Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Lasvegas
Lasvegas
Зарегистрирован:
15 декабря 2009

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 20:40
Подписчики (191):
register
register
45 лет, Харьков
naf422
naf422
Servit
Servit
67 лет
AlexParkh
AlexParkh
mybank
mybank
antonioban
antonioban
ballistic
ballistic
3 года
Banderlog
Banderlog
Чернівці
Victor888
Victor888
hannibal
hannibal
Kiev
70059242
Дмитрий Кожух
120969
120969
все подписчики
29 сентября 2011, 10:21

Доповнення до листа НБУ №28-211/3760-11058

 

Національний банк України

Генеральний департамент грошово-кредитної політики,

Департамент контролю, методології

та ліцензування валютних операцій

 

 

  28.09.2011 № 28-211/3864-11318

 

 

Територіальні управління  Національного банку України,

Банки України,

Приватне акціонерне товариство «Українська фінансова група»,

Українське державне підприємство поштового зв’язку «Укрпошта»,

ТОВ “Фінансова компанія «Вікторія», ТОВ “Фінансова компанія «Абсолют Фінанс»,

ТОВ “Фінансова установа «ГГЛА»

 

 

            В  доповнення   до   листа     Національного банку України   від 21.09.2011 № 28-211/3760-11058 щодо практичного застосування норм Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України(далі – Інструкція) повідомляємо. 

Відповідно до статей 60 і 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнтів (резидентів та нерезидентів), яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею, має обмежений доступ і може бути розкрита третім особам тільки в законодавчо встановленому порядку (наприклад, за рішенням суду).   Під час здійснення валютно-обмінних операцій ця норма має чітко дотримуватись банками (фінансовими установами).

Згідно з пунктом 1.3 глави 1 Інструкції банк (фінансова установа) має здійснювати валютно-обмінні операції за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу. Працівник банку (фінансової установи) зобов’язаний забезпечити зберігання копій сторінок документа, що посвідчує особу, в документах дня.

Резидентність підтверджується: для фізичної особи-резидента паспортом громадянина України, паспортом громадянина України для виїзду за кордон без відмітки, що підтверджує постійне проживання за кордоном, посвідченням особи без громадянства для виїзду за кордон, що видане в Україні, посвідченням біженця, що видане в Україні, національним паспортом громадянина іншої держави з відміткою про наявність дозволу на постійне проживання разом з посвідкою на постійне проживання; для фізичної особи-нерезидента – національним паспортом громадянина іншої держави, паспортом громадянина України для виїзду за кордон з відміткою в паспорті про постійне проживання за кордоном.

Під час здійснення операції на суму до 50 000 гривень банк (фінансова установа) знімає копію першої сторінки паспорта громадянина України. У разі пред’явлення фізичною особою  іншого паспортного документа, банк (фінансова установа) крім першої сторінки знімає копію також сторінки, в якій зазначена відмітка про постійне місце проживання. Банк (фінансова установа) має забезпечити технічні умови для проведення копіювання сторінок документа, що посвідчує особу. Звертаємо увагу, що копіювання з відповідних сторінок документів здійснює банк (фінансова установа). У разі, якщо клієнт банку (фінансової установи) вимагає завірити ці копії, він може завірити їх особистим підписом. Копії цих документів підшиваються в документах дня банку (фінансової установи) разом з документами про здійснення валютно-обмінних операцій.

Згідно з вимогами статті 13 розділу I  Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму»  ідентифікація клієнта не є обов’язковою, у разі  проведення фінансової операції особами, які раніше були ідентифіковані. Якщо фізична особа, яка звернулась до банку (фінансової установи) з метою проведення валютно-обмінної операції, раніше була ідентифікована банком (фінансовою установою), то банк (фінансова установа) здійснює валютно-обмінну операцію для такої фізичної особи без додаткової ідентифікації. Працівник банку (фінансової установи) має забезпечити наявність в документах дня банку (фінансової установи) копії документа особи, яка здійснила валютно-обмінну операцію, без додаткової ідентифікації.

Під час здійснення операції з купівлі залишку суми в іноземній валюті, меншого ніж номінальна вартість мінімальної банкноти, наявність копії документа, який засвідчує резидентність особи, для проведення банком (фінансовою установою) валютно-обмінної операції не вимагається.

З метою запобігання безпідставної відмови фізичним особам-нерезидентам у проведенні валютно-обмінної операції звертаємо увагу на те, що банки мають забезпечити свої структурні підрозділи, в тому числі пункти обміну агентів    бланками   суворого обліку – довідками-certificateза формою № 377. У разі відсутності у банку (фінансової установи) таких бланків необхідно терміново замовити їх на підприємствах, що мають право на проведення господарської діяльності з виготовлення бланків цінних паперів, документів суворої звітності. Перелік цих підприємств, що мають право на зазначену діяльність, розміщений на офіційному сайті Міністерства фінансів України:  minfin.gov.ua.

Інструкцією, якою встановлений порядок проведення валютно-обмінних операцій, не встановлено вимоги щодо підтвердження джерел походження коштів

фізичними особами-нерезидентами. Враховуючи вищевикладене, затребування банком у фізичної особи-нерезидента копії митної декларації у разі здійснення валютно-обмінної операції є неправомірною.

Зобов’язуємо структурні підрозділи територіальних управлінь Національного банку України, на які покладені функції валютного контролю, приділити особливу увагу під час здійснення перевірок питанням дотримання банками вимог Інструкції та листів Національного банку України. У випадку виявлення порушень терміново ініціювати питання щодо притягнення банків (фінансових установ) та їх керівників до відповідальності згідно із законодавством України.

Зобов’язуємо банки (фінансові установи) у всіх касах банків (фінансових установ) та пунктах обміну іноземної валюти розмістити інформацію щодо основних вимог проведення валютно-обмінних операцій, які діють з 23 вересня 2011 року, та телефони «гарячої лінії» банку, територіального управління Національного банку України та  Національного банку України: (044) 230-18-63, 253-22-42.

В. о. Голови                                                                         Ю. В. Колобов

Стрільчук В. М.

253-96-04

Чепінога Л. А.

253-73-90,

затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.12.2002 № 502, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 14.01.2003 за № 21/7342

Просмотров: 5585, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 16

+
+12
Vadim
Vadim
29 сентября 2011, 10:25
#
Путают грешное с праведным: инструкция 278 сама по себе, идентификация по «отмыванию» — отдельная тема… инструкция не внесла (и не может внести!) изменений в закон.

Ждем пока пыль осядет и сотрудники НБУ начнут думать головой перед написанием писем.
+
0
Mozart
Mozart
29 сентября 2011, 12:49
#
Ждете, пока начнут думать головой?
«Не дождетесь!» (с.Рабинович, которого спросили, как его здоровье)
+
+12
il1
il1
30 сентября 2011, 13:59
#
Закон «о борьбе с легализацией» там про финансовый мониторинг операций описано, а в инструкциях термин идентификации клиента употребляется в соответсвии с выполняемой операцией.
В 492 — прописано, что такое идентификация и на основании каких документов, в 502(с 273) соблюдена логика идентификации частичной до 50К, и полной свыше 50К.
+
0
zorka
zorka
29 сентября 2011, 10:27
#
Дякую!
+
0
Vadim
Vadim
29 сентября 2011, 10:33
#
2. О необходимости подтверждать «резидентность» нет ни слова ни в старой редакции инструкции (502), ни в новой…
+
0
il1
il1
30 сентября 2011, 13:54
#
Что в старой, что в новой было и есть с 2008 года п.п.6.1. до пятницы не требовалось подшивать документы.
+
0
Vadim
Vadim
29 сентября 2011, 10:34
#
3. Про копию таможенной декларации вообще аут: п.7.3 Инструкции 502 «Операції з конвертації однієї готівкової іноземної валюти в іншу готівкову іноземну валюту здійснюються для фізичної особи-нерезидента лише в касі банку (фінансової установи) після пред'явлення касиру документа, який засвідчує цю особу, та за наявності підтвердження джерел походження іноземної валюти (копії цих документів залишаються в документах дня). У разі ввезення нерезидентом в Україну іноземної валюти в пред'явленій митній декларації робиться відмітка про її конвертацію. „
+
0
Senya
Senya
29 сентября 2011, 11:13
#
Супер, про сроки ни слова. Т.е. если я год назад оставил в банке копию паспорта, то не должны его больше даже спрашивать :)
«ідентифікація клієнта не є обов’язковою, у разі проведення фінансової операції особами, які раніше були ідентифіковані. Якщо фізична особа, яка звернулась до банку (фінансової установи) з метою проведення валютно-обмінної операції, раніше була ідентифікована банком (фінансовою установою), то банк (фінансова установа) здійснює валютно-обмінну операцію для такої фізичної особи без додаткової ідентифікації. Працівник банку (фінансової установи) має забезпечити наявність в документах дня банку (фінансової установи) копії документа особи, яка здійснила валютно-обмінну операцію, без додаткової ідентифікації.»
+
0
il1
il1
30 сентября 2011, 13:55
#
Полную идентификацию делать не надо, а копии документов на основании, которых определена резидентность и ФИО, подшить в докуенты дня надо.
+
0
Mozart
Mozart
29 сентября 2011, 12:50
#
Самое главное… НИ СЛОВА о том, что до 8000 гривень — без паспорта.
Вывод: два дня гуляла УТКА…

Вычислить бы — кто первым в эфир запостил…
+
0
regulator
regulator
29 сентября 2011, 13:03
#
Очень информированный источник в НБУ. Практически все так писали
( очень добавлено мной т.к. результат строго противоположный ). И если не ошибаюсь, Азарыч и Сугоняко предлагали установить сумму без идентификации.
+
0
Mozart
Mozart
29 сентября 2011, 15:44
#
Кто-то же первый запустил ее…
+
0
il1
il1
30 сентября 2011, 13:44
#
А что кто-то в это поверил? Я, как максимум, ожидаю отмену частичной идентификации при сумме до 100 долл.
+
+29
VALEX
VALEX
29 сентября 2011, 21:52
#
Очень интересный момент получается.
Если у резидента нет паспорта, по каким-либо причинам (утерян, сдан в военкомат на время службы или в паспортный стол для смены фамилии и т.д.), то такой резидент не имеет права вообще купить валюту, даже когда кредит в валюте, если, конечно, нет загран. паспорта?

«Резидентність підтверджується: для фізичної особи-резидента паспортом громадянина України, паспортом громадянина України для виїзду за кордон без відмітки, що підтверджує постійне проживання за кордоном, посвідченням особи без громадянства для виїзду за кордон, що видане в Україні, посвідченням біженця, що видане в Україні, національним паспортом громадянина іншої держави з відміткою про наявність дозволу на постійне проживання разом з посвідкою на постійне проживання...»
+
+16
il1
il1
30 сентября 2011, 13:50
#
Утерян -вы дается справка.
Сдан в военкомат — не прописано в инструкциях НБУ, но его заменяет удостоверение военнослужащего(но так как не прописано, то печалька)

Надо понимать предпосылку, изменения сделаны для того, чтобы ограничить хождение валюты, и никого, причиняемые неудобства, не волнуют. В какой-то степени цель: сделать максимально неудобным обмен валюты, долгим, сложным, чтобы население отказывалось от повседневного использования валюты.
+
0
Glubochanin
Glubochanin
30 сентября 2011, 10:02
#
Если нет паспорта — то не до валюты тогда, очень много тогда нельзя сделать .
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться