Минфин - Курсы валют Украины

Установить
lantoshchuk2011
Зарегистрирован:
26 января 2011

Последний раз был на сайте:
26 мая 2023 в 22:38
Подписчики (4):
vdrut
Виталий Друт
Одесса
IrinaRom
IrinaRom
chernyshev
chernyshev
Bzzz
Bzzz
Лариса Антощук — Tax Reality|Налоговая реальность
адвокат, партнёр юридической компании «Tax Terra»
9 ноября 2012, 2:43

Кипр и Украина подписали новую Конвенцию: что говорит язык фактов?

Вчора (8 листопада 2012 року) стало відомо, що Кіпр та Україна підписали нову Конвенцію про уникнення подвійного оподаткування на заміну підписаної в 1982 році, що пропонувала оподатковувати по нульовій ставці доходи у вигляді дивідендів, процентів, роялті, які виплачуються із однієї країни в іншу та ряду інших податкових пільг.

На сьогодні офіційного тексту нової Конвенції у відкритому доступі немає. Ні англійською, ні українською мовою. Можна лише здогадуватися до якого консенсусу дійшли лідери держав. Доступний, правда, текст Протоколу до Конвенції - http://www.kommersant.ua/docs/2012/20121107_cyprus_protocol.pdf

В інформаційних повідомленнях-близнюках із різних сайтів вказується, що на підставі нової угоди між країнами будуть оподатковуватися доходи від нерухомості, роялті, дивіденди, проценти. Очевидно, що точні ставки можна буде озвучувати лише коли буде оприлюднений текст документ.

Чи буде Конвенція ратифікована? Коли набиратиме чинність? Відповіді на ці питання варто шукати не в правовому полі, а більше в політичній площині. Нині діючий склад парламенту голосуватиме за все те, що потрібно державі. Даруйте, — фіксую факт...

В ЗМІ також озвучено, що нова угода потрібна аби поповнити бюджет (читайте, врятувати ситуацію). А щодо набрання чинності, то як правило, нові правила такого роду міжнародних договорів набирають чинності за півроку після дати ратифікації. Але це правило правових держав. У нас зміни швидкісні, якщо це потрібно в інтересах держави… Потягнуло нафталіном есесеровським….

Що очікувати? Думається, що очікувати варто не надмірного надходження в казну коштів, які нібито врятовані від офшорних компаній і які нібито підточують економіку країни (не зважаючи на те, що на Кіпр виходять кошти нашого бізнесу і сюди ж повертаються у вигляді інвестування – Кіпр найбільший інвестор в країну по результатам 2011 року)… Очікувати можна масового переформатування ряду бізнесів із перенесенням компаній в інші юрисдикції.

Великий бізнес занадто мудрий аби поступатися обіговими коштами і лягати живцем під ніж. А півроку на таке переформатування буде достатньо. Та й новини про нову угоду досягнули вух великого бізнесу давно, очевидно.

Середній бізнес, який свого часу спробували долучитися до кіпрської братії, очевидно, буде не настільки швидким. Або ж на нього не вистачить активних консультантів по податковому плануванню.  Якраз середній бізнес може зазнати фінансових втрат у вигляді додаткового податку на доходи нерезидентів (варто нагадати, що максимальна ставка цього податку – 15% від бази оподаткування). На фоні того, що середній бізнес і так чи не найбільше потерпає від адміністративних методів управління сплатою податків, розраховувати на додаткові надходження в бюджет в довгостроковій перспективі не доводиться.

Якщо нова угода – це не на довгу перспективу, то навіщо? Чесно кажучи, та відповідь, що напрошується, здається такою безглуздою, що й озвучувати не хочеться. Але прошу, запитайте себе – куди ми йдемо. І дайте відповідь не мовою «точок зору», а мовою «фактів». Що нам про подібні ініціативи говорить мова фактів?

Просмотров: 4791, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 21

+
0
gricyk5
gricyk5
9 ноября 2012, 8:01
#
У Вас не виникало питання -А чому іменно з Кіпром ( чи іншою країною) підписана така угода?
+
0
Лариса  Антощук
Лариса Антощук
9 ноября 2012, 9:44
#
Україна має таких угод більше 60 із іншими країнами світу. Із Кіпром діяла стара радянська угода (1982 року). Тобто, це не новий документ, це просто нове прочитання оподаткування старих транзакцій, що проходять між країнами.
+
0
gricyk5
gricyk5
9 ноября 2012, 12:48
#
А я подумав грішним ділом що Янукович свій Кіпрський рахунок поїхав поповняти…
+
0
Лариса  Антощук
Лариса Антощук
10 ноября 2012, 9:16
#
:)
+
0
somilitark
somilitark
9 ноября 2012, 13:16
#
Мы идём к дефолту, пора бы уже знать***
+
+2
yarg
yarg
10 ноября 2012, 10:15
#
Я вот одного не пойму — чего вы от этого дефолта ждете? Вы к нему так радостно стремитесь, как будто там плюшки раздают. По опыту соседей (россий с аргентинами) — ничего особенного не произойдет. Ну уменьшат и заморозят пенсии. Ну начнут жестче кредиты выданные выбивать. Ну поднимутся цены и упадут зарплаты. В чем ожидаемая радость процесса — непонятно. Вы думаете, что спрятали под подушкой 20000 долларов, а тут — дефолт, все в панике — а вы на белом коне милостиво отбираете у Ахметова Азовсталь? правда верите в такое?
+
0
Валентина Лаврененко
Валентина Лаврененко
10 ноября 2012, 10:28
#
Почему Азовсталь? Весь СКМ...:)
+
0
somilitark
somilitark
10 ноября 2012, 11:49
#
Будете смеяться у меня нет долларов, у меня есть мечта очистить Родину от оккупантов и их прихвостней(сейчас их называют мояхатаскраю, раньше полицаями звали), только крах экономики т.е через карман пересичных лохов может вдолбать в вашу одарённую головешку, что только экономическими методами современная Германия сделала рабами Европу, а мы выгоним чужеземцев!!!***
+
0
yarg
yarg
10 ноября 2012, 13:00
#
Ух… т.е. вымирание пенсионеров, бензин по 30 гривен литр и зарплаты по 50 долларов — это прямой путь к изгнанию чужеземцев?
+
0
somilitark
somilitark
10 ноября 2012, 13:17
#
Если вы этого не понимаете, то это ваши проблемы…

п.с. гляньте на итоги выборов?
подтасовки, обман, админресурс и у яныков 50% в итоге, а при дефолте никакие махлежи бы не помогли, было бы 20 и победила бы оппозиция, сменили бы генпрокурора и в момент ПРавильные бы линяли в панамы, а не рассказывали, что они есть те, кто «подставит плечо»
+
+10
yarg
yarg
10 ноября 2012, 13:20
#
Ну. и вернулась бы Юля. И что? она уже была при власти. раза 2. я на нее насмотрелся. Причем насмотрелся с разных сторон. У меня знакомый работал в ее команде в госрезерве. Что там вытворяли с сахаром и т.п. я в курсе. О газе — тоже все знают. Вы готовы ради возвращения этого уморить голодов пару сотен тысяч пенсионеров?
+
0
somilitark
somilitark
10 ноября 2012, 13:27
#
Да с сахаром вытворяли это круто, а что можно было вытворить с активом три рубля?

бот вы беспросветный, а власти толком у неё никогда не было, были клюевы, пасечники, хорошковские и прочая приспособленка…
разговор окончен, гребите свои 50 коп. за пост и смотрите ими не подавитесь***
+
+8
yarg
yarg
10 ноября 2012, 16:24
#
Ага. да. ей все враги мешали. а если бы не мешали — ужо бы она счастье народу построила…
блин. я думал такие наивные давно вымерли…
+
0
allescaput2030
allescaput2030
9 ноября 2012, 21:07
#
Факт — текста угоды никто не видел. А експертов-аналитиков уже больше, чем надо. А чё не поддержать слова шапкокрада, тьфю, президента…
Какая ужасная реальность…
+
0
Лариса  Антощук
Лариса Антощук
10 ноября 2012, 9:09
#
Є проект, який обговорювався вже більше чотирьох років. Можете його почитати. Але не сильно він відрізняється у багатьох частинах від Модельної конвенці\:)
+
0
allescaput2030
allescaput2030
10 ноября 2012, 12:10
#
Вам, юристам, веры — нет. Любите вы мелким шрифтом между строчек изменить весь смысл документа.
Поэтому — сначала текст, потом выводы.
А то поговорили, поговорили, сформировали общее мнение, что все, мол, правильно, и давай лепить горбатого…
Это как Харьковские угоды по газу. То ли есть скидка, то ли она накапливается в виде долга, то ли идет в качестве зачета по аренде Севастополя…
Текста нет, а языком молоть…
+
0
yarg
yarg
10 ноября 2012, 10:16
#
Главный вопрос — какие ставки будут по налогообложению дивидендов и процентов по кредитам. Все остальное — фигня.
+
0
Лариса  Антощук
Лариса Антощук
10 ноября 2012, 15:46
#
І по роялті
+
0
yarg
yarg
10 ноября 2012, 16:26
#
Ну, роялти — там суммы меньше… хотя тема сама по себе забавнее :) продать товарный знак «яготинское масло» кипрскому оффшору, а потом тупо отстегивать ему «за использование товарного знака» 3 % от обьема продаж — бизнес забавный…
+
0
Лариса  Антощук
Лариса Антощук
10 ноября 2012, 16:26
#
4%
+
+1
yarg
yarg
10 ноября 2012, 16:52
#
И долго рассказывать о «защите интеллектуальной собственности» и прочих благородных вещах. :)
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться