Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 вересня 2017, 18:53

Готівковий долар у вихідні: дешевої валюти не чекайте

Останні робочі дні цього тижня не надали оптимізму українцям щодо гривні на готівковому ринку. Вона не змогла потіснити американську валюту й більш того, курс продовжує зростати. Після падіння готівкового долара в обмінниках до 25,60 грн й нижче у середині минулого місяця, вже з кінця серпня — девальваційні настрої все більше опановують ринок. Не будуть особливо приємними для національної валюти й ці вихідні — дешевого долара не передбачається, а попит на валюту знову продовжить зростати.

Прогноз за готівковим курсом на 23 і 24 вересня:

Ось основні причини його подорожчання в цю суботу та неділю:

1. Продовження девальвації гривні на міжбанку. Після незначного зміцнення гривні на початку тижня, вже з середи долар почав зростати. В кінцевому підсумку, за три останні дні він виріс майже на 14 копійок — з 26,13/26,15 на ранок 20 вересня до 26,26/26,29 гривень до кінця сесії 22-го числа.

І це при тому, що це були дні бюджетних платежів у клієнтів банків (в такий період гривня на міжбанку зазвичай зміцнюється), а також й того, що Нацбанк був змушений активно «гасити» зліт курсу у четвер (продав з ЗВР $27,1 млн) .

Падіння гривні у такий період не обіцяє нічого доброго на міжбанку у найближчий час. Активний зростаючий тренд по долару останніх днів тижня поступово переноситься й на готівковий ринок, де попит на валюту росте. Це переведе готівковий ринок в спекулятивний формат та відіб'ється на котируваннях продажу валюти у вихідні.

Фінансисти закладуть зростаючі валютні ризики у котирування продажу валюти та розширять спред. Стримувати їхні «забаганки» по курсу будуть тільки три чинники — конкуренція між обмінниками, грошові можливості громадян та наявність фізичних обсягів валюти на ринку.

При цьому, тактика власників обмінників залишиться тією ж: курс купівлі долара залишиться наближеним до офіційного курсу Нацбанку або трохи нижче нього. Котирування продажу — будуть вище на 10-25 копійок курсу продажу безготівкового долара на міжбанку станом на кінець п'ятниці;

2. Зростання попиту на валюту з боку населення призводить до її дефіциту в обмінниках, що збільшує ажіотаж. Особливо по регіонах, де доступ до валюти більш обмежений. Це дозволяє спекулятивно завищувати курс продажу в невеликих містах та адміністративних центрах. А це, в свою чергу, призводить до зростання середнього курсу по країні.

Вирішується ця проблема досить оперативно. Попит народжує пропозицію: дефіцит досить швидко закривається за рахунок завезення готівкової валюти з-за кордону банками. Операції по завезенню/вивезенню надлишків валюти в межах країни та з-за кордону називається у фінансистів «банкнотним бізнесом», а комісії за підкріплення кас готівковою валютою зазвичай не перевищують 1% -1,5%.

3. Знову збільшується розрив між котируваннями готівкового та безготівкового валютних ринків на користь готівкового курсу (до 11-20 копійок й вище), що стимулює зростання котирувань на міжбанку. Це в свою чергу — знову підхльостує зростання готівкового ринку, а потім — знову призводить до збільшення котирувань безготівкового долара.

Зупиняє цей циклічний процес тільки одне — «межа» можливостей по курсу купівлі валюти громадянами. Оскільки він не безмежний — це буде природним чином стримувати зростання курсу на валютному ринку.

Але поки попит на готівкову валюту не буде фізично закритий — ризики росту курсу зберігаються. Фінансисти їх мінімізують розширюючи спред (різницю між курсами купівлі та продажу валюти). Перспективи гривні на валютному ринку на наступний тиждень залишаються досить туманними. Тому обмінники фінкомпаній та банків будуть тримати спред досить великим — від 15 копійок і вище;

4) Міжнародний фактор. Рішення ФРС про початок політики щодо скорочення балансу з жовтня цього року призведе до того, що доларова ліквідність в світі почне скорочуватися. У поєднанні з імовірним підвищенням процентної ставки ФРС в четвертому кварталі цього року — це призведе до скорочення інвестицій в ринки, що розвиваються та до зростання вартості запозичень для них. Також це призведе до зміцнення позицій долара на світових фінансових та валютних ринках.

Потенційне зростання американської валюти змушує українських фінансистів та великий бізнес — закладати цей фактор у свої курси продажу валюти та розрахунки, в тому числі й на готівковому ринку.

Ця ситуація призводить до зростання попиту на долар як на міжбанку (реакція бізнесу на рішення ФРС), так і на готівковому ринку (реакція населення). Також це стимулює експортерів не поспішати з продажем долара, що залишається у них після обов'язкового продажу, очікуючи зростання котирувань.

За рахунок зростання попиту при зменшенні пропозиції — у американської валюти з'являється додатковий психологічний та економічний фактори росту на нашому ринку.

Курси готівкових валют на 23 та 24 вересня

Котирування долара в обмінниках будуть у межах: купівля 26,15-26,25 грн, продаж 26,27 — 26,45 грн. Спред між курсами купівлі та продажу на вихідні буде розширено до 12 — 20 копійок на доларі.

Деякі обмінники закладуть ще більший курс продажу цієї валюти через побоювання серйозного стрибка курсу на наступному тижні иа виставлять курс продажу долара в межах 26,50 грн й вище. При цьому вони залишать котирування купівлі на середньому ринковому рівні. При такому виставленні курсів купівлі та продажу, вони фактично будуть працювати на скупку валюти за вихідні.

Котирування євро. Корекція пари $/€ на міжнародних ринках після оголошення рішень ФРС вже завершена. Це знижує валютні ризики фінансистів по цій валюті на вихідні. У такої ситуації — через велику конкуренцію — власники обмінників не зможуть істотно розширювати спред по євровалюті, навіть з урахуванням загального зростання попиту на валюту.

Тому, якщо виходити з крос-курсу пари $/€ станом на 17:00 за київським часом сьогодняшнього вечора (близько 1,1970 $/€), котирування готівкової євровалюти будуть в межах: купівля 31,301-31,421 грн та продаж 31,445 -31,661 грн.

Більшість обмінників буде змушене коригувати ці курси в залежності від своїх «індивідуальних» завдань (тобто їх котирування можуть відхилятися від зазначених вище), але основна частина буде працювати в режимі «з обороту», що не дозволить їм істотно розширювати спред з грою «на підвищення». Спред по євро буде перебувати в межах — від 15 до 25 копійок.

Котирування по російському рублю. Тут ситуація та принципи курсоутворення вже давно не змінюються. Операції з рублем продовжують знижуватися через відсутність нормальних ділових відносин з Росією. Тому ця валюта залишається «у зоні ризику» на готівковому ринку через вузькість та малооб'ємність ринку.

В основному фінансисти в обмінниках виставлять котирування по рублю у широкому діапазоні та з великим спредом, так як не мають постійного попиту або пропозиції по російській валюті. Цим й пояснюється значний розкид котирувань рубля в українських обмінниках.

Більшість обмінників фінкомпаній та банків в ці вихідні будуть виставляти такі котирування по російській валюті: купівлі за 1 рубль в межах коридору 0,454-0,456 гривень та продажу 0,457-0,460 грн. Але можливі й істотні відхилення котирувань в окремих обмінниках — в залежності від «індивідуальних» завдань кожного з них, але зі збереженням широкого спреду.

Коментарі - 2

+
0
semenivanchuk
semenivanchuk
22 вересня 2017, 21:11
#
Вийшов подивитися на обмінник. 26,15 Подумав, випив пива. Дивлюся знову — 26,40. Пан Президент це не схоже на стабільність. :)
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
25 вересня 2017, 11:20
#
Меньше пива пей.
Сначала смотришь на нижний курс и думаешь одно, потом после пивка, еще раз взглянул и протрезвел, оказывается это верхняя позиции и была.

На выходных курс в обменниках по верхней позиции был у каждого разный, у кого 26,25-26,27, у кого 26,35-26,40
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися