Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 вересня 2017, 16:30

Технологія блокчейн. Як це працює в бізнесі

Зацікавленість блокчейном більшою мірою пов'язана з областю фінансів. Але сфери застосування технології розподілених реєстрів не обмежуються тільки цим сегментом. Поряд з банками і фінтех-стартапами, гравці інших, не пов'язаних з фінансовою галуззю ринків, також звернули увагу на технологію і шукають способи використання можливостей, які вона надає. Які переваги може отримати бізнес від використання блокчейну, і що зупиняє компанії від масового запровадження цієї технології «Мінфіну» розповів криптограф, к.т.н., засновник Центра розробки блокчейн-рішень для фінансового ринку Distributed Lab Павел Кравченко.

Область застосування блокчейн

Якщо говорити загальними словами, блокчейн — це спосіб зберігання і узгодження бази даних, копія якої є у кожного учасника, за умови, що учасники один одному не довіряють. Звідси випливає, що блокчейн застосовується в тих випадках, коли необхідно вирішити проблему довіри в децентралізованій системі.

Виходячи з цього, технологія блокчейн може застосовуватися для вирішення таких завдань:

1. Спільний контроль над системою

2. Надійна синхронізація даних

3. Захист від підміни даних в результаті атак

Розглянемо кілька можливих випадків застосування технології блокчейн

Випадок 1. Кілька компаній вирішили об'єднатися для створення програми лояльності для своїх клієнтів. Кожна з них при цьому буде емітувати бонусні бали, які повинні прийматися іншими компаніями партнерської мережі. Очевидно, що довірити контроль за такою системою комусь одному нерозумно — завжди є ризик шахрайства з кількістю балів.

Випадок 2. Агрохолдинг хоче випустити токенізіровані складські розписки на зерно. Біржа, на якій торгуються ці розписки, а також Комісія з цінних паперів можуть отримувати дані в режимі реального часу, якщо між ними буде функціонувати блокчейн.

Випадок 3. Банк зберігає інформацію про рахунки клієнтів і хоче застрахуватися від шахрайських дій з боку персоналу. Для цього користувачам видають електронні гаманці, які зберігають секретні ключі від рахунків. Для здійснення транзакції необхідно підписати її ключем, доступ до якого має тільки клієнт. Облікова система, побудована за принципами блокчейну, не дозволить персоналу банку змінювати баланси клієнтів в базі даних.

Іншими словами, найбільше блокчейн підходить для обліку активів і прав власності. У платіжних системах технологія дає можливість значно підвищити швидкість, прозорість і безпеку взаєморозрахунків, а, отже, знизити вартість транзакцій.

Читайте также: Как купить биткоин или эфириум

Також дана технологія добре підходить для децентралізованої торгівлі, управління системами поставок, електронних голосувань. У таких випадках дуже ефективно вирішується завдання щодо усунення довірених посередників (отже, і ризиків, пов'язаних з ними) з процесу угод.

Реальні приклади і зміна парадигми

Про будь-які успішні проекти застосування технології блокчейн, крім сфери криптовалют, говорити ще рано. Існує безліч спроб застосувати блокчейн для вирішення інших бізнес-завдань, але ще не одна не отримала масового застосування.

В якості пілотного прикладу можна навести платформу NASDAQ Linq, яка використовується в демо-режимі для торгівлі акціями шести приватних компаній (https://www.coindesk.com/hands-on-with-linq-nasdaqs-private-markets-blockchain-project/).

Бізнес інтуїтивно розуміє, що блокчейн — це щось важливе, але до сих пір не знає, чим саме ця технологія може виявитися корисною. Цілком ймовірно, що, як і у випадку з появою інтернету, це лише питання часу — буквально декількох років.

Однією зі складностей у практичній імплементації технології блокчейн є те, що вона передбачає зміну парадигми управління і перехід від ієрархічної моделі до плоскої, при якій рішення приймаються децентралізовано, а весь процес прозорий для його учасників. Очевидно, що це тягне за собою необхідність переосмислення бізнес-процесів, підходів до управління і захисту інформації.

Читайте также: Что такое блокчейн и какие возможности он открывает

Як результат — технологія робить непотрібними послуги посередників, скорочуючи до мінімуму відстань між виробником і споживачем інформації. Але в цьому і є велика складність: бізнес не здатний миттєво змінити договірні відносини, які складалися роками.

Яскравий приклад невдалої спроби великого бізнесу перебудуватися під нову парадигму — банківський консорціум R3, що створювався для дослідження практичного застосування технології блокчейн у фінансовій індустрії. Консорціум ставив за мету створення і тестування роботи блокчейн-платформи Corda, проте всі його учасники (більше 40 фінансових інституцій) так і не змогли перейти на використання системи. На етапі оформлення інтелектуальних прав на внутрішні розробки відносини загострилися і ряд ключових гравців заявив про свій вихід з консорціуму.

Однак тема практичного дослідження технології блокчейн і цікавість до неї не знижується. Так, крім R3 існує ще пара десятків блокчейн-консорціумів і постійно з'являються нові банківські (і не тільки) об'єднання.

Можливо, зараз — саме той час, коли технологія проходить випробування наживо в досить значущих сферах суспільного життя. На ринку з'являються все нові і нові гравці, які прагнуть популяризувати використання технології.

Що гальмує розвиток блокчейн в мас-маркеті

Впровадження технології гальмується багатьма факторами. Основними можна вважати інерцію гравців ринку, відсутність законодавчої бази і необхідність досягати консенсусу між великим числом учасників. Відсутність законодавчої бази призводить до невизначеності в безлічі питань. Щоб технологія набула довіру, вона повинна відповідати стандартам (державним, наприклад). Немає стандартів — немає відповідності.

Крім того, ситуація ускладнюється тим, що існуючі прототипи рішень на блокчейні все ще складні для розуміння масового бізнес-споживача. Тому єдиним успішним блокчейн-сервісом залишається криптовалюта.

Успіх криптовалюти розбурхує уми людей, змушуючи їх вірити в аналогічний ефект від впровадження технології і в реальному бізнесі. На практиці ж доводиться вирішувати безліч додаткових завдань, які були актуальні і для анонімного ринку криптовалют — оцінка і страхування ризиків, юридично закріплені правила роботи системи, гарантії безпеки, ідентифікація користувачів, звітність регулятору та інше.

Сьогодні бізнес, який цікавиться практичним застосуванням технології, задається питанням, які капіталовкладення і в що саме можуть знадобитися при реалізації блокчейн-проекту в корпоративному секторі. В даному випадку немає однозначної відповіді. Порядок цифр в значній мірі залежить від області застосування; складності бізнес-логіки, яку потрібно створити під конкретний проект; кількості інтеграцій зі сторонніми сервісами; використовуваної інфраструктури зберігання ключів; кількості ролей і користувачів в системі і т.д. Також компанії буде потрібній штатний фахівець з безпеки, який буде вести проект, навіть якщо всю побудову системи візьме на себе спеціалізований блокчейн-розробник. В середньому вартість побудови системи обліку для підприємства можна оцінити в десятки і сотні тисяч доларів. Втім, такі цифри актуальні і для розробки традиційних систем.

Більше про блокчейн і криптовалюти ви зможете дізнатися від провідних експертів галузі на міжнародній конференції BlockchainUAв Києві 22 вересня, інформаційним партнером якої є Мінфін.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися