Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 серпня 2017, 14:40

Посередницькі послуги у ФОП — єдинника. Як визначити дохід

Посередницькі послуги надаються за агентськими договорами, договорами комісії, доручення та транспортного експедирування. І це досить популярний вид бізнесу у платників єдиного податку.

Посередницькі послуги надаються за агентськими договорами, договорами комісії, доручення та транспортного експедирування.
Фото: ret.tj

Основною причиною популярності посередницьких договорів серед єдинників є норма п. 292.4. ПКУ. В якій сказано, що доходом єдинника у разі надання послуг за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами, є тільки винагорода.

«Мінфін» розбирався, як рахують прибутки від комісійної торгівлі ФОП — платники єдиного податку.

За договором комісії, одна сторона – комісіонер (посередник) бере на себе зобов'язання за дорученням другої сторони — комітента (постачальника) продати товар третім особам (або купити у них товар) від свого імені, але за рахунок постачальника.

За свої послуги посередник отримує від комітента винагороду, розмір якої встановлено в договорі (статті 1011-1013 Цивільного кодексу).

За агентським договором одна сторона (комерційний агент) зобов'язується надавати другій стороні від її імені і за її рахунок послуги в укладенні угод чи сприяти їх укладенню.

Агент отримує за посередницькі послуги винагороду, розмір якої фіксується в договорі (статті 295-305 Господарського кодексу).

В рамках таких договорів часто працюють туристичні та рекламні агентства, страхові агенти.

Агентський договір може поєднувати в собі елементи договору комісії або доручення.

За договором доручення, повірений бере на себе зобов'язання перед довірителем здійснювати за його рахунок і від його імені юридичні дії, визначені договором.

За свої послуги повірений отримує винагороду, якщо це прописано в договорі (ст. 1000 Цивільного кодексу).

За договором доручення можуть надаватися послуги з купівлі або продажу нерухомості, пошуку клієнтів, представлення інтересів довірителя в суді тощо.

За договором транспортного експедирування, експедитор зобов'язується за плату і за рахунок клієнта виконати або організувати послуги з перевезення вантажу.

Розмір грошової винагороди за послуги визначається договором (статті 929-935 Цивільного кодексу).

В рамках таких договорів, як правило, надаються послуги перевезення.

Експедитор може займатися перевезенням вантажів як самостійно, так і залучаючи третіх осіб.

Різниця всіх вищевказаних договорів в тому, від чийого імені діє посередник. У агентських договорах це комерційний агент, в договорах транспортного експедирування – експедитор, а в договорах доручення – повірений здійснюють якісь юридичні дії в інтересах іншої особи і від його імені. Комісіонер же в межах договорів комісії, діючи за дорученням комітента, завжди виступає від свого імені.

Так чи інакше, але і комісіонер, і повірений, і комерційний агент в більшості випадків мають справу з транзитними коштами.

Подальший вибір між трьома видами договорів насправді зумовлений фактичними обставинами. Як правило, ні в одному з укладених для замовника договорів посередник не виступає від свого імені, не приймає на себе права та обов'язки сторони договору.

Визначаємо дохід

Так, доходом єдинника за надання посередницьких послуг є сума винагороди, прописана в договорі.

Гроші, що надійшли посереднику за продаж товару або послуги, – транзитні кошти, їх потрібно в повному обсязі перерахувати постачальнику (другій стороні договору). Самостійно утримувати з транзитних сум свою винагороду платнику єдиного податку, не радимо.

І ось чому. При самостійному утриманні винагороди з транзитних коштів, фіскали можуть трактувати цю операцію як розрахунки, що здійснюються в негрошовій формі. А при буквальною трактуванні Податкового кодексу існує ризик, що операція буде розцінена як бартерна (пп.14.1.10 ПКУ). А це неприпустимо на спрощеній системі оподаткування.

Необхідно, щоб сума винагороди (із зазначенням призначення платежу) надійшла єдиннику окремо.

Тоді, до доходу єдинник включає тільки суму винагороди. Суму винагороди єдиннику необхідно фіксувати в книзі обліку доходів на дату надходження грошей на розрахунковий рахунок або в касу.

Наприклад, комітент передав товар для реалізації комісіонеру (комісіонер ФОП — єдинник третьої групи, неплатник ПДВ). За умовами договору комісії, комісіонер отримує свою частину винагороди з виручки, що надходить на його рахунок від продажу товару. Ціна продажу одиниці товару становить 11050 грн. Комісійна винагорода становить 8% від ціни продажу. У серпні 2017 року комісіонер реалізував 4 одиниці товару:

06.08.2017 р реалізована одна одиниця товару на суму 11050 грн;

Сума винагороди становить (8%) 884 грн.

23.08.2017 р реалізовано три одиниці товару на суму 33150 грн;

Сума винагороди становить (8%) 2652 грн (884 х 3).

Зразок заповнення Книги обліку доходів єдинника відповідно до умов прикладу відображено на малюнку.

Ірина Петрусенко

Коментарі - 2

+
0
Dron1983
Dron1983
29 серпня 2017, 19:26
#
Фиксируется оборот а не прибыль. Но тогда можно быстро выйти за лимит оборота единщика в год. И что тогда делать?
+
+10
IrynaP
IrynaP
30 серпня 2017, 9:45
#
В доход единщика включается только суммавознаграждения. И только сумму вознаграждения необходимо фиксировать в книге учета.
пункт 292.4. ПКУ: «У разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої виннагороди повіреного (агента).»
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися