Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Serginvest
Serginvest
Зарегистрирован:
16 января 2012

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:22
16 марта 2012, 23:00

Спекулянти на ф’ючерсному ринку

Біржа – це місце, де одиниці заробляють капітал, а абсолютна більшість його втрачає – така загальноприйнята думка. І ще одна загальнодоступна істина: виною всьому цьому – спекулянти. Спекулянти винні в непомірно високих цінах – і спекулянти винні у тому, що ціни гранично опускаються, погрожуючи життєздатності виробника (як буває часом із сільськогосподарською продукцією). Надлишок товарів на ринку, брак товарів – у всьому винні всі ті ж лиходії спекулянти.

Через їх суто меркантильні інтереси відбувається і «заморожування» цін, і порушення каналів нормального руху товарів, і взагалі всі підозрілі маніпуляції на ринку.

Природа подібних звинувачень лежить в глибокому нерозумінні механізмів функціонування ф'ючерсних ринків, які дуже непрості і, на жаль, до числа істин загальнодоступних не відносяться. Ринок без спекулянтів перестав би бути місцем для справедливого здійснення угод, ринок без спекулянтів такий же абсурдний, як, приміром доннецк аукціон без бажаючих взяти участь в торгах. Як правило, спекулянти складають абсолютну більшість учасників будь-якого ринку, і саме вони забезпечують цьому ринку належну ліквідність. Завдяки діям спекулянтів відбувається поступова поетапна зміна цін, яка робить можливим виконання навіть великих торгових ордерів без кардинального впливу на ціну. Купуючи ф'ючерсний контракт або продаючи його, спекулянт приймає на себе добровільний ризик можливої цінового зміни в надії на можливий прибуток.При цьому, на відміну від хеджерів, мета яких – врегулювання ризиків, що загрожують їх основного бізнесу (торгівлі або виробництва), спекулянти найчастіше не мають запасів реального товару. Міфи про те, що в результаті операції трейдер стає реальним власником декількох сотень тонн копченої риби або замороженого апельсинового соку – не більше, ніж звичайні біржові міфи, але ці страшні «оповіді» багатьох відлякують від гри на ф'ючерсному ринку. Втім, подібна необачність трапитися може, але поставка реального товару по довгій ф'ючерсній позиції відбувається вкрай рідко, і рідше за все саме на ринках сільськогосподарської продукції. Це може стати лише результатом помилки: як правило, щасливий володар величезної кількості вдало прикупленого брокером товару навіть віддалено не уявляє, як цей товар виглядає насправді.

Мабуть, було б невірно вважати, що приваблює спекулянтів на ф'ючерсний ринок тільки жага прибутку: це ще й гра, причому гра азартна, яка затягує. У лічені хвилини відкривши рахунок, ви через всесвітню павутину з'єднуєтеся з будь якою біржею світу, яка торгує ф'ючерсами, і стаєте суперником світових «акул» торгівлі! І якщо ваші навички торгівлі та власне бачення руху ринку перетворять ваш торговий рахунок з десятитисячного в сто-або двохсоттисячний, то можна і не дивуватися захопленості цією грою, чи не так?

До речі, спекулянт – це не обов'язково приватна особа. Члени біржі або будь-які організації, які прагнуть отримати прибуток, купуючи довгі ф'ючерсні позиції на підйомі цін і короткі на спаді, також є спекулянтами, так як діють за тими ж принципами. В рамках цих же принципів практикуються і так звані «спредові стратегії».Суть найпростішого спреда полягає в одночасному відкритті однієї довгої і однієї короткої позиції. Так як в цьому випадку використовуються економічно залежні або ідентичні коммодити, то ціни обох ф'ючерсних контрактів рухаються синхронно та злагоджено, а збитки одного боку спреду врівноважуються прибутком іншого боку.У такій ситуації трейдеру байдуже, куди саме рушать ціни, тому що його мета полягає в отриманні прибутку на різниці між цінами контрактів, що утворюють спред: важливо лише, чи буде рух (підвищення або пониження – байдуже) купленого ним контракту сильніше, ніж проданого.

Один з найпопулярніших спредів приурочений до моменту збору нового врожаю пшениці. Так як напередодні нового врожаю останній ф'ючерсний контракт торгується на травневу пшеницю, а перший – на липневу, то перспективи нового врожаю позначаються сильніше на ціні липневої пшениці. Тому, наприклад, у розрахунку на хороший урожай торговцю спредом доцільно купувати потенційно сильніший травневий контракт і продавати потенційно більш слабкий липневий. Через деякий час спред буде успішно «розв'язаний» продажем травневої пшениці і купівлею липневої.

Інформація про успішність або неуспішність спекулянтів досить суперечлива.Відповідно до існуючої офіційною статистикою, 95% індивідуальних спекулянтів залишаються в програші. Згідно з іншими дослідженнями – прибуток отримують до третини всіх спекулянтів. Проте ці дані відносяться до всіх спекулянтів, не виключаючи і тих трейдерів, які йдуть з ринку протягом першого року торгівлі. Якщо говорити тільки про тих, хто прийшов спробувати свої сили і дуже скоро переконався у власній неспроможності, то дійсно приблизно 92% таких «одноразових» трейдерів зазнають збитків, а от серед постійно працюючих трейдерів гроші втрачають тільки 59%.Висновок очевидний: гроші випадкових учасників ринку благополучно осідають на рахунках регулярно працюючих трейдерів, і цих відносно успішних гравців досить багато – інше питання, що частина їх виграшу йде у вигляді комісії брокерським фірмам в якості плати за саме задоволення брати участь в торгах.

Існує навіть умовний «портрет» середньостатистичного спекулянта. Як правило, це представник сильної статі у віці 45 років, з закінченою вищою освітою, професійно займається трейдингом і тримає позицію на ф'ючерсному ринку менше місяця.Середньорічний дохід його перевищує $ 75.000. Словом, якщо ви готові стати по-справжньому професійним трейдером, то торгівля ф'ючерсами може стати непоганим постійним заняттям, що забезпечує адекватний рівень доходу.

Джерело — investblog.net.ua/?p=2278

Просмотров: 3850, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться