Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 вересня 2017, 8:30

Дохідність та надійність. Як придбати ОВДП в банку

Ставки за депозитами продовжують падати. Дохідність валютних вкладів в деяких банках вже близько нуля. Ситуація із заощадженнями в гривні також виглядає сумно. Відсотки за депозитами, які пропонує більшість банків, а не тільки не приносять вкладникам прибуток, але навіть не захищають накопичення від інфляції.

За даними «Мінфіну», мінімальний процент за річним депозитом в національній валюті на початку вересня становив 5,28% річних (в UKRSIBBANK), максимум — 17,54% в Банку Форвард (серед банків, в яких депозитні портфелі фізосіб перевищували 1 млрд грн). Нетто-ставки за вкладами ще нижче: адже з доходу за депозитом необхідно сплатити 18% -вий податок і 1,5% військового збору. Так що вкладникам мало що залишається.

Прибуткові папери

Альтернативою депозитам можуть стати облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) — як гривневі, так і валютні. Їх дохідність зараз цілком порівнянна з відсотками, які виплачують за вкладами українські банки. І набагато вища за ту, що пропонує більшість «дочок» західних фінустанов. До того ж, з доходів за облігаціями не стягується 18% -вий податок. Тільки 1,5% військового збору.

Читайте также: Доходы по депозитам. Сколько забирает государство

«Дохідність по ОВДП знаходиться в діапазоні від 14% до 14,85% річних, залежно від терміну звернення. Наприклад, на рік можна інвестувати кошти під 14%, на два роки — під 14,5%, а на три роки — під 14,85%. Чим довше термін, тим вище дохідність. Дохідності за валютними ОВДП знаходяться в діапазоні від 4% до 5% », — розповів« Мінфіну »начальник відділу цінних паперів Райффайзен Банку Аваль Олег Клімас.

В ОТП Банку стверджують, що валютні ОВДП користуються великою популярністю серед клієнтів, як альтернатива депозитам в іноземній валюті. «Дохідність за цими паперами залежить від багатьох факторів — первинний / вторинний ринок, результат аукціону і т.д. Ми орієнтуємося на дохідність за валютними ОВДП від 3,5% до 5,3% річних, залежно від терміну погашення. Однак, за нашими прогнозами, дохідність облігацій буде знижуватися », — говорить керівник напрямку Private Banking АТ« ОТП Банк» Вікторія Мислівая.

Читайте также: Ставки по депозитам. Чем банки порадуют вкладчиков осенью

Ще один «плюс» такого інструменту — висока ліквідність ринку ОВДП. Папери можна продати в будь-який момент за ринковою вартістю.

Послуга для товстосумів

Більшість банків купують ОВДП тільки для клієнтів Private Banking або встановлюють мінімальний поріг для таких інвестицій. Наприклад, в Райффайзен Банку Аваль мінімальна сума угоди становить 3 млн грн, в Банку Кредит Дніпро — 1 млн грн, UKRSIBBANK — 500 000 грн, Банку Південний — 100 000 грн.

Фінансисти кажуть, що інвестувати в облігації по дрібниці — немає сенсу. Занадто великі супутні витрати.

«У нашому банку ця послуга доступна всім — і юридичним, і фізичним особам. Мінімальна вартість біржового лоту становить 15-20 тис грн (в залежності від правил конкретної біржі). Але не варто забувати про супутні витрати: комісії за відкриття рахунку в цінних паперах, комісії брокера і біржі. Тому ми рекомендуємо клієнтам купувати ОВДП, коли сума вкладень перевищує 100 тис грн. У цьому випадку вплив комісій на загальну прибутковість стає незначним», — пояснює заступник голови правління Банку Південний Ірина Буц.

«Найбільш вигідними вкладеннями в ОВДП будуть придбання на суму від 1 млн грн або $ 100 тис на період від 1 року», — радить директор по приватному банкінгу Банку Кредит Дніпро Максим Шахалов.

Як придбати

Якщо необхідну суму знайдено, і рішення прийнято, інвестувати в цінні папери буде нескладно.

Для придбання ОВДП потрібно:

• відкрити рахунок в банку в цінних паперах;

• укласти брокерський договір з банком;

• вибрати ОВДП (валюту, кількість, термін погашення і т.д.) і оформити заявку на їх покупку;

• перерахувати гроші на брокерський рахунок.

Після цього банк від імені клієнта укладе угоду, придбає ОВДП і зарахує їх на рахунок в цінних паперах. Вся ця процедура займе від 1 до 3 днів. В кінці терміну Міністерство фінансів перерахує клієнту на його рахунок в банку номінальну вартість цінних паперів плюс накопичені відсотки.

Але є і одне «але»: щоб відкрити рахунок в цінних паперах, необхідно пройти процедуру ідентифікації та верифікації — «знай свого клієнта» («Know Your Customer»). А це досить копіткий процес.

«Фізособам, які не є клієнтами банку, доведеться пройти сувору процедуру ідентифікації, а також пояснити походження коштів, які вони збираються витратити на покупку ОВДП», — говорить керівник напряму інвестиційного бізнесу UKRSIBBANK BNP Paribas Group Сергій Ягнич.

Мінфін зменшить щедрість

За прогнозами банкірів, на ринку держоблігацій будуть домінувати ті ж тенденції, що і на депозитному ринку. Так що прибуток інвесторів в ОВДП вже незабаром почне скорочуватися.

«Ми прогнозуємо зниження доходностей за гривневими паперами на 1% — до 13%. Причина — очікуване зниження ключової ставки НБУ до кінця року. Таке ж зниження на 1% — до 4,5% — можна очікувати і за доларовими облігаціями », — вважає Сергій Ягнич.

«За нашими прогнозами, прибутковість за гривневими ОВДП в 2017 році складе 13,5 -14%, а в 2018 році знизиться до 10% -12%», — розповідає директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Держава гарантує?

Фінансисти вважають, що інвестиції в держоблігації — одні з найбільш надійних. «Міністерство фінансів гарантує своєчасне погашення і виплату доходу за облігаціями внутрішньої державної позики, згідно з умовами випуску і незалежно від суми вкладень», — зазначає Ірина Буц.

Хоча «підводні камені» існують. Не так давно Мінфін обговорював з НБУ питання репрофайлінга державних облігацій на 229 млрд гривень, які знаходяться в портфелі Нацбанку. Міністерство фінансів мало намір відстрочити виплати за цими паперами на десятки років, щоб полегшити навантаження на бюджет.

Цього разу в фінансовому відомстві від цієї ідеї відмовилися. Але є ймовірність, що до її обговорення повернуться. Особливо, якщо в держскарбниці не вистачатиме грошей або боргове навантаження різко зросте. При цьому не можна повністю виключати і сценарій, при якому під реструктуризацію підпадуть не тільки папери Нацбанку.

Читайте также: Репрофайлинг ОВГЗ отменяется. Минфин подвела инфляция

В цілому банкіри налаштовані оптимістично. «Імовірність реструктуризації / репрофайлінга ОВДП, які знаходяться не в портфелі НБУ, мінімальна. Більша частина боргу знаходиться або у власності Нацбанку, або у власності держбанків. Таким чином, Мінфіну просто немає економічного сенсу проводити реструктуризацію / репрофалінг, оскільки економічний ефект буде мінімальний. А ось можливість залучати кошти за допомогою ОВДП на внутрішньому ринку в цьому випадку зникне на довгі роки», — переконаний Олег Клімас з Райффайзен Банку Аваль.

Проте, запобіжні заходи не завадять. «Ми рекомендуємо ретельно стежити за змінами в інвестиційному рейтингу України, так як на даний момент українські облігації не відносяться до інвестиційного рівня (investment grade)», — радить Сергій Ягнич.

Рейтингові агентства Fitch і Standard & Poor's вже давно підвищили суверенні рейтинги нашої країни до «В-» зі стабільним прогнозом. Однак ситуацію стопорить Moody's. В кінці серпня це агентство також підвищило кредитний рейтинг України на один рядок (з Саа3 до Саа2 з позитивним прогнозом). Але це все ще на два ступені нижче рейтингів S & P і Fitch. Суть такої оцінки зводиться до того, що зобов'язання держави мають дуже низьку якість і схильні до дуже високого кредитного ризику. Тобто знаходяться на «сміттєвому» рівні. При наявності декількох рейтингів, і регулятори, і інвестори враховують найменшу оцінку. Так що наша країна, по суті, все ще знаходиться на межі дефолту.

Порада «Мінфіну»: прибутковість по внесках у всіх валютах знижується з початку року. Відповідно, падають і заробітки вкладників. Але варіанти отримати більш вигідну ставку, все ж існують. Розмістивши депозит у банку через наш сайт, вкладники можуть отримати додатково до 1,5% річних до базової ставки. Детальні умови — в розділі «Бонус до депозитів».

Коментарі - 21

+
+22
Любомир Остапів
Любомир Остапів
8 вересня 2017, 21:41
#
Якраз на днях придбав собі ОВДП через інтерент брокера, витрати не такі великі.
Ось ще стаття по темі ОВДП
https://simeinyi-budzhet.ua/investments/ovdp/
+
+30
Leonid Kramorenko
Leonid Kramorenko
9 вересня 2017, 13:36
#
Статьи рекламного характера это замечательно, лучше расскажите какие тарифы там у интернте-брокера на эти услуги? Сколько стоит открыть счёт, во сколько обходится зачисление, учет прав собственности и списание. Может так оказаться, что одну ОВГЗ номиналом в 1000грн. и покупать не выгодно вовсе, даже если её потом продать через год по рыночной цене, получив две купонные выплаты.
+
+17
mary27
mary27
18 січня 2018, 13:12
#
Так кто в здравом уме купит одну(!) ОВГЗшку?!
Их покупают пакетами, минимум от 100 000 в гривнаж, и от 10 000 долларов.
Брокер с меньшим объемом не станет работать.
А покупать ОВГЗ через банк — редкая дурь.
Брокерские тарифы — смотрите на сайтах.
Они достаточно демократичны.
Тем более, с ОВГЗ не нужно делать кучу операций.
Достаточно купить и держать до погашения.
Или продать после изменения % ставок.
+
+11
iskander19
iskander19
10 лютого 2019, 12:06
#
Купил недавно три ОВГЗ — ки через брокера Фридом Финанс… Согласен с точки зрения будущей доходности сомнительная операция… надо было брать больше, но взял на сколько есть. Тарифы очень демократические… ничего не взяли… Буду держать не до срока погашения, а до возможности обратного выкупа с накопленной доходностью, т.е по «ихнему» договору через три месяца...) Тем более немного осталось одна неделя…
+
0
Leonid Kramorenko
Leonid Kramorenko
6 лютого 2020, 17:24
#
В банках согласен, только покупка от 500 до 2000 ₴ может обойтись. За хранение могут брать от 100 до 600 ₴/мес. Если не затруднит, посоветуйте конкретного брокера и депозитарий с адекватными комиссиями, чтобы можно было держать до погашения.
+
+11
mary27
mary27
6 лютого 2020, 20:11
#
''ICU''.
+
0
mary27
mary27
18 січня 2018, 13:24
#
Написали бы, через какого брокера купили.
''ОТП'' — банк и КУА, а не брокер.
+
+29
Любомир Остапів
Любомир Остапів
31 січня 2018, 9:30
#
Я через Універ купив.
Також є рахунки в Драгоні і ICU
+
0
mary27
mary27
31 січня 2018, 10:36
#
Благодарю)
А зачем счета у трех брокеров?
+
+15
Любомир Остапів
Любомир Остапів
31 січня 2018, 14:26
#
Нормальній людині достатньо одного брокера
Просто я фін радник, мені важливо не тільки тарифи знати, а сервіс «на своїй шкурі» відчути
+
0
mary27
mary27
31 січня 2018, 15:41
#
Ясно, благодарю)
+
0
knaz197
knaz197
15 березня 2018, 8:28
#
И с каким вам лучше работать?
+
0
Investor777
Investor777
10 лютого 2019, 12:17
#
Недавно заходил в офис брокера Фридом Финанс, довольно интересные условия, что важно минимальный порог от 1т. гривен, никаких комиссий нет, есть касса на прием денег, вообщем удобно.
+
0
user mf
user mf
9 вересня 2017, 13:08
#
С каких таких НБУ будет понижать учётную ставку при плачевных прогнозах по годовой инфляции!?
+
+16
0675613
0675613
11 вересня 2017, 1:10
#
Нас, латиноподобную олигархию, ждет в 2018-2019 несколько нарастающих системніх траблов. 1. Многомиллионный отток рабсилы ( каждой стройке нужны арматурщики, да в Германии зп в 4р больше/. 2 Беспрецедентные внешние выплаты. 3. Отсутствие экономчуда, рост 2-3% обеспечивает лишь минимальное поддержание штанов электората. Минюст боится показать статистику недвиги, платье короля разлезется. 4. Продолжение гиперконцентрации капитала, уводимого в каймановы кипры. Возвращается совсем мин необх кол-во, посмотрите- в Царском Селе нет новостроев. Марбелья. Верхи не верят в перестройку.
Спросим себя, так что остается делать нашим метастазам с долгами. Только реструктур
+
+28
Sergo Ordgonikidze
Sergo Ordgonikidze
15 квітня 2018, 21:05
#
Отток рабсилы — может и страшно было бы, если бы она тут занималась делом, а не фигнёй с низкой производительностью — зарабатывала олигархам миллиарды, пребывая в нищете. Т.е. Украине, как государству до определенного момента ни холодно, ни жарко, что часть рабсилы уехала — оставшиеся автоматически начнут получать больше и работать лучше и больше — по другому не бывает. 2/3 рабсилы работает не на себя, а на выводящих из страны капиталы олигархов. Одна табачная компания с 2мя небольшими фабриками в нашей стране налогов платит больше, чем ахметов с десятками заводов металлургии.

И этот момент ещё далеко не наступил — даже 42 миллиона населения в стране, в которой никто не желает нормально работать — много… Страшно другое — рабсила уезжает, а пенсы, которые «заработали», остаются тут. И вытянут все жилы с остающихся работающих — оне же избиратели, блин.
+
0
MaxAlex1986
MaxAlex1986
28 квітня 2018, 18:16
#
Добрый день. Интересует покупка ОВГЗ, может кто рассказать по поводу тарифов — сопутствующих затрат?
Я так понимаю, что после погашения облигаций, полученные средства нужно будет зачислить обратно на свой банковский счёт. Но в таком случае банк берёт комиссию (мин. 0,5% насколько я знаю). Не слишком ли большие затраты? Можно избежать этих затрат если покупать ОВГЗ через тот же банк в котором у меня деньги? Кто-то сталкивался с этой проблемой? И пробовал ли кто-то покупать ОВГЗ через ОщадБанк?

Буду очень признателен за ответ. Большое спасибо.
+
+18
mary27
mary27
7 травня 2018, 22:17
#
Добрый день.
Как правило, биржевой брокер открывает счет в ЦБ у себя, банк нужен только для текущего счета.
Средства с брокерского счета необязательно выводить на текущий (если вы не хотите их забирать).
Можно выбрать банк, не берущий эту комиссию.
Покупать ОВГЗ через банк — они предлагают эту услугу только для ВИП-клиентов, и работают с суммами, на порядок большими, чем биржевой брокер.
Даже если вы купите ОВГЗ через банк, это не помешает им взять с вас комиссию.
Насчет «Ощадбанка» — задавала им такой вопрос, последовательно поставила в тупик множество людей)
«Приват» этим точно сейчас занимается, как и «Аваль» и «ОТП».
Но все же, делать это через брокера удобнее.
Для работников банка — это новая и малопонятная услуга)
+
0
Любомир Остапів
Любомир Остапів
11 травня 2018, 18:44
#
По тарифам краще вибирайте між Універом, ICU, Драгоном.
Точно вигідніше ніж банки
+
+11
ceazarius
ceazarius
10 лютого 2019, 11:45
#
К этому списку добавлю Фридом Финанс.
Есть моменты с процентом (он чуть ниже рыночного), но выплата ежемесячно и нет комиссий вообще, можно через кассу расчет. Хоть покупай по одной ОВГЗ каждый месяц от зарплаты_ как хочешь. Ликвидность_ брокер гарантирует обратный выкуп без потерь.
Универ и остальные предлагают индивидуальные условия (максимально под срок, сумму и т.п.). Но у них есть комиссии на всем (хотя и не высокие, да).
+
0
iskander19
iskander19
10 лютого 2019, 12:14
#
То что выбирать надо между банком и брокером… это однозначно… Второй этап между брокерами… Я взял у брокера Фридом Финанс… цены на их стороне… пока не берут… может и брать не будут… Процент немного ниже рынка, но есть обратный выкуп через три месяца с накопленным доходом...)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися