Минфин - Курсы валют Украины

Установить
uainvestor
uainvestor Рефлексії
Зарегистрирован:
22 сентября 2011

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:17
uainvestor — Рефлексії
Блог «Рефлексії»
16 января 2015, 20:45

Три закони Ньютона для страхування?

Чергове питання на Мінфіні знову стосується страхування життя.

Здрастуйте Сергій. Мені запропонували зробити накопичувальну страховку на дитину на 16 років і на мене з дружиною на 20 років, сума щорічного внеску 5000 грн на кожного, наприкінці термінів обіцяють від 15% мінімум дохід і + страхові виплати по хворобах і різним нещасним і виробничими травмами і. т.д.

Пропонують три варіанти страхових компаній Юпітер, Класик і Аегон. Я вже втратив гроші вкладені в банк, і тепер побоююся будь-яких вкладень.

Підкажіть як правильно вчинити? Варто страхуватися чи ні?

Три закони Ньютона для страхування?

По-перше, не слід приймати будь-які рішення під тиском. Вчиняти такий тиск, страхові агенти вміють, але в подібних випадках, можна діяти у відповідності до законів природи.

Взяти хоча б відомі нас закони Ньютона.

Людина, як матеріальний об’єкт, знаходиться у стані спокою або рівномірного руху по життю, поки діючи на неї зовнішні сили відсутні або врівноважені. Це відповідає першому закону Ньютона.

Страховий агент, бажаючи направити рух людини у вигідний для себе бік, застосовує до неї певну силу. Він може інформувати, просити, переконувати, вмовляти, лякати, погрожувати, тощо. Прискорення, що в результаті застосування цієї сили, отримає людина, згідно з другім законом Ньютона, буде прямо пропорційне застосованій силі і зворотно пропорційне масі тіла людини. Під розміром сили, будемо розуміти наведені вище її різновиди, а під масою – рівень фінансової обізнаності і психологічної стійкості людини.

Люди відрізняються масою, але і агенти володіють різними арсеналами силових засобів. Ніколи не можна бути впевненим, що не знайдеться сила, здатна перебороти нашу масу. Тому, покладаючись на третій закон Ньютона, згідно з яким, сила дії завжди дорівнює силі протидії, треба знайти в собі адекватну силу протидії. Скоріш за все, треба шукати несиметричну відповідь. Ви, Руслане, її знайшли, звернувшись за порадою до фахівця (тобто, до мене) і виказавши своє побоювання можливої втрати коштів.

Ось така, бачите, цікава гра розгортається на шаховій дошці вашого життя. Хто в ній переможе? Сподіваюсь, що буде знайдено достойний компроміс для всіх сторін.

Запропоноване вам, Руслане, накопичувальне страхування життя – це легальний, надійний і достатньо прибутковий фінансовий інструмент. Але застосовувати його у відриві від інших, не зажди доцільно і ефективно. Уявімо, що на столі хірурга перед початком операції, лежить один скальпель. Або – одна голка з ниткою. Або один пінцет. Чи зможе він досягти мети операції з таким спорядженням? Не поспішаймо з відповіддю, бо вона залежить від багатьох, поки що невідомих нам чинників: виду операції, умов її проведення, стану хворого, фаху помічників та іншого. В одному випадку, треба розрізати, в іншому – зашити, ще в іншому – вилучити.

Проблема страхових агентів в тому, що вони поспіхом беруться за вирішення будь-яких фінансових проблем клієнта, маючи на озброєнні усього один фінансовий інструмент (хотя і кількох різновидів). Іноді вони можуть вгадати, іноді на їхньому боці везіння, іноді вони, як не допоможуть, так принаймні не нашкодять. В інших випадках бувають втрати грошей та нервів, а ще гірше – розчарування в інвестиційних програмах і фінансовій діяльності взагалі.

Ваш випадок треба розбирати окремо, але деякі підозрілі риси впадають у очі відразу. Чому треба страхувати одночасно всю сім’ю? Чому обіцяють 15% доходу (за законом – не більше 4%)? Чому страхові внески для всіх однакові? Чому пропонують вибір між компаніями, а не між конкретними страховими програмами?

Якщо розбиратись не хочете, якщо не впевнені в існуванні такої потреби, якщо мало знаєте про цей інструмент, — не поспішайте. У всякому разі, не починайте з того, що не зможете змінити на протязі 20 років. Є більш прості накопичувальні програми і є більш гнучкі варіанти захисту. Дізнайтесь про них більше.

Просмотров: 1211, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 22

+
0
Andrey M
Andrey M
17 января 2015, 23:00
#
Поддерживаю автора блога.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
19 января 2015, 17:01
#
Спасибо Сергей, что в этом блоге вы ни разу не упомянули бога и религиозные догмы при обсуждении вариантов страхования жизни и имущества, но применили ваши познания школьного курса физики и прекрасное умение интерпретировать физические законы природы в приложении к различным аспектам человеческого общения…
+
+11
uainvestor
uainvestor
19 января 2015, 19:49
#
… так з Божою ж допомогою.
+
+6
Qwerty1999
Qwerty1999
19 января 2015, 21:17
#
Такую малину испортили…

Ни дня без божьей помощи…
+
0
uainvestor
uainvestor
20 января 2015, 22:01
#
Люди, що не вірять в Бога (думають, що не вірять), нагадують мені павітряного змія з півсні Віктора Резнікова.

Я в облака запускаю бумажного змея,
Думает змей, будто сам он умеет летать.
Кажется змею он в небо умчаться сумеет,
Если удастся ему свою нить оборвать.
Рвется из рук на упрямую птицу похожий,
Злится на тонкую нить за то, что прочна.
Жаль, но пока одного понять он не может,
Жизнь для него — это нить, что в руках у меня.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
20 января 2015, 22:13
#
Сергей у меня нескромный вопрос — почему верующие
не умеют, не могут, не хотят верить в своего бога молча…
Почему верующим очень важно всех окружающих привлечь в свои ряды и постоянно читать нравоучения и наставлять всех окружающих на только им известный истинный путь…
Вспоминая недавнее историческое прошлое, могу отметить, что раньше несогласных просто сжигали на кострах, сейчас все более демократично…
И даже стихам о тривиальном воздушном змее пытаются придать скрытый божественный смысл — чего не придумаешь ради подтверждения правильности своей веры…
+
+5
uainvestor
uainvestor
21 января 2015, 0:02
#
А вам вірші сподобались?

Чому люб'яча людина не може сховати своїх почуттів, це ж видно, правда? Чому щастя рвется зовні, — світисься в очах, простягає руки, розправляє плечи, проривається у піснях, всіляко проявляє себе у творчості? Чому щастям хочеться ділитись, віддавати, навіть, коли не беруть? То може вони не стільки віруючи, скільки люб'ячи?

Віруючи люди різні, немало і псевдовіруючих. Вони тех недосконалі, і що з того?

А ви самі, нащо читаєте те, що заперечуєте, з чим не згодні? Щось тягне, чи не так? То може з вас теж рветься віра, а ви її не пускаєте, боячись зізнатись у тому.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
21 января 2015, 0:08
#
Мне интересна экономическая часть вопросов инвестирования, а она у вас сильно переплетается с религиозной, поэтому с одной стороны читаю, с другой — не согласен.
Отделили бы религиозность от проблем инвестирования, возможно и выбор инструментов инвестирования был бы более осознанным, а не так как сейчас — «ну и бог с ним»…
+
0
Banderlog
Banderlog
21 января 2015, 11:55
#
Тому Ви знову перевели тему на релігію? )
Ідіть в храм там Вам краще зуміють відповісти на питання. Хоча мені здається Ви їх ще не сформулювали, або соромитись задавати прямо.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
21 января 2015, 12:52
#
А это такая закономерность — когда все желающие инвестировать несли деньги в ВАБбанк, тогда обсуждали духовность, религиозность и веру в бога.
А как возникли проблемы с возвратом, почему то бегут не в церковь ставить свечку за возврат сбережений, а под здание НБУ.
+
+8
Banderlog
Banderlog
21 января 2015, 14:29
#
Про ВАБ не зрозумів. Хто ці всі?

Те що люди прийшли під нбу не значить що вони не «поставили свічку».
з вбивствами Ви також не праві люди без віри в Бога наробили багато звірств.
Хочете візьміть французьку революцію, хочете російську…
без віри більшість з нас тільки хитрі мавпи.
+
0
uainvestor
uainvestor
21 января 2015, 10:22
#
У світі все пов'язано з усім. Колись я теж починам з чистої економіки. Але, чи можлива інвестиційна діяльнімть без врахування психології? А за психологією стоїть філософія. А філосоіфя виходить з світогляду. А світогляд має релігійну природу.
Релігія — це світогляд, а не культ, а дехто вбачає в ній лише зовнішій бік з ритуалами і догматами.
+
0
Andrey M
Andrey M
21 января 2015, 10:37
#
« щастям хочеться ділитись, віддавати, навіть, коли не беруть?» — вот россия считает себя высокодуховной и верующей страной и пытается «поделиться» этим с нами даже если мы не хотим, в т.ч. с использованием силы, оружия, террористов и даже исламистов…
Вы никогда не вступали в политические споры и мне очень интересно как вы оцениваете ее «духовность»?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
21 января 2015, 12:34
#
Сергей Ждан
Если вы считаете продолжением своей религиозной духовности убийства журналистов и взрывы редакций европейских газет — то хотелось бы услышать от вас прямой ответ — вы поддерживаете или осуждаете убийства на религиозной фанатичной почве?
+
0
uainvestor
uainvestor
21 января 2015, 12:44
#
Вбивство є вбивство, ніяка почва його не виправдовує. А до чого це? Автомобілі вбивають не менше, то давайте і від них відмовлятись?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
21 января 2015, 12:55
#
Конечно вы убийства не религиоозной почте не оправдываете, но продолжаете нести религиозную чушь — тем самым поощряя эти убийства в будущем.

Сергей, пожалуйста не считайте всех дураками — автомобили сами не убивают, там есть «безмозглая прокладка» между сиденьем и рулевой колонкой…
+
0
uainvestor
uainvestor
21 января 2015, 13:09
#
Хм, звідки таке визначення, хіба я казав, що ви верзете атеїстичну нісенітницю?
Юпітере, ти сердишся, значить неправий, — казали у стародавньому Римі. Може завершемо цю неконструктивну розмову? Краще шукати спільне, ніж роз'єднуюче.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
21 января 2015, 13:14
#
Моя «атеїстична нісенітниця» никого в мире еще не убила, по сравнению с вашей религиозной фанатичностью -которая убивает ни в чем неповинных людей ежедневно.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
22 января 2015, 20:54
#
Сергей Ждан
«Краще шукати спільне, ніж роз'єднуюче.»

Я то же за такой вариант, предлагаю объединяющей темой выбрать экономическую направленность сообщений на финансовом форуме, а разъединяющей религиозную и атеистическую направленность.

Можете кивнуть в знак согласия…
+
0
Stochastic stories
Stochastic stories
21 января 2015, 14:10
#
Бохнакажет.
+
0
uainvestor
uainvestor
21 января 2015, 11:04
#
Можливо, росіяни і хочуть з нами чимось поділитись, але хіба то щастя? Хтось бачить його в обличчях росіян?і
Оцінюючи інших (особливо негативно), ми нібито підіймаємось у власних очах. Виникає хвороблива залежність.
Чи не краще торити свій хлях, спираючись на здобутки свого роду, а не запозичиючи іх, то зі сходу, то з заходу?
Нам дійсно є, чим пишатичь, бо саме з нашої території розповсюдилась по землі біла раса, зародилась відична релігія і культура, давши старт багатьом іншим.
З вашим, Андрію, патріотизмом і вмінням працювати з інтернетом, можна було б розвинути цю тему. До подібних дискусій долучився б і я.
+
0
Andrey M
Andrey M
21 января 2015, 11:12
#
Дякую за відповідь.
У нас дійсно є чим пишатись, але біда в тому що дуже мало наших співгромадян знають новітню істрію нашої держави з часів розпаду Російської Імперії, вже не говорячи про козацьки часи, часи Великого Князівства Литовського (як на мене один з найбільш вдаліших часів та розквіту української народності — українська (староукраїнська) мова та релігія були домінуючими та державними), Київскької Русі, історію сарматів та скіфів на территорії України та ін.
Для цього є спеціалізовані ресурси і для людей які цікавляться історією свого народу не є проблемою їх віднайти. Я ж не фаховий історик, тому в цьому випадку я більше читач ніж письменник.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться