Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 вересня 2017, 11:15

Яких позичальників потрібно захищати, а яких — не варто

Захист прав банківських позичальників — болюче питання в Україні. Депутати приймають закони, які банки не виконують. Регулятори обіцяють карати підопічних, але до контролю, як правило, руки не доходять. Про те, як потрібно захищати одержувачів кредитів, і чим Україні може стати в нагоді європейське законодавство, на своїй сторінці в Facebook написав фінансовий експерт, юрист Олександр Ярецький. «Мінфін» переклав. 

Александр Ярецкий
Александр Ярецкий

Під егідою USAID пройшла досить непогана конференція на тему захисту прав споживачів фінансових послуг. Обговорювалося багато питань: від нового закону про споживче кредитування (з якого дивним чином випали основні небанківські кредитори — ломбарди) до необхідності створення фінансового омбудсмена.

Мені у зв'язку з цим пригадалося одне цікаве питання. Справа в тому, що за законодавством ЄС не всі кредити фізичним особам є споживчими. Там під цю категорію підпадають дійсно дрібні кредити «на каструлю», одержувачі яких через свій майновий стан і незначність суми кредиту не можуть скористатися кваліфікованою юридичною допомогою і тому потребують особливого захисту з боку держави, в т.ч. встановлення для кредиторів жорстких і справедливих правил кредитування. А ось, наприклад, іпотечні кредити до споживчих там вже не відносять. Як і великі за сумою кредити (визначення споживчого кредиту обмежене сумою кредиту). І це цілком обгрунтовано. Тому що фізична особа, яка має високий соціальний статус і значні доходи, може собі дозволити хорошого адвоката (і не одного) при покупці в кредит особняка або яхти.

У нас же споживачем вважається будь-яка фізична особа, яка отримує кредит від фінансової установи, незалежно від суми і його цільового використання. І виходить, що наша держава намагається однаково захистити роботягу, який купує в кредит пральну машинку, і олігарха, що бере кредит на покупку чергової яхти. Тільки потім в кризу з роботяги все одно здеруть три шкури, не дивлячись на всі правильні закони, а олігарх вийде сухим з ​​води, тому що банк, на думку суду, не розжував йому всі правила надання споживчого (!) кредиту.

Тому варто все ж копіювати досвід ЄС до кінця і встановити верхню планку в тому, які кредити все ж вважати споживчими, а які — ні.

Коментарі - 5

+
0
Алексей Яснолобов​
Алексей Яснолобов​
13 вересня 2017, 12:47
#
Согласен с такой позицией.
Но, необходимо отметить, что потребителя кредита надо дополнительно защищать еще и потому, что у него нет возможности прогнозировать риск изменения экономической ситуации в стране. У банков же такая возможность в виде специальных аналитиков есть. И такие аналитике им же нужны для привлечения депозитов. То есть такие акценты в кредитных правоотношениях мотивируют банковскую систему к глубокому анализу и прогнозу экономического ситуации, что, в конечном счете, идет на пользу всем.
+
0
Olexandr Yaretskiy
Olexandr Yaretskiy
15 вересня 2017, 18:51
#
На самом деле это справедливо для сложных кредитных продуктов, таких, например, как ипотека. Там где значительные сроки, приличная сумма и до относительно недавнего времени еще и валютные риски. Если же говорить о чисто потребительских кредитах (мелкие суммы, фиксированная ставка, короткий, до года срок) то риски изменения экономической ситуации и их влияние на обслуживание кредита минимальны.
+
0
vpblaw
vpblaw
13 вересня 2017, 17:13
#
Статья с прицелом на то, что скоро укр.валют.заемщики в поисках европейского правосудия наконец-то доберутся до ЕСПЧ (или уже добрались?) и под предлогом неоднозначного понимания «потребительского» кредита — их (заемщиков) начнут мочить по-черному, или не так? :)
+
0
Olexandr Yaretskiy
Olexandr Yaretskiy
15 вересня 2017, 18:55
#
Нет, такого «прицела» не было. ЕСПЧ оценивает были ли нарушены основополагающие права человека и эффективность их защиты национальной судебной системой. Поэтому там с нашими особенностями классификации кредитов все будет хорошо
+
0
mary27
mary27
20 вересня 2017, 19:38
#
''Потом в кризис с работяги сдерут три шкуры'' — и где вы такое у нас видели?
Когда наконец начнут защищать права кредиторов, а?
Когда умников, давно переставших платить за ипотеку начнут вышвыривать на улицу?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися