Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 вересня 2017, 11:51

НБУ дозволив банкам вибирати агентів для верифікації фізосіб

Національний банк дозволив банкам доручати юридичним і фізичним особам на договірній основі здійснювати ідентифікацію та верифікацію клієнтів-фізичних осіб відповідно до вимог законодавства про фінансовий моніторинг.

НБУ дозволив банкам вибирати агентів для верифікації фізосіб
Фото: korrespondent.net

Про це йдеться в повідомленні регулятора.

«Новий порядок здійснення посередниками (агентами) ідентифікації і верифікації клієнтів прийнятий відповідно до закону „Про споживче кредитування“, — йдеться в повідомленні.

За словами директора департаменту фінмоніторингу НБУ Ігоря Берези, зазначений порядок дозволить банкам розвивати споживче кредитування, не відволікаючи значні власні ресурси на здійснення ідентифікації та верифікації позичальників-фізосіб.

»Такий підхід відповідає європейським практикам. Він дозволить банкам зосередити більше зусиль на розвиток масового кредитування в Україні", — зазначив він.

Також, щоб уникнути дисонансу в роботі агентів, Нацбанк прописав єдиний уніфікований порядок здійснення ними процедури ідентифікації та верифікації банківських клієнтів.

Йдеться про порядок зберігання агентами, передачі ними інформації або документів про ідентифікацію та верифікації фізичних осіб-клієнтів банку, в тому числі в разі дострокового припинення відносин з агентом; про порядок здійснення контролю за дотриманням агентами встановленої процедури проведення ідентифікації і верифікації фізосіб-клієнтів банку.

А також про організацію навчання агентів для забезпечення належного рівня підготовки в питаннях запобігання легалізації кримінальних доходів та фінансування тероризму в частині здійснення ідентифікації та верифікації фізосіб-клієнтів банку.

Згідно з новими вимогами НБУ, комерційний банк зможе вибрати посередників тільки після того, як переконається в бездоганної ділової репутації таких осіб.

Відповідальність за неналежне здійснення агентами ідентифікації і верифікації банківських фізосіб-клієнтів банку покладається на сам банк.

Коментарі - 3

+
+13
VladimirGold
VladimirGold
15 вересня 2017, 14:04
#
«Ответственность за ненадлежащее осуществление агентами идентификации и верификации банковских физлиц-клиентов банка возлагается на сам банк».
Браво!
Ответственность как была на банке, так и осталась. Ничего не поменялось. Дополнительно банкам предоставилась возможность отмывать средства — в виде проплат на подставные фирмы за якобы проведенную верификацию, которую по сути будет проводить сам банк.
+
+11
akchup
akchup
15 вересня 2017, 14:25
#
Это точно, За услуги банки будут переводить огромные деньги, таким образом увеличивая стоимость своих затрат, а соответственно занижать базу налогообложения. Т.е. если затраты больше, значит прибыли меньше. А если прибыль маленькая, то соответственно с такой прибыли в процентном соотношении в бюджет поступит меньше средств. А больше средств останется у таких прокладок-«якобы мониторщиков». Блякаквсепросто и тем более узаконено.
+
0
akchup
akchup
15 вересня 2017, 14:30
#
Сто процентов, эти фирмы-мониторщики будут открываться самим руководством НБУ!!! Комбанки не смогут выбирать самостоятельно. Им скажут (по звонку из НБУ) в какой мониторинговой фирмочке лучше обслуживаться, что бы к конкретному банку со стороны НБУ было меньше притензий по его работе. И соответственно нацбанк будет устанавливать стоимость этих услуг. Ах да, не устанавливать цены на такие услуги, извините, а «рекомендовать» .
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися