Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 вересня 2017, 10:02

Що таке біткойн і що з ним робити

Зовсім недавно біткойн побив новий ціновий рекорд — $5000 за одну штуку. Деякі експерти вважають, що через три роки вартість цієї криптовалюти досягне $15 000 — $20 000. Українці також не стоять осторонь від «криптовалютної лихоманки». У Києві навіть з'явилося 6 біткойн-терміналів, які дозволяють купити криптовалюту за готівку. Ще два термінали незабаром можуть з'явитися в Харкові.

В цей час НБУ розгублений та не знає, яким чином можна нормативно врегулювати біткоіни в Україні. Єдине, що знає регулятор — майнінг криптовалюти не порушує законодавства.

Про те що таке біткойн та як Нацбанку вирішити «крипто головоломку» написав у своїй колонці на НВ голова правління Ради НБУ Богдан Данилишин.

Криптовалюта — можливості та виклики

Якщо ви не можете купити своїй дитині відеокарту для сучасних комп'ютерних ігор, більшість, ймовірно, подумає, що в цьому винні майнери криптовалют, що розкупили відеокарти ще до їх поставки в магазин. Інтерес гравців фінансового ринку, регуляторів і звичайних людей до питань, пов'язаних з емісією та обігом криптовалют, в останні кілька років демонструє експоненціальне зростання. Часом доходить до своєрідної екзотики – в середині серпня топ-темою була новина про те, що правоохоронні органи припинили діяльність групи осіб, які розмістили «ферму» з майнінгу біткойнів у закритому басейні інституту електрозварювання ім. Патона.

Зростання інтересу до криптовалют недивне, адже протягом кількох років їх курси стрімко ростуть. Біткойн, найбільш популярна з них, зростає відповідно до закону Мура – практично подвоюється за рівні проміжки часу (в цьому випадку – за кожні вісім місяців). Якби 5 жовтня 2009 року (день першого котирування біткойнів, коли за 1 біткойн давали 0,76 долара) ви інвестували в біткойн якусь суму звичайних грошей, то до ранку 6 вересня 2017 року (курс – 4460 доларів за 1 біткойн) ваше вкладення зросло б в 5,87 тисяч разів! Я не ризикну робити прогнози на майбутнє, але спробувати в двох словах визначити причини такого запаморочливого злету можна. По-перше, це задекларований засновниками біткойнів граничний обсяг емісії цієї криптовалюти (21 мільйон біткойнів), який в умовах ажіотажного попиту практично гарантує її дефіцитність. По-друге, справедливо висока оцінка технологічності цієї криптовалюти. По-третє, природне для людей бажання розбагатіти, доклавши до цього мінімум зусиль, яке активно підігрівається прикладами тих, хто це вже зробив, вклавшись в біткойн.

Розкид думок щодо криптовалют (а їх, крім біткойнів, чимало – це і біткойн-cash, і ethereum, і dash, і litecoin, і ряд інших) величезний – від твердження про те, що вони є локомотивом просування сучасної інформаційної економіки, до думки про те, що все це типова фінансова бульбашка, а то й зовсім афера вселенського масштабу.

Чи можна вважати проект біткойнів фінансовою пірамідою? Думаю ні. Тому, що характеристикою фінансової піраміди є обіцянка підвищення вартості активу (часом, із зазначенням конкретної прибутковості, як це було в першій версії МММ). Але ніхто не обіцяв зростання вартості біткойнів. Більш того, його курс щодо долара неодноразово різко і несподівано падав.

Чи праві ті, хто вбачає в курсовій динаміці біткойнів ознаки фінансової бульбашки? Мабуть, ознаки спекулятивного характеру зростання його курсу є. Тому я запропонував би ставитися до біткойнів, як до інструменту примноження особистого добробуту, з обережністю. Дивлячись на те, як зараз повсюдно розміщуються оголошення про вигоди майнерства біткойнів або про майбутні запаморочливі успіхи вже завтра для тих, хто встигне купити біткойн ще сьогодні, згадується відома байка. Її фігурантом є видатний інвестбанкір Морган, який за кілька днів до біржового краху 1929 року своєчасно розпродав наявні у нього акції. А коли його звинуватили в маніпулюванні ринком, Морган відповів – «Які маніпуляції? Що за нісенітницю ви городите! Просто щоранку я чищу черевики у одного і того ж хлопчака. Напередодні він похвалився, що прикупив за подібною ціною акції залізничних компаній. Ось тут я й зрозумів, що, раз на біржу приходять чистильники, ловити там нічого і пора виводити капітал». Втім, за іншою версією те ж саме зробив 21 жовтня 1929 року Кеннеді, батько майбутнього президент США (а також голова Комісії з цінних паперів і бірж під час президенства Рузвельта). Нагадаю, що «велика депресія» почалася 29 жовтня 1929 року...

Як би там не було, потрібно розуміти, що біткойн зараз є спекулятивним активом, курс якого має дуже яскраво виражену тенденцію до зростання. Однак, якщо подивитися на графік динаміки цього курсу, то нескладно помітити, що періодично він демонструє дуже високу волатильність і велику амплітуду коливань – наприклад, в 2013 році фіксувалося падіння курсу біткойнів на 90%. В цьому аспекті регуляторам більшості країн світу, зокрема й Нацбанку України, необхідно розуміти, що люди із задоволенням заробляють на криптовалютах, але якщо їх курси почнуть різко падати, то вони відразу зажадають від регуляторів наведення порядку. І багатьох людей, якщо обвал станеться, не цікавитиме той факт, що операції з криптовалютами проходять без участі Центробанків.

Щоб заробити біткойни, користувач повинен виступати в ролі майнера, що має на увазі використання енергії його комп'ютера для підтримки блокчейна. Таким чином, біткойн для майнера є винагородою за обчислювальну потужність їх комп'ютерів. Але нашим громадянам пора зрозуміти, що час «гаражного» майнінгу підійшов до кінця. Якщо ви думаєте над входженням в цей ринок, то беріть до уваги, що доведеться конкурувати з чи не «промисловими» майнерами, у яких нове і оптимально налаштоване обладнання, а також є можливість користуватися вигодою тризонних або двозонних тарифів на електроенергію.

Великий інтерес викликає й персона засновника біткойнів. Нещодавно відомий інтернет-підприємець Мьюс, посилаючись на свої джерела в Агентстві національної безпеки США, заявив, що АНБ вдалося деанонімізувати особистість творця найпопулярнішої криптовалюти. Застосування методів тотального прослуховування і стильометрія вказує на те, що це Сатосі Накамото. Однак, достеменно невідомо ні те, чи є це його справжнім ім'ям, ні те, чи дійсно він є батьком-засновником біткойнів.

Наскільки відповідає законодавству України участь в емісії і торгівля криптовалютами? Буде правильно, щоб відповідь на це запитання дали профільні юристи. Але зробити це їм буде складно – офіційного визначення криптовалют в українському законодавстві немає. Бурхливі обговорення того, яким чином їх слід класифікувати, тривають, найбільш свіжа дискусія на цю тему відбулася в кінці літа на Раді фінансової стабільності. Думаю, що нам необхідно якщо не прийняти закон про регулювання обігу криптовалют, то, як мінімум, оперативно затвердити окремі регулятивні акти. Але тут є чимало дискусійних питань.

Деякі фахівці називають той же біткойн товаром. З такою точкою зору нелегко погодитися. Наприклад, тому, що однією з двох ключових властивостей товару, поряд з його обмінною вартістю, є його споживча цінність. Навряд чи в застосуванні до біткойнів існує така властивість, оскільки криптовалюта сама собою не може задовольняти потреби людей.

Давайте припустимо, що є логіка у визнанні криптовалюти в тій чи іншій формі як валюти або валютних цінностей. Але тоді варто припустити, що затримання майнерів може мати під собою юридичні підстави в силу того, що в їх діях можуть вбачатися ознаки неправомірної діяльності. Чому? Тому, що майнінг по суті є емісією, а емісію валюти може здійснювати тільки Центральний банк (в нашій країні – НБУ). Але, з іншого боку, відбувається емісія віртуальної валюти, яка не є для України національною. В такому випадку хіба заслуговують майнери покарання? Загалом, питання, питання, питання...

Подивимося на міжнародний досвід. На рівні урядів світу, Центральних банків та державних фінансових регуляторів ставлення до біткойнів уважне і обережне, при цьому воно дуже різниться. Китай і Росія не визнають біткойн. У РФ вважають, що біткойн обслуговує оборот тіньової економіки. У КНР негативне ставлення влади до криптовалют обумовлено тим, що китайські підприємці використовують біткойн для того, щоб обійти існуючі обмеження на переказ коштів за кордон.

З іншого боку, не забороняють оборот біткойнів і розробляють нормативну базу для нього досить велика кількість держав, серед яких Австралія, Бельгія, Велика Британія, Німеччина, Індія, Канада, Нова Зеландія, Норвегія, Польща, Сінгапур, Туреччина, Франція, Чехія, Швейцарія, Японія. До речі, ЦБ Японії визнав біткойн законним платіжним засобом. В ЄС багато країн ввели правила регулювання біткойнів, які, насамперед, повинні допомогти уникнути використання його для відмивання грошей та інших кіберзлочинів. Комісія США з термінової біржової торгівлі визнала біткойн біржовим активом. Мінфін США визнав біткойн засобом надання фінансових послуг. В аспекті необхідності встановлення правового статусу біткойнів в Україні підхід європейців і американців мені видався цікавим і гідним уважного вивчення. До речі, в США не розглядають біткойн як валюту, але операції з ним зобов'язують вносити до податкової декларації.

Будемо чесними, криптовалюта – це такий прорив, який залишив далеко позаду законодавців усіх країн. Чи варто нам в Україні заборонити криптовалюту, як пропонують деякі експерти? Вважаю, що ні – інакше наша країна опиниться в ар'єргарді вельми перспективної галузі, яку в світі прийнято називати «Фінтех», що розвивається виключно динамічно, що відкриває серйозні технологічні перспективи. Намагатися протистояти природному ходу розвитку подій не тільки вкрай важко, але й контрпродуктивно. Та й ліквідувати оборот біткойнів на території окремо взятої країни практично неможливо – через його децентралізованість та екстериторіальність. Заборонити те, що не можна контролювати ˜– звичний підхід для деяких вітчизняних політиків і економістів, пік інтелектуального розквіту яких припав на часи розпаду СРСР. Але пора усвідомити, що світ кардинально змінився. І продовжує прискорено змінюватися.

Розуміючи, що віртуальні валюти не тільки надають ряд принципово важливих переваг в сучасному світі, що рухається до настання шостого технологічного укладу, а й мають чималу кількість тонких специфічних нюансів, думаю, що процес легалізації криптовалют в Україні слід розпочати з формування професійного юридичного співтовариства в сфері нових фінансових технологій, постановки перед ним відповідних завдань і термінів їх виконання.

Поки навколо криптовалют є набагато більше питань, ніж відповідей. І ці питання – дуже серйозний виклик українським регуляторам банківсько-фінансової сфери, керівники яких, наскільки я розумію, усвідомлюють, яка відповідальність на них в зв'язку з цим лежить. За деякими даними, біткойном зараз користується кожен тисячний мешканець нашої планети. І, не виключено, що кількість користувачів буде рости за експонентою.

Коментарі - 7

+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
8 вересня 2017, 10:31
#
http://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/111254/
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
8 вересня 2017, 12:07
#
Помимо той фермы что накрыло СБУ, сейчас в Украине уже куча таких ферм.
Говорил с одним человеком, он заявляет — что сейчас большой спрос на нежилие и подвальные помещения для серверных типа и т.д.
Уже сейчас люд вкладывают в оборудование и майнят, не обязательно Биткоин, и др. куча валют.
Потому проверьте свои подвалы, или если у вас резко увеличились расходы на электричество, посмотрите — может кто в подвале уже обосновал ферму для майнинга.
+
0
Fabron
Fabron
8 вересня 2017, 12:34
#
После провальной рекламы битка, МинФин решил пойти в ВА-Банк и спрогнозировал биток по 15,000$.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
8 вересня 2017, 19:41
#
Биткоин
биткоина
биткоинов
биткоинами

в цьому слові немає літери «й»
+
+12
ballistic
ballistic
9 вересня 2017, 17:02
#
Мабуть тому, що слові Bitcoin [ˈbitˌkoin] її теж нема.
:)
+
+13
ballistic
ballistic
9 вересня 2017, 0:53
#
"По некоторым данным, биткойном сейчас использует каждый тысячный житель нашей планеты"
— ось це було б цікаво прочитати в деталях.
Який реальний об'єм розрахунків за товари/послуги в бітках?
+
0
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
9 вересня 2017, 17:21
#
Чинуши засуетились, когда поняли, что есть потоки, на которых они до сих пор не сидят, мечут и мечуттперлы
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися