Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 березня 2018, 11:56

Земельний податок-2020. Хто, коли і скільки повинен платити

Земельний податок – обов'язковий платіж, який входить до складу податку на майно. «Мінфін» розбирався, як нараховується земельний податок, за які саме об'єкти, хто має пільги, коли і скільки потрібно платити.

Використання землі в Україні – платне.
Фото: uriston.com

Правила стягнення оплати за землю у 2020 році не зазнали кардинальних змін у порівнянні з минулим роком. Це означає, що у 2020, як і в 2019 році, власники землі та орендарі платитимуть за землю у двох формах:

— земельного податку (п.п. 14.1.72 ПКУ);

— орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (п.п. 14.1.136, ст. 288 ПКУ).

У цій публікації зосередимося на порядку стягнення земельного податку

За що платимо

Плата за землю це обов'язковий платіж у складі місцевого податку на майно, який стягується в формі земельного податку або орендної плати (якщо мова йде про ділянки державної і комунальної форми власності).

Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка землі (НГО), з урахуванням коефіцієнта індексації, а в разі відсутності такої оцінки, площа земельних ділянок.

НГО проводиться за рішенням органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування. Вона проводиться не рідше ніж раз в 5-7 років для земель в межах населених пунктів незалежно від їх цільового призначення, а також сільгоспземель за межами міст і сіл. Для інших земель за межами населених пунктів цей інтервал більше — 7-10 років.

При цьому, згідно з п. 8 підрозділ. 6 розд. ХХ ПКУ, індекс споживчих цін, який використовується для визначення коефіцієнта індексації НГО земель, застосовується зі значенням:

• для сільгоспугідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ і перелогів) – 100%;

• для земель несільськогосподарського призначення – 106%.

Довідники показників нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь і показників нормативної грошової оцінки земель населених пунктів в Україні станом на 01.01.2020 р. опубліковані на офіційному сайті Держгеокадастру України.

Скільки платити

Ставка земельного податку встановлюється місцевими радами:

  • за земельні ділянки з проведеною нормативною грошовою оцінкою податок на землю становить не більше 3% (для сільськогосподарських угідь не більше 1%) від їх нормативної грошової оцінки, крім деяких категорій земель, про які буде сказано далі. Наприклад, нормативна грошова оцінка земельної ділянки склала 30 тисяч гривень. Розмір платежу з податку дорівнюватиме 900 грн (30 000/100% х 3%).
  • за землі сільськогосподарських угідь ставка податку на землю не може встановлюватися більше 1% від нормативної грошової оцінки;
  • за землі, що знаходяться в постійному користуванні підприємств, ставка податку не більше 12% від нормативної грошової оцінки;
  • за земельні ділянки, що знаходяться поза населеними пунктами і не мають нормативної грошової оцінки, ставка податку на землю складає не більше 5% від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по відповідній області.

Окремо ПКУ встановлює, що податок на землю лісового фонду оплачується в складі рентної плати за спецвикористання лісу, а в разі використання нелісових земель лісовими господарствами податок на землю сплачується на загальних підставах.

Хто платить

При визначенні податкових зобов'язань власника земельного паю необхідно враховувати чи є він фізичною особою або юридичною особою.

Земельний податок сплачують власники ділянок та земельних часток (паїв), а також постійні землекористувачі.

Нарахування земельного податку для фізосіб проводиться до 1 липня і надсилається у вигляді податкових повідомлень, а оплата повинна бути здійснена протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення.  

Якщо протягом календарного року змінився власник земельної ділянки, то обидві особи сплачують податок:

  • колишній власник – за період з початку календарного року і до початку місяця, в якому право власності перейшло до іншої особи;
  • новий власник – за період, починаючи з місяця, в якому до нього перейшло право власності, і до кінця календарного року.

Земельний податок нараховується за місцем знаходження ділянки.

Крім того, суму податкового зобов’язання, зокрема і земельного податку, завжди можна дізнатися у податковому органі за місцем знаходження земельної ділянки.

В аналогічному порядку здійснюється нарахування фізичним особам орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, та визначаються терміни її сплати (п. 288.7 ПКУ).

Якщо фізична особа здає пай в оренду, то плата за землю здійснюється у формі орендної плати, зазначеної в договорі, однак фактично вона не може бути менше або більше податку на землю.

При цьому у власника землі виникає дохід, з якого повинен бути сплачений податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) в розмірі 18% і військовий збір 1,5%.

Якщо фізична особа здає земельну ділянку в оренду суб'єкту господарювання, то подавати декларацію з податку на доходи йому не потрібно. Якщо здає в оренду іншій фізособі, то орендодавець зобов'язаний самостійно задекларувати свої доходи і самостійно заплатити ПДФО і військовий збір.

Орендна плата за землі державної та комунальної власності є однією з форм плати за землю і належить до місцевих податків в складі податку на майно, на відміну від орендної плати за землі приватної власності.

Це обов'язковий платіж, який стягується з орендарів ділянки на підставі.

Пільги та штрафи

При цьому, зі сплати земельного податку встановлено ряд пільг. Так, від його сплати звільняються:

  • інваліди першої і другої групи;
  • громадяни, які виховують трьох і більше дітей до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія закону про статус ветеранів війни;
  • постраждалі від наслідків аварії на ЧАЕС.

Всі ці пільги діють не більше ніж на одну земельну ділянку за кожним з видів:

  • для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більше 2 га;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку (присадибна ділянка): у селах — 0,25 га, в селищах — 0,15 га, в містах — 0,1 га (10 соток);
  • для індивідуального дачного будівництва — 0,1 га;
  • для будівництва індивідуальних гаражів — 0,01 га;
  • для ведення садівництва — 0,12 га.

Якщо фізична особа має більше однієї земельної ділянки, вона повинна подати до податкової заяву і вказати, який з земельних ділянок буде звільнений від податку.

Читайте також: ДФС: Які земельні ділянки та за яких умов не оподатковуються

За несплату податку в термін, фізосіб чекає штраф в розмірі 10% суми боргу (при затримці на 30 днів) або 20% при більш тривалому терміні плюс пеня в розмірі 120% річних облікової ставки НБУ за кожен день прострочення.

Коментарі - 5

+
0
микола семків
микола семків
31 липня 2018, 11:05
#
Я пенсіонер, проживаю в селі. Земля не приватизована, тому орендую у сільради 0,36 га. За оренду плачу більше 600 грн. Чи є це правильно? В сільраді мені кажуть, що я не маю права на пільги, бо не є власником землі. Город знаходиться біля хати.
+
0
Елена Медулька
Елена Медулька
28 травня 2019, 18:20
#
Я не маю земельної ділянки. Проживаю у квартирі. За що я маю платити земельний податок?
+
0
Generator
Generator
19 червня 2020, 20:25
#
Это уже XXI. века. Вы даже должны заплатить за туалет. Это волнистый мир.
+
0
Dima8787
Dima8787
29 липня 2019, 11:41
#
Большое спасибо всем тем людям которые придумали эти прекрасные налоги, я купил землю, заплатил налог при покупки земли, а теперь мне пришло уведомление, что я ещё должен заплатить земельный налог, браво, слов нет. Подсказка, придумайте закон на воздух, воду и еду, и вообще за место которое занимаешь… Народная республика во всей красе.
+
0
oresta12345
oresta12345
14 жовтня 2019, 20:35
#
Прийшло повідомлення та квитанція оплатити податок на землю. Прописана в селі, а у повідомленні вказана вулиця і місто, де я вже не проживаю з десять років. Вулиці такої теж років з двадцять п'ять нема, перейменували. У мене питаня: що, податківці не знають, не мають актуальних даних? Що за безлад там коїться?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися