Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 вересня 2017, 10:40

Електронний цифровий підпис. Як отримати

Якщо ви зареєстрували свій бізнес та плануєте надалі спілкуватися з контролюючими органами через Інтернет, то вам необхідно отримати ключі електронного цифрового підпису (ЕЦП). «Мінфін» з'ясовував, як це зробити.

Якщо ви зареєстрували свій бізнес та плануєте надалі спілкуватися з контролюючими органами через Інтернет, то вам необхідно отримати ключі електронного цифрового підпису (ЕЦП).
Фото: ukrzvit.ua

Що таке ЕЦП

Це підпис, який отримано в результаті криптографічного перетворення набору електронних даних. Реалізується він за допомогою математичних перетворень над змістом документа. Такий підпис виключає можливість його підробки сторонніми особами.

Система цифрового підпису передбачає, що кожен користувач мережі має свій таємний ключ, який використовується для формування підпису. Крім того, є відповідний таємному ключу відкритий ключ, відомий решті користувачів мережі. Відкритий ключ призначений для перевірки підпису.

Відкритий ключ (сертифікат ключа) – це електронний документ, який пов'язує дані для перевірки електронних підписів з певною особою, підтверджує ідентичність цієї особи та засвідчується електронним цифровим підписом надавача послуг – центром сертифікації ключів.

Де можна використовувати

За допомогою ЕЦП можна подавати звітність в електронному вигляді. Електронну звітність, завірену за допомогою ЕЦП, приймає Державна фіскальна служба, Пенсійний фонд, Державний комітет фінансового моніторингу, Державна митна служба та інші контролери.

Крім того, ЕЦП може використовуватися для організації електронного документообігу, реєстрації та ідентифікації користувачів на різних інформаційних ресурсах, для шифрування інформації, підписання будь-яких електронних документів тощо. Тобто її можна використовувати в різних сферах електронного обміну інформацією, де необхідно ідентифікувати підписувача, підтвердити цілісність даних та зафіксувати час підписання документа.

Де отримати

Перш за все ЕЦП можна отримати в Акредитованому центрі сертифікації ключів (АЦСК) при фіскальній службі. Можна звернутися і в будь-яку іншу організацію, уповноважену видавати ключі ЕЦП фізичним та юридичним особам. Наприклад, «ПриватБанк» такі ключі видає своїм клієнтам — користувачам «Приват24 для бізнесу».

Як отримати ключі в АЦСК при фіскальної службі

Для отримання ЕЦП в найближче регіональне представництво фіскальної служби потрібно принести:

• заяву на реєстрацію для отримання посиленого сертифіката ключів;

• заяву на приєднання до договору «Про надання послуг електронного цифрового підпису»;

• копію та оригінал свідоцтва про державну реєстрацію (витягу з державного реєстру);

• копію та оригінал реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП), так званий ідентифікаційний код;

• копії 1-6 сторінок паспорта та оригінал паспорта;

• порожній CD-R або USB-накопичувач для запису електронних ключів в потрібній кількості (для підпису та печатки потрібно два CD-R або два USB-накопичувача).

Зразки заповнених заявок дивіться тут

Фахівці АЦСК, після перевірки вищезазначених документів, нададуть комп'ютер, за яким ви вводите пароль для ключа підпису.

Згенеровані закриті ключі записуються по одному в корінь диска. Сертифікати до них (відкриті ключі) публікуються на сайті АЦСК інформаційно-довідкового департаменту фіскальної служби.

У заявці можна не відзначати опцію «публікувати сертифікати». У такому випадку їх можуть записати на USB-накопичувач або відправити на електронну пошту.

Після процедури у вас на руках повинні залишитися:

• один примірник підписаної обома сторонами заяви на приєднання до договору «Про надання послуг електронного цифрового підпису»;

• один примірник підписаної обома сторонами заяви;

• один або два носія (якщо з печаткою) із закритими ключами.

Коментарі - 2

+
0
50cent
50cent
4 вересня 2017, 10:54
#
В Приват24 проще
+
+21
Сергій Andrieiev
Сергій Andrieiev
4 вересня 2017, 17:03
#
А зачем эта статья 2012 года тут?
Нужна регистрационная карточка — качается на сайте АЦСК ИДД, заполняем в экселе, печатаем.
Копия 1-3 страницы паспорта и номер ДРФОПП.
Диски или флешки. Все.

И то помоему копии паспорта и ДРФОПП осенью у меня никто не взял, сказали что уже не нужно, просто сверили документы. Возможно из-за того что ключи уже далеко не первые.

«Публиковать сертификаты» как раз лучше отмечать, если вы не хотите потом свои сертификаты носить ножками в свой ДФС для подключения. Я ключи получал в ~1200км от своей налоговой и без публикации заюзать их не получилось бы.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися