Минфин - Курсы валют Украины

Установить
kornellio
Роман Корнилюк про банки та фінанси
Зарегистрирован:
3 марта 2011

Последний раз был на сайте:
2 июня 2022 в 14:05
Подписчики (38):
Popez
Caocha François
42 года, Kievr
ballistic
ballistic
3 года
Tetian
Tetian
Aqaz123
Екатерина Виндерских
Киев
hannibal
hannibal
Kiev
27801643
27801643
Alkon
Alkon
Киев
olexch
Александр Чернов
41 год
VictorS
VictorS
Valent
Valent
Киев
Feygin
Юрий Фейгин
75 лет, Керчь
Vasiliy91
Vasiliy91
все подписчики
Роман Корнилюк — про банки та фінанси
Ph.D, фінансовий аналітик YouControl
17 марта 2014, 0:39

Попередні підсумки банківської паніки (зима 2014-го)

Протягом тривожних зимових місяців було зафіксоване масове зняття коштів з депозитних рахунків, особливо інтенсивний відтік вкладів спостерігався у лютому. Сумарно за січень-лютий депозити населення скоротилися на 7,9% в національній валюті та 7,8% в іноземній. Депозити юридичних осіб знизилиcя на 6,1% (UAH) і 7%(FX). Всього гривневих депозитів поменшало на 30,4 млрд. грн., валютних — на 2,3 мільярди доларів США.

Представники НБУ вважають такі темпи зниження своїм успіхом: мовляв, без обмежень по зняттю валютних вкладів і підтримки банків ліквідністю могло бути і гірше…

Зняття вкладів не могло не позначитися на кількості грошей в економіці. В результаті цього, гривнева готівка в обігу поза банками з початку року зросла на 6,4%. Як не дивно, поки що різкого підвищення рівня інфляції не спостерігалося: схоже, що населення вирішило просто змінити безготівкову форму заощаджень на готівкову. У світлі нинішніх воєнних подій, лімітів на зняття готівки та дефолтів Брокбізнеса, Форума, Даніеля, люди вважають, що так безпечніше.

Динаміка монетарної бази (до якої крім випущеної готівки включаються кошти банків та ін. в резервах та на коррахунках в НБУ) в підсумку двох місяців була незначною +0,4%, але суперечливою — у січні монетарна база падала на -4,1%, у лютому росла на +4,7%. Це свідчить про проблеми, з якими зіткнулися банки при видачі людям кешу — адже прийшлося робити це за рахунок конвертації своїх резервів, котрі НБУ в лютому допомагав банкам поповнювати в рамках нової програми підтримки ліквідності (за ціною в 3 облікові ставки).

У сухому залишку ми бачимо, що поки-що сукупна грошова маса М3 росте (+2,7%), але не такими темпами, як готівка в обігу. Якщо ж згадати про фактор девальвації гривні — ми побачимо, що цей ріст лише номінальний — за рахунок переобліку валютних депозитів за новим курсом. Та це й не дивно — у країні рецесія, промвиробництво падає, кредитування згортається, а вилучену в банках готівку люди або конвертують у долари, або відкладають на чорний день — все під матрац. Є ризик того, що рано чи пізно станеться ціновий вибух.

Привид інфляції в таких умовах досить швидко може набрати цілком реальних форм:

— особливо інфляція імпорту внаслідок девальвації гривні;

+ якщо продовжаться процеси «bank run» і масове перетворення депозитів у готівку;

+ якщо замість податкових доходів та нових зовнішніх боргів уряд переведе НБУ в режим «war finance», запустивши експансивну політику нарощення грошової маси.

Нагадаємо: класичний механізм роздування агрегатів грошової маси — це купівля нацбанком ОВДП (вже додав до свого балансу +19,3 млрд грн за лютий, з початку року + 21,8 млрд грн.)

Умовні позначення:
UAH deposits — депозити у національній валюті (гривні).
FX deposits — депозити в іноземній валюті.
Retail deposits — роздрібні депозити, депозити фізичних осіб.
Corporate FX deposits — депозити нефінансових корпорацій.
Cash in circulation — готівка в обігу (поза банками).
Monetary base (MB) — грошова база (готівкові кошти, випущені в обіг Національним банком України, і переказні депозити в національній валюті в Націо­нальному банку України)
Money supply (M3) — грошова маса, грошовий агрегат M3.
Change, Growth — зміна обсягу за період в %.
in USD — обсяг номінований у доларах США з метою виключення впливу девальвації.

Дані: НБУ

Графіки: Bankografo.com

Просмотров: 4073, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 21

+
+10
Donkey
Donkey
18 марта 2014, 8:27
#
Глава НБУ Кубив ограничив выдачу валюты через кассы банков действует однозначно противозаконно. Однако это может помочь удержать ситуацию только в очень краткосрочной перспективе. Если вкладчики успокоятся и вновь понесут гривну или купленную за изъятую гривну валюту в банки, то вполне вероятна стабилизация ситуации. Надо отдать должное- у вкладиков изъявших свои депозиты,- выбор тоже не велик ибо они теряют ежемесячный доход, а в короткие сроки невозможно превратить изъятые из банка деньги в прибыльный бизнес. Таким образом март будет очень показательным месяцем и в его второй половине люди, по идее, должны вернуться в банки преимущественно с валютой. Ну и с гривной те у кого действительно крепкие нервы и светлый ум.
+
0
Manager25
Manager25
18 марта 2014, 10:51
#
Реально возврат депозитов в банки начнется где-то через месяц после того как все успокоется в стране и качели по валюте будут в пределах +-3%. Так что в конце марта возврата не будет. Хотя скорость оттока депозитов будет уменьшатся.
+
0
Роман Корнилюк
Роман Корнилюк
18 марта 2014, 12:19
#
З такими-то ставками і якщо не буде воєнних дій + якщо не буде серйозних дефолтів + якщо дадуть обіцяні транші — швидкість відтоку депозитів і справді має знизитися.
Однак є дуже багато «якщо»…
+
0
Manager25
Manager25
18 марта 2014, 17:44
#
Якщо все, що ви сказали, після кожного вашого «якщо», збудеться, то відтоку вже не буде, а буде чистий приріст, при чому досить стрімкий.
+
+13
Роман Корнилюк
Роман Корнилюк
18 марта 2014, 12:16
#
Як бачимо на останніх прикладах, в Україні між законом і реальністю серйозна прірва. Якби Кубів не ввів ці обмеження, банкам прийшлося б розписатися у повній нездатності повернути валютні вклади. Вони обрали часткову нездатність, хоч це, ви праві, суперечить нормам цивільного кодексу. Вони обрали незаконне часткове повернення замість серії законних дефолтів :)
+
+9
Mozart
Mozart
19 марта 2014, 11:49
#
А если б он еще и ограничил досрочное расторжение — вообще многого не было бы.
+
0
Андрей Приходько
Андрей Приходько
19 марта 2014, 15:39
#
На МММ уже народ не купится! Жадность жадностью, но есть еще здравый смысл! Любой депозит-это МММ!
+
+25
koluvan3000
koluvan3000
18 марта 2014, 12:28
#
Сейчас валюту в банк понесёт только сумашедший или мазахист. Сегодня 15 тис. грн., а завтра 150 грн. и т.д. Пока такие деятели у власти, которые плюют на законы и действуют по принципам революционной целесособразности положение будет только ухудшаться.Господа массоны это прекрасно понимают, поэтому помощь оказывается и я думаю ещё долго будет оказываться исключительно «добрым словом».
+
+8
nesma1981
nesma1981
18 марта 2014, 12:37
#
Так покращення и приобщение пересичного к гривне, и стойкое отвращение к валюте заложили папередники…
+
0
Ярослав Береж
Ярослав Береж
18 марта 2014, 21:49
#
В ОТП Банке в Ивано-Франковске не выдают валюту с текущих счетов физ. лиц.!!! Сегодня, 18/03/2014, обратился в центральное отделение ОТП Банка с просьбой снять с моего личного текущего счета 1500$ наличными. Менеджер банка выписала ордер на получение, после чего, в кассе банка, сообщили, что валюты нет и в ближайшие дни не будет. Записали мой телефон (хотя он есть в базе), обещали перезвонить…
+
+8
Роман Корнилюк
Роман Корнилюк
18 марта 2014, 22:07
#
Якщо так дійсно сталося, більш ефективно написати лист в НБУ та центральний офіс банку. Або повідомити про свій намір працівників банку, переписавши їхні дані.

Про ОТП чув тільки найкращі відгуки, у них є європейські інвестори, продаватися поки не планували. Вони такі проблеми мають швидко вирішувати. У такій панічній ситуації, як зараз, у більшості банків важко знайти доларовий кеш.
+
+46
Mozart
Mozart
19 марта 2014, 11:51
#
Роман, сразу видно, что Вы — теоретик.
Никакое письмо в НБУ НИЧЕГО НЕ ДАСТ. Абсолютно.
Пусть коллеги-банковские работники, которые меня читают, плюсонут — чтобы Вы увидели, что я прав.

И про ОТП Вы явно слышали «найкращі відгуки» только из СМИ :)
А я скажу по другому — из всех банков с заграничными «мамками» это самый гнилой по сути своей банк.
+
0
nesma1981
nesma1981
19 марта 2014, 12:20
#
Больше 6 дать не могу, а так +мульйон
+
0
marinkasimf
marinkasimf
31 марта 2014, 11:05
#
Так а что же тогда делать, блин? куда писать, звонить, ходить?? или вообще нереально что-то выбить у банка, пока он сам не пожелает нал завезти?
+
0
Gala1
Gala1
10 апреля 2014, 14:15
#
Пока банк сам не пожелает вернуть Ваши кровные сбережения, ничего вы не сможете сделать. Нормальный человек в такое тревожное время не понесет в банк свои сбережения, чтобы их потом дядям с большими карманами подарить. Посмотрите на цены которые растут каждый день, на доллар которым никак не наиграются чтобы набить свои карманы. А цены на бензин и прочие ГСМ??? Нам впору уже продавать авто и покупать велосипеды. А самое интересное — это грядущие выборы!!! В казне денег нет, в бюджете огромная дыра. Ну и где наши замечательные политики будут брать денюжку на выборы себя любимых??? А ведь банк есть практически у каждого мало-мальски уважающего себя политика!… Ну какой нормальный человек снова понесет деньги в банк? Тем более что первая волна «невозвратов» уже была. А может и не одна. ЗАБИРАТЬ нужно депозиты и побыстрее!!! А рассказы о том, что мы панику создаем — это фигня!!! Пусть власть обеспечит нам нормальный уровень жизни и ПЕРЕСТАНЕТ ЗАГЛЯДЫВАТЬ В НАШ КАРМАН!!! Пусть тряхнут хоть раз своими карманами. Мы их «выбирали» для того чтобы жить нормально, а не думать о том, заправить машину или купить еды!!!
+
0
Ярослав Береж
Ярослав Береж
19 марта 2014, 11:46
#
ОТП Банк виправився. Сьогодні 19/03/2014 після дзвінка працівника банку, я, безперешкодно, отримав кошти в касі. Дякую. Сподіваюся, що і в майбутньому, не будуть виникати проблеми!
+
+4
Mozart
Mozart
19 марта 2014, 11:52
#
Вы у них лучше кредит возьмите. Ипотечный :)
Потом послушаем Ваши комментарии…
+
0
Андрей Приходько
Андрей Приходько
19 марта 2014, 15:29
#
Кто что знает про ПУМБ? Не стремно депозит на месяц в баках?
+
0
Duke
Duke
19 марта 2014, 21:22
#
На месяц, нормально
+
0
Александр Богачев
Александр Богачев
20 марта 2014, 12:44
#
3 месяца на ПУМБ полет нормальный
+
0
dreamsunny
dreamsunny
31 марта 2014, 18:21
#
ПУМБ ведет себя лучше всех банков… в пределах 15000 грн отдает по требованию,
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться