Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 вересня 2017, 14:40

Вісім відповідей від НБУ про монетарну політику

Сьогодні Національний банк розпочинає розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів в рамках оновлення операційного дизайну монетарної політики.

Чому Національний банк змінює операційний дизайни? Чи не призведе розміщення «довгих» депозитних сертифікатів до збільшення обсягів випущених депозитних сертифікатів? Чи не зашкодить це кредитуванню? Про ці та інші питання їдеться в коментарі регулятора. 

Що таке операційний дизайн? Чим поточний дизайн відрізняється від попереднього?

Це підхід до проведення операцій, який Національний банк використовує для реалізації грошово-кредитної політики. Основний інструмент монетарної політики для НБУ – це облікова ставка, яка є ключовою процентною ставкою, тобто ставкою за основними операціями з регулювання ліквідності банків. Наразі, в умовах профіциту ліквідності в банківській системі, за цією ставкою проводяться операції з розміщення 2-тижневих депозитних сертифікатів.

Від попереднього операційного дизайну, який діяв з березня 2016 року, новий дизайн має дві відмінності:

  • По-перше, НБУ відновлює розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів.
  • По-друге, НБУ розміщуватиме депозитні сертифікати на 14 днів не щоденно, а два рази на тиждень: у вівторок та четвер.

Чому Національний банк змінює операційний дизайн своєї монетарної політики?

НБУ припинив розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів у лютому 2016 року у зв’язку з поверненням Міністерства фінансів на внутрішній ринок короткострокового державного боргу. Але, оскільки наразі Міністерство фінансів не здійснює розміщення 3-місячних ОВДП, а строки угод на міжбанківському кредитному ринку зазвичай не перевищують два тижні, формування гривневої на відповідному відрізку кривої дохідності не відбувається. Це ускладнює процес ціноутворення для інших інструментів, зокрема валютних форвардів.

Розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів має виправити таку ситуацію, сприяти формуванню кривої дохідності та підвищити ефективність трансмісійного механізму монетарної політики НБУ.

Чи не призведе розміщення «довгих» депозитних сертифікатів до збільшення обсягів випущених депозитних сертифікатів? Чи не зашкодить це кредитуванню?

Поява 3-місячних депозитних сертифікатів не призведе до збільшення обсягів випущених депозитних сертифікатів та не створить перепон для відновлення кредитування. Депозитні сертифікати є короткостроковими ліквідними інструментами, вкладення в які не призводить до зниження потенціалу банківської системи до кредитування. Наразі на депозитні сертифікати припадає менше 3% банківських активів, а отже, банки мають достатньо ресурсів для пожвавлення кредитування.

Як вплине розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів на робочі ставки за інструментами монетарної політики НБУ?

Робочі ставки за іншими монетарними інструментами НБУ встановлюються, як і раніше, на основі облікової ставки Національного банку, рішення щодо якої Правління НБУ приймає за заздалегідь оголошеним графіком.

Коридор процентних ставок за інструментами постійного доступу є симетричним відносно облікової ставки. Його верхньою межею є ставка за кредитами овернайт, яку встановлено на 2 п.п. вище за облікову ставку. Нижньою межею коридору є ставка за депозитними сертифікатами овернайт, яку встановлено на 2 п.п. нижче за облікову ставку.

Процентна ставка за кредитами рефінансування, наданими шляхом проведення тендера з підтримання ліквідності банків, як і раніше, встановлюється на рівні ставки за кредитами овернайт.

Чому погашення 3-місячних депозитних сертифікатів буде відбуватися в один день? Як буде реалізовано механізм такого погашення?

Погашення «довгих» депозитних сертифікатів, випущених впродовж чотирьох тижнів, відбуватиметься одночасно, в один день, для забезпечення обмеження їх обсягу.

Для реалізації такого «одночасного» погашення, із кожним наступним тижнем розміщення сертифікату впродовж одного і того самого чотирьох тижневого періоду, термін сертифікату скорочуватиметься на 7 днів. Наприклад, якщо у перший тиждень періоду термін розміщених тримісячних депозитних сертифікатів становив 91 день, то наступного тижня, він становитиме 91 «мінус» 7 днів, а ще через тиждень – 91 «мінус» чотирнадцять днів, в останній тиждень — 91 «мінус» двадцять один день.

Як новий операційний дизайн вплине на можливість НБУ досягти інфляційну ціль на рівні 5% у середньостроковій перспективі?

Зміни в операційному дизайні опосередковано вплинуть на спроможність НБУ досягати цілей з інфляції. Зокрема, вони сприятимуть розвитку грошово-кредитного ринку та процесів ціноутворення на ньому, у тому числі ефективному формуванню кривої дохідності. Відтак, підвищиться дієвість трансмісійного механізму монетарної політики, що допоможе посилити вплив облікової ставки, яка є ключовим інструментом Національного банку, на макроекономічні процеси, зокрема на інфляцію.

Чи зміняться ринкові ставки за кредитами і депозитами внаслідок рішення НБУ змінити операційний дизайн?

Ринкові ставки вже зараз суттєво реагують на зміни облікової ставки НБУ, тому значної корекції не варто очікувати.

Чи зможе вторинний ринок депозитних сертифікатів НБУ активно розвиватися, якщо депозитні сертифікати не є цінним папером, згідно українського законодавства?

Оскільки депозитні сертифікати НБУ обертаються лише між банками, факт, що вони не є цінними паперами, згідно українського законодавства, не є перешкодою для розвитку вторинного міжбанківського ринку депозитних сертифікатів (аналогічно до міжбанківського ринку валюти, яка також не є цінним папером).

Разом з тим, відповідно до Податкового кодексу України, для цілей оподаткування депозитні сертифікати НБУ прирівнюються до цінних паперів.

Коментарі - 5

+
0
shket
shket
13 вересня 2017, 20:47
#
Какие термины…

+
0
bampi
bampi
13 вересня 2017, 21:04
#
http://minfin.com.ua/2017/09/13/29926428/
Если приплюсовать два поста, то получится то, что НБУ не раскрывает основного смысла того, на что они могут влиять — на форвардный курс. Смешно читать, когда начинают спорить (бездоказательно) в отношении сохранности под матрасом долларов или гривня на депозите. Не трудно взять и посчитать через своп с 3m рэзэт рэйт (это что-то похожее на роллирование с реинвестированием) или CIP, то с учетом налогов выходит, что люди потеряли бы с 2012 года 54% своих сбережений в гривне, а вот если бы налоговая политика с длинным деньгам была однозначно определена на уровне дифференцирования, то человек бы не потерял ничего. То есть, единственное, что НБУ может сделать — создать безарбитражности такой политики ( с учетом рисков самих кредитных «заведений»). Все остальное в тексте — это содранные варианты с «западных учебников».
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
13 вересня 2017, 21:36
#
Изменения в операционном дизайне косвенно повлияют на способность НБУ достигать целей по инфляции. В частности, они будут способствовать развитию денежно-кредитного рынка и процессов ценообразования на нем,

Такое впечатление, что в НБУ вообще — головой не думают.
Это каким образомизъятие ликвидности с рынка через механизм депозитных сертификатов может способствовать развитию денежно-кредитного рынка?
+
0
Apollo17
Apollo17
14 вересня 2017, 16:35
#
Опять, же БУ (НБУ — который безнадежно устарел) не понимает что от размера учетной ставки в экономике ни чего не зависит (разве что расчет пени при налоговой проверке).

Но, если к учетной ставке привязать например стоимость портфеля по кредитам конкретного банка и через увеличение % резервирование по кредитам которые находятся выше чем учетная ставка +Х заставлять банки снижать кредитные ставки…
А через аналогичный механизм сравнения повышать процент отчисления по депозитам которые приняты дороже, то…
Вот так можно добиться быстрой переоценки портфелей и тогда можно говорить о том что размер учетной ставки напрямую влияет на экономику — кредиты доступные.
ДОСТУПНЫЕ КРЕДИТЫ — - это рост производства и рабочие места…
Рост экономики уменьшение роста инфляции — И НИ КАКОГО ТАРГЕТИРОВАНИЯ.

+
0
Delfin Enigma
Delfin Enigma
17 вересня 2017, 9:02
#
На вопрос — «Не приведет ли размещение «длинных» депозитных сертификатов к увеличению объемов выпущенных депозитных сертификатов.Не повредит ли это кредитованию?»
Ответ — «Появление 3-месячных депозитных сертификатов не приведет».
Дальше не читал
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися