Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 вересня 2017, 15:15

Міністр фінансів про інвестиції і заощадження

За 26 років Незалежності українці пережили грошову реформу, девальвації та кілька різких стрибків інфляції. Ми також пам'ятаємо фінансові піраміди та банкрутство великих банків. Наслідки цих подій відчуваються досі у вигляді відсутності довіри всіх до всіх. Як з цим боротися, в своєму блозі на НВ написав міністр фінансів Олександр Данилюк. «Мінфін» скоротив.

Александр Данилюк
Олександр Данилюк

Відсутність довіри надовго забила клин між громадянами та фінансовою системою. Здебільшого українці сповідують вкрай консервативну економічну політику – ті, у кого є заощадження, зберігають їх «під подушкою» або інвестують у нерухомість. У підсумку ринок нерухомості розвивається нерівномірними циклами, а гроші, що лежать «під подушкою» з часом знецінюються і не приносять доходу. Сіра економіка не дозволяє країні розвиватися, і відповідно, не дозволяє підвищувати рівень життя.

Тому держава повинна працювати над тим, щоб відновити довіру людей. До себе, до фінансової системи, до ринку.

На українському ринку поки немає всього спектра інструментів для інвестицій і заощаджень, які є в арсеналі більш розвинених країн. За 26 років в нашій країні не побудували сильний національний фондовий ринок, не провели велику інклюзивну приватизацію, не реформували пенсійну систему. Наш клас власників виріс не завдяки державі, а, швидше, всупереч їй. Розвиток середнього класу уперся в олігархів, величезну корумповану бюрократичну машину та нереформовані правоохоронні органи.

Все це Україна має виправити. Нам потрібно розвивати національний фондовий ринок, в майбутньому створювати недержавні пенсійні фонди, забезпечувати «зелене світло» для капіталу, інтегруватися в світ кібервалют. Нічого з цього не стане реальністю, поки громадяни взявши на себе відповідальність за своє життя не будуть поспішати відкривати свою справу, виходити на ринки капіталу та завойовувати нові горизонти.

Завдання держави – створювати механізми ефективного та безумовного захисту слабких. Необхідно не тільки посилювати покарання за фінансові афери і корупцію, а й забезпечувати невідворотність покарання. Іншими словами – необхідно підвищити ефективність правосуддя. Можна завести безліч кримінальних справ проти корупціонерів, але поки їх критична маса не отримає реальні терміни, громадяни не повірять в те, що держава всерйоз бореться з корупцією.

Потрібно навчитися ризикувати. Прогрес в науках заснований на методі проб та помилок: без помилок не було б і проривів. Те ж саме в бізнесі – не помиляється тільки той, хто нічого не робить. Будь-який невдалий бізнес-проект – це не трагедія, а частина нормального процесу та запорука успіху в майбутньому. Нам всім потрібно бути сміливішими у своїх починаннях, більш амбіційними в своїх цілях. Озиратися на ризики за будь-що значить програти у глобальному сенсі та залишитися у сьогоденні. А це, насправді, означає залишитися в минулому, поки весь світ рухається вперед.

Коментарі - 16

+
+15
Maleficarum
Maleficarum
1 вересня 2017, 16:11
#
«За 26 лет в нашей стране не построили сильный национальный фондовый рынок, не провели большую инклюзивную приватизацию, не реформировали пенсионную систему. Наш класс собственников вырос не благодаря государству, а, скорее, вопреки ему. Развитие среднего класса уперлось в олигархов, огромную коррумпированную бюрократическую машину и нереформированные правоохранительные органы.» Но не вам уже всё это реформировать-ломать перестраивать и отстраивать… У вас нет поддержки граждан… Уступите место тем-кто действительно будет госмашину перезапускать- а не заниматься очковтирательством… Да и денег вам больше никто не даст… Вы свой шанс профукали- обменяв его на шоколадки «Рошен»
+
+66
yurikiev
yurikiev
1 вересня 2017, 16:35
#
Это кому же? Ляшко и Тимошенко?
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
1 вересня 2017, 16:59
#
Мне также интересно, кто готов взять инициатиру.
Популисты Ляшко и Тимошенко, Ляшко будет как Азаров говорить — плохо живете копайте картошку — только сейчас от ЛЯшка — заводите корову и дойте.
Тимошенко — топ популист-аферист.
Садовой — не знаю, половина ЗА, половина против. Хотя его партия нормальная самая как по мне.
+
0
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
1 вересня 2017, 19:29
#
Абсолютно точно!
+
0
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
1 вересня 2017, 19:27
#
А зачем поддержка граждан для того, что бы делать свою работу? или граждане воровать заствляют?
+
+25
wassa14
wassa14
1 вересня 2017, 16:18
#
Значить вони ризикнули. В них нічого не вийшло. Треба починати наново. Бо хто не ризикує-той не виграє.
+
0
brigadirius
brigadirius
1 вересня 2017, 17:16
#
В стародавньому Римі під час правління Адріана та Трояна, якщо податківець нараховував лишні податки а потім ці податки були успішно оскаржені в суді, то він з свого особистого гаманця платив штраф в подвійному розмірі зайве нарахованих податків. Держава тоді більше дбала про свій престиж як заступниця справедливості, чим за доход бюджету.
+
0
brigadirius
brigadirius
1 вересня 2017, 17:17
#
А в нас чиновники, ні за що не відповідають.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
1 вересня 2017, 17:54
#
А в новій Україні, ти можешь відкупитися платежем у кишеню.
+
+43
Игорь Коляда
Игорь Коляда
1 вересня 2017, 19:42
#
Очередное бла-бла-бла очередного финансиста, ничего не понимающего в экономике.
К сожалению.
+
+43
Fabron
Fabron
2 вересня 2017, 11:05
#
Полностью согласен! Пустая болтавня… Мы и так знаем в чем проблема и напоминать нам об этом с умным лицом не нужно.
+
+13
Delfin Enigma
Delfin Enigma
1 вересня 2017, 19:48
#
Любое его слово как раздражитель
+
0
Fabron
Fabron
2 вересня 2017, 11:07
#
Ага! Умник нашелся… Пусть поживет на 3200 з/п.
+
+19
AleksandrBank
AleksandrBank
2 вересня 2017, 15:11
#
Почему вы так все с негативом к нему, как по мне человек нормальный и понимающий
он на своём посту делает многое
Он открыто выражался против бывшего налоговика
Он никак не может повлиять на коррупцию в судах, органах и доведение дел до конца по уголовным делам
+
0
brigadirius
brigadirius
2 вересня 2017, 18:45
#
«Серая экономика не позволяет стране развиваться, и соответственно, не позволяет повышать уровень жизни.» — Как по мне то «серая» экономика позволяет людям выживать.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 вересня 2017, 11:00
#
Мой друг бы с вами согласился, он также работает и не платит не какие налоги как ФОП. Серая экономика существует всегда, главное ее обьем в общем обьеме.
Одно дело картошку и помидоры на рынке продавать, другое дело ЗП в конвертах, неофиц.оформление, неофиц.оплаченные работы, неофициал.сделки куплю-продажи т.д.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися