Минфин - Курсы валют Украины

Установить

Як Приватбанк замість депозитного договору видав мені заяву без мокрої печатки та підписів

×

Введите ваш E-mail
для оформления подписки:

Подписаться

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!


Уважаемый Андрей!

В дополнение к оформенной подписке
вы можете также получать:

Подписаться

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!



Вернуться на сайт
×

Получайте по E-mail самые главные
финансовые новости Украины и мира:

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!



Вернуться на сайт
Подписаться
без оценки
Margo1978 15 февраля 2015, 21:10
Я дуже помилялась на рахунок Приватбанку, коли вважала його серйозним та надійним банком.
У нас з чоловіком були заощадження у валюті($). Щоб від грошей була користь, вирішили покласти їх на депозит у Приватбанк. На жаль, коли чоловік захворів, ми опинилися в скрутному становищі, знадобилися гроші на операцію і реабілітаційні заходи, внаслідок чого постало питання про дострокове розірвання депозитного договору. Родичі порадили звернутися за консультацією до знайомого адвоката, щоб дізнатися як поводитись, що говорити, що підписувати, які заяви писати. Отже, йдучи на прийом до адвоката, я взяла із собою усі документи, що мала. Запитання юриста — Де договір? — пролунало для мене як грім серед ясного неба. З’ясувалося найгірше, під час оформлення депозиту мені замість договору видали лише заяву підписану мною та менеджером, без мокрої печатки банку і підпису голови правління. Я була в розпачі. Це ж треба було так вляпатися?!
Пам’ятаю, що при оформленні депозиту, мені на телефон приходили якісь СМС з паролями, менеджер їх запитував, потім сказав підійти до касира для того, щоб покласти гроші на депозитний рахунок, а після того як я повернулася з квитанцією менеджер роздрукував «договір», який виявився звичайнісінькою заявою-папірцем, що з юридичної точки зору нічого не варта.
Адвокат мене проконсультував, підготував заяву про дострокове розірвання депозитного договору, з якою треба було звернутися у банк. Він пояснив, що подальші дії залежатимуть від реакції банку і не виключено, що доведеться в судовому порядку доводити факт, що я дійсно передала Приватбанку гроші на депозит. Уявляєте, віддати гроші і потім доводити у суді цей факт?! Я була розгублена, адже гроші потрібні були терміново, а тут таке…

Комментарии - 22

+
0
Margo1978
Margo1978
15 февраля 2015, 21:15
#
Але дякувати Богу обійшлося. Заяву в мене хоча й не прийняли, але гроші через два дні повернули у національній валюті, як і попереджав адвокат, але я й не дуже засмутилася з цього приводу, бо в нашому випадку все одно б довелося обмінювати $.
Ось така історія. Я вже відійшла від того шоку, чоловік вже вдома, потроху видужує. Але цей випадок ніяк не йде з голови, тому я все ж таки вирішила написати, щоб застерегти клієнтів Приватбанку, в тому числі і потенціальних. Мабуть, я не одна така, але надалі буду уважною при підписанні документів і без консультації юриста нічого не плануватиму. Життя вчить!

Нехай усім вам щастить!
+
+3
kn0xville
kn0xville
16 февраля 2015, 9:43
#
«без мокрої печатки банку і підпису голови правління» — и как вы себе представляете это?
~2500 отделений — это надо, чтобы было 2500 печатей, а такого быть не может.
К тому же, как голова правления сможет подписать все договора? Для этого существует факсимиле, но и его, в таком случае, надо изготовить 2500 штук.
+
+6
Margo1978
Margo1978
16 февраля 2015, 15:25
#
Перепрошую, а ви, шановний, яку мету переслідуєте?
Вигородити Приватбанк і ввести клієнтів в оману, мовляв, видача заяв без мокрої печатки банку і підпису голови правління замість депозитного договору, укладеного відповідно до вимог діючого законодавства, — це так і має бути?!!!
+
+11
Lana86
Lana86
16 февраля 2015, 20:11
#
«~2500 отделений — надо 2500 печатей. Как голова правления сможет подписать все договора? Для этого существует факсимиле, но и его, в таком случае, надо изготовить 2500 штук. И как вы себе представляете это?»

И что за паника на ровном месте?!

Статьей 2 Закона Украины «О банках и банковской деятельности» установлено, что филиал банка – это обособленное структурное подразделение банка, осуществляющее банковскую деятельность от имени банка.

В соответствии с Постановлением Национального банка Украины № 516 от 03.12.2003 г.:
2.9 Заключение договора банковского счета и договора
банковского вклада (депозита) может осуществляться обособленным
подразделением банка — юридического лица при наличии надлежащим образом
оформленной уполномоченным лицам доверенности на подписание
документов.
+
+11
Lana86
Lana86
16 февраля 2015, 20:17
#
Итак, Председатель Правления ПАО КБ „Приватбанк” на основани нотариально заверенной доверенности может делегировать руководителям филиалов Приватбанка полномочия на заключение и подписание договоров и других документов от имени банка — и таким образом болезненный для клиентов вопрос по поводу наличия „мокрой” подписи уполномоченного лица можно снять.

НО(!!!) все договоры Приватбанка (которые мне приходилось когда-либо видеть) были заключены между клиентом и ПАО КБ „Приватбанк” в лице Председателя Правления Дубилета А.В.

В таком случае, уважаемый Александр Валерьевич, уж будьте добры соблюдать положения действующего законодательства Украины и ЛИЧНО ставить свою подпись на заключенных с клиентами договорах (ч.2 ст.207 ГКУ).
+
+3
Lana86
Lana86
16 февраля 2015, 20:21
#
ЗАПОМНИТЕ!!! При заключении договоров законодательство позволяет использовать подпись факсимиле, но ставит при этом условие: такое использование должно быть предусмотрено либо законом, либо специальным письменным соглашением сторон, в котором должен быть пункт о возможности применения такой подписи, а также оригинальный образец рукописной подписи, который впоследствии будет отображаться с помощью факсимиле.
Такое соглашение должно быть подписано представителями контрагентов ЛИЧНО!!! ( ч.3 ст. 207 ГКУ)

В случае если стороны заключили договор с использованием факсимильного воспроизведения подписи и при этом не заключили письменного соглашения, предусмотренного ч. 3 ст. 207 ГКУ, такой договор может быть признан судом недействительным.
+
0
PrivatBankQM
Ответ банка
PrivatBankQM
16 февраля 2015, 12:42
#
Добрий день, Шановний Клієнт.
Законодавство України не зобов'язує Банки використовувати в роботі мокрі печатки і саме тому ПриватБанк, на поточний момент, використовує тільки факсиміле.
Згідно з Постановою НБУ № 758, при достроковому розірванні депозит виплачується в національній валюті.
Ми раді, що питання по виплаті депозитного вкладу було успішно вирішене.
З повагою, ПриватБанк.
+
+3
Lana86
Lana86
16 февраля 2015, 20:35
#
Дійсно, віднедавна законодавство України не зобов'язує банки використовувати в роботі «мокрі» печатки, але пролийте, будь ласка, світло, на питання щодо «мокрого» підпису Голови правління Приватбанку на укладених з клієнтами договорах.
Зазначте, з посиланням на відповідні нормативно-правові акти України, за якої умови можливе використання факсиміле?
+
+11
Lana86
Lana86
16 февраля 2015, 20:48
#
«Згідно з Постановою НБУ № 758, при достроковому розірванні депозит виплачується в національній валюті.»

Це чітка і зрозуміла відповідь!

А нижче Ваша відповідь надана дещо раніше:

«Все выплаты при расторжении депозита проводятся на карту для выплат. Как и при досрочном расторжении вклада, так и при расторжении вклада по сроку, выплата может быть осуществлена по желанию Клиента как в валюте вклада, так и в гривне.»
minfin.com.ua/company/privatbank/review/63323/#com2403578

Так що ж виходить, шановний PrivatBankQM, Ви навмисно надаєте на одні й ті ж самі запитання суперечливі відповіді?! Намагаєтесь таким чином заплутати клієнтів, чи як?!
+
+3
Lana86
Lana86
17 февраля 2015, 23:48
#
Представник Приватбанку ігнорує мої запитання!!!

Як думаєте, чому?!
+
+7
Bura Tin
Bura Tin
16 февраля 2015, 16:28
#
Это наглая и циничная ложь.
Приват=обман
Импользуя правовые коллизии, (и баксы судьям) Вас обманут.

Коротко
Только от 15.10.2014г. гражд. кодекс был изменен относительно возможности отсутствия печати.
Вопрос номер 2: как Вы установите что менеджер (которые там меняются каждые полгода) УПОЛНОМОЧЕН подписывать указанные документы?
Ведь для этого надо иметь именную доверенность.
Вобщем Вам повезло.
Но если бы у вас на счету был миллион — залява бы не прошла.

ЦК
Правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства.

{Абзац другий частини другої статті 207 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1206-VII від 15.04.2014}

Обов’язковість скріплення правочину печаткою може бути визначена за письмовою домовленістю сторін.
+
+3
Lana86
Lana86
17 февраля 2015, 23:06
#
Марго, Вам дійсно пощастило. І насамперед тому, що Ваші наміри співпали з інтересами Приватбанку. Справа в тому, що банку дуже вигідно, коли вкладники приймають рішення про дострокове розірвання ВАЛЮТНИХ депозитних договорів. По-перше, клієнт втрачає значну частину відсотків, внаслідок чого банк виграє, бо певний час майже безкоштовно користувався Вашими коштами, а по-друге, на підставі відповідної постанови НБУ банк повертає клієнту вклад у національній валюті, яка день за днем знецінюється. До речі, Приватбанк не нехтує отриманим правом, навпаки, з радістю ним користується, незважаючи на побажання клієнтів отримати свої вклади у тій валюті, в якій вони вносили кошти на депозитний рахунок.
+
+4
Lana86
Lana86
17 февраля 2015, 23:09
#
Запевняю, за інших обставин Вам би так не пощастило. Уявіть ситуацію, якби по закінченню строку депозитного договору у Вас виникли б ті чи інші проблеми з Приватбанком, які можливо було б вирішити тільки у судовому порядку. У такому випадку Приватбанк приклав би усі зусилля, щоб влаштувати Вам по-справжньому „веселе” життя. Повірте, якби Вам довелося б звернутися до суду, то з тим папірцем, а саме заявою, яку Вам видав Приватбанк замість депозитного договору, суддя вказав би Вам на двері у вбиральню. Не ображайтеся, але лише в зазначеному місці від того папірця могла б бути хоч якась користь.
+
+4
Lana86
Lana86
17 февраля 2015, 23:12
#
Тому користуючись нагодою, раджу клієнтам Приватбанку переглянути всі документи, складені і отримані у банку. Якщо Ви також виявите, що отримали у Приватбанку заяву, а не депозитний договір, то не зволікайте і починайте бити у дзвони! Звертайтеся до Голови Правління Приватбанку з претензією на рахунок цього питання, пишіть скарги до НБУ на предмет недотримання Приватбанком встановлених законодавством вимог щодо укладення депозитного договору, його форми тощо.

Стаття 1059 Цивільного Кодексу України
Форма договору банківського вкладу

Частина 1. Договір банківського вкладу укладається у письмовій формі.
Письмова форма договору банківського вкладу вважається додержаною, якщо внесення грошової суми підтверджено договором банківського вкладу з видачею ощадної книжки або сертифіката чи іншого документа, що відповідає вимогам, встановленим законом, іншими нормативно-правовими актами у сфері банківської діяльності (банківськими правилами) та звичаями ділового обороту.
+
+4
Lana86
Lana86
17 февраля 2015, 23:13
#
Частина 2. У разі недодержання письмової форми договору банківського вкладу цей договір є нікчемним.

Відповідно до Постанови Національного банку України №492 від 12.11.2003 р.:
1.8. Банки відкривають своїм клієнтам за договором банківського рахунку поточні рахунки, за договором банківського вкладу — вкладні (депозитні) рахунки.
Вкладний (депозитний) рахунок — рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей, що передаються клієнтом в управління на встановлений строк або без зазначення такого строку під визначений процент (дохід) і підлягають поверненню клієнту відповідно до законодавства України та умов договору.
1.9. Договір банківського рахунку та договір банківського вкладу укладаються в письмовій формі. Один примірник договору зберігається в банку, а другий банк зобов'язаний надати клієнту під підпис.
+
+4
Lana86
Lana86
17 февраля 2015, 23:14
#
1.10. Письмова форма договору банківського вкладу вважається дотриманою, якщо внесення грошової суми на вкладний (депозитний) рахунок вкладника підтверджено договором банківського вкладу з видачею ощадної книжки або іншого документа, що відповідає вимогам, установленим законом, іншими нормативно-правовими актами у сфері банківської діяльності (банківськими правилами) і звичаями ділового обороту.
У договорі банківського вкладу, зокрема, зазначаються:
вид банківського вкладу;
сума, що вноситься або перераховується на вкладний (депозитний) рахунок;
строк зберігання коштів (за строковим вкладом);
розмір і порядок сплати процентів або доходу в іншій формі, умови перегляду їх розміру, відповідальність сторін;
мови дострокового розірвання договору;
інші умови за погодженням сторін.
+
+4
Lana86
Lana86
17 февраля 2015, 23:17
#
Головне, не сподівайтеся, що і у Вас обійдеться як у Марго. Запам’ятайте, якщо Ваші наміри не вписуватимуться у грандіозні плани Приватбанку, то Вам доведеться пройти дуже тернистий шлях, щоб отримати свої гроші, які Ви одного дня довірили „надійному” Банку №1.
+
+4
Lana86
Lana86
17 февраля 2015, 23:24
#
«Пам’ятаю, що при оформленні депозиту, мені на телефон приходили якісь СМС з паролями, менеджер їх запитував, потім сказав підійти до касира для того, щоб покласти гроші на депозитний рахунок, а після того як я повернулася з квитанцією менеджер роздрукував «договір», який виявився звичайнісінькою заявою-папірцем, що з юридичної точки зору нічого не варта.»

Увага!!! Якщо звернувшись у Приватбанк з метою оформлення депозиту, представник банку поставить Вас перед фактом, що можливість роздрукувати договір з’явиться тільки після внесення грошей через касу банку, бо так працює програма, — ЗУПИНІТЬСЯ і ДОБРЕ ПОДУМАЙТЕ!!!
Не бачивши в очі договору, внести кошти на рахунок – це все одно що купити кота в мішку!!! Спочатку складається договір, на підставі якого відкривається депозитний рахунок, на який Вам потрібно внести грошові кошти після підписання договору, якщо під час ознайомлення з прописаними в ньому умовами Вам все буде зрозуміло.
+
+4
Lana86
Lana86
17 февраля 2015, 23:27
#
НЕ ПОСПІШАЙТЕ, якщо якийсь пункт викликатиме у Вас сумніви. Як кажуть, тихше їдеш –далі будеш! У такому разі зверніться до представника банку з проханням видати Вам на руки ПРОЕКТ договору (тобто НЕ підписаний договір, який ще не має юридичної сили) у зв’язку з необхідністю порадитись з юристом.
Якщо відмовлять, то матимете ще один привід замислитись над тим, чи варто співпрацювати з Приватбанком.
+
+4
Lana86
Lana86
17 февраля 2015, 23:30
#
На етапі отримання консультації з приводу оформлення депозиту, рекомендую Вам також з’ясувати посаду і прізвище уповноваженої особи, яка від імені Приватбанку виступатиме стороною у договорі, і питання щодо проставлення у договорі „мокрого” підпису уповноваженої особи. Якщо уповноваженою особою виступатиме керівник відділення Приватбанку, вимагайте для ознайомлення нотаріально завірену копію довіреності Голови правління Приватбанку (реквізити довіреності повинні співпадати з тими, які будуть вказані у договорі!!!). Якщо Вам повідомлять, що замість „мокрого” підпису уповноваженої особи у банку використовують факсиміле, то зазначте, що відповідно до ч.3 ст. 207 ЦКУ використання факсиміле у договорі можливе лише після укладення відповідної ПИСЬМОВОЇ угоди з уповноваженою особою (ОСОБИСТО!!!).
+
+3
Lana86
Lana86
17 февраля 2015, 23:43
#
Щодо „мокрої” печатки банку, то до внесення змін до ч.2 ст.207 ЦКУ (15.04.2014) її наявність на укладених юридичною особою договорах була обов’язковою.

Однак припускаю, що Приватбанк, ніколи не дотримувався цією вимоги (у будь-якому разі особисто мені не відомі випадки, які б свідчили про зворотне).

Таким чином, після внесення вказаних вище змін до ЦКУ, укладені юридичною особою договори не обов’язково скріплювати печаткою.

Згідно з ч.2 ст.207 ЦКУ:
„Обов’язковість скріплення правочину печаткою може бути визначена за письмовою домовленістю сторін.”

Проте заради власного спокою, я б все ж таки наполягала на скріпленні договору печаткою юридичної особи або філії(за наявності), в залежності від того хто є стороною у договорі – Голова правління банку чи керівник філії на підставі нотаріально завіреної довіреності.

Тож, Ваші наполегливі прохання – це тест на лояльність Приватбанку до своїх клієнтів!

Якщо навідріз відмовлять – робіть СВОЄЧАСНО правильні висновки!!!
+
0
Margo1978
Margo1978
18 февраля 2015, 12:23
#
Дякую за жваве обговорення порушеної мною теми.
Ваші поради, Лано, дуже корисні, впевнена, що вони будуть у пригоді не тільки мені, а й іншим споживачам банківських послуг.
Мабуть, Ви праві, що мені пощастило. Урок я затямила на відмінно!
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться
 

Курс валют в Приватбанке

Валюта Покупка Продажа
EUR 42 43
USD 39.4 40
Все курсы банка

Курс валют в Приватбанке

Валюта Покупка Продажа
EUR 42 43
USD 39.4 40
Все курсы банка
Главная / Банки Украины 🏦 / Приватбанк 💰 / Отзывы о Приватбанке 📝 / Як Приватбанк замість депозитного договору видав мені заяву без мокрої печатки та підписів