та чи інша квартира субсидію, який її розмір і на який термін.

І наостанок, головне нововведення 2019 року в субсидіях для населення — монетизація.

Принцип такий: зараз гроші на субсидії отримують підприємства, а з березня 2019 року їх будуть отримувати самі українці на свої персональні рахунки.

Банк буде сам переказувати кошти і за допомогою СМС повідомляти, скільки повинні заплатити українці за комуналку вже з урахуванням знижки.

У Мінсоцполітики зазначили, що на кожного одержувача субсидій буде відкритий рахунок в банку, ймовірно в Ощадбанку, куди зараховуватимуться кошти.

Якщо споживач витратив менше коштів, ніж передбачено існуючими нормами, то залишок після завершення опалювального сезону переказується на особистий рахунок споживача. Для цього йому необхідно відвідати відділення банку і написати заяву.

У держбюджеті на 2019 рік на програму «монетизації» субсидій населенню закладено 12 млрд гривень.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 10

+
+61
03825096
03825096
22 серпня 2018, 15:42
#
Не работает :) но запустили…
Завантаження Это все что смолгли
+
+11
barbav
barbav
22 серпня 2018, 15:56
#
Опять деньги распилили, а в итоге делали студенты, которые даже не в курсе что в адресе нужно не только название улицы выводить, но и тип, т.к. есть проспект, переулок, проезд, тупик с одинаковым именем.
+
+21
DataProvider
DataProvider
22 серпня 2018, 16:09
#
ERR_TIMED_OUT — всё что я увидел под ссылке на реестр.
+
0
Faust Freeman
Faust Freeman
22 серпня 2018, 17:15
#
У меня все работает ¯\_(ツ)_/¯ Даже цифры выделенных субсидий и платежей совпадают. Хотя морально приготовился увидеть ошибку 404 или фигу
+
+10
irakez
irakez
22 серпня 2018, 18:11
#
Моего населенного пункта в списке вообще нет, ни с новым названием, ни со старым. Но и на том спасибо :)
+
0
Braun
Braun
24 вересня 2018, 21:31
#
Даже столицы Украины нет в списке!
+
+10
Степан Буньо
Степан Буньо
22 серпня 2018, 20:39
#
Ничего не работает! Сайт выдает ошибку! Как обычно, понабрали типа iТишников, руки из *опы ростут, сайт нормальный сделать не могут. Засуньте себе свой реестр туда, откуда руки у вас ростут!!!
+
+15
валентина добродетель
валентина добродетель
22 серпня 2018, 22:50
#
Наше правительство, как в горячке, бросает с принятого постановления на противоположное. Если вы за этим следите, то заметили бы, что было постановление за счет поставщика обеспечить всех бесплатно счетчиками до 2018 года. А теперь это новшество. За два года последние года трижды менялось, за чей счет будет проверка счетчиков. Вернулись к тому, что это делать должен клиент, и не слова о льготниках. Может они просто забывают, что принимали чуть ранее?
+
0
irakez
irakez
23 серпня 2018, 16:15
#
Когда поставщики ставили счетчики, народ тупо эти счетчики ломал, потому что без них было дешевле.
+
0
Элла Золотопуе
Элла Золотопуе
30 жовтня 2018, 14:28
#
Как узнать по интернету, начислена субсидия или нет
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися