Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 липня 2009, 12:58

НБУ отправил жалующихся вкладчиков и заемщиков банков обратно в банки

Национальный банк Украины рекомендует вкладчикам и заемщикам банков для решения вопросов относительно выполнения условий договоров (депозитных и кредитных) обращаться непосредственно или к руководителям банков или к временным администраторам банков.

Про розгляд звернень громадян та заходи Нацiонального банку України щодо на забезпечення стабiльної дiяльностi банкiв i своєчасного виконання ними зобов’язань перед вкладниками.

Нацiональний банк України повiдомляє, що на його адресу продовжують надходити численнi звернення громадян України: вкладникiв i позичальникiв банкiв України щодо сприяння вирiшенню питань з банками.

Найчастiше до Нацiонального банку України звертаються вкладники з питаннями щодо повернення банками вкладiв, позичальники щодо правомiрностi пiдвищення вiдсоткових ставок за ранiше укладеними кредитними договорами, а також реструктуризацiї кредитної заборгованостi (пролонгацiї, збiльшення вiдсоткових ставок, встановлення пiльгового курсу iноземної валюти для погашення кредитiв) i таке iнше.

Статтею 55 Закону України «Про банки i банкiвську дiяльнiсть» встановлено, що вiдносини банку з клiєнтом регулюються законодавством України, нормативно-правовими актами Нацiонального банку України та угодами (договорами) мiж клiєнтом та банком. Згiдно зi статтею 627 Цивiльного кодексу України сторони є вiльними в укладеннi договору, виборi контрагента та визначеннi умов договору.

Слiд зазначити, що згiдно iз вимогами статтi 5 Закону України «Про банки i банкiвську дiяльнiсть» та статтi 4 Закону України «Про Нацiональний банк України» банки є юридично незалежними в своїй дiяльностi i не мають нi органiзацiйного, нi структурного пiдпорядкування Нацiональному банку України, який вiдповiдно не має права втручатися в господарську дiяльнiсть банкiв, зокрема i у вiдносини мiж банком та його клiєнтами.

Нацiональний банк України рекомендує вкладникам i позичальникам банкiв для вирiшення питань стосовно виконання умов договорiв (депозитних i кредитних) звертатися безпосередньо або до керiвникiв банкiв або до тимчасових адмiнiстраторiв банкiв.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися