Минфин - Курсы валют Украины

Установить
jaglex
Александр Cлободян Блог Александра Слободяна
Зарегистрирован:
18 октября 2011

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:18
Подписчики (18):
AndreyM
Andrey M
45 лет, Киев
baraibal21
baraibal21
Kiruha
Kiruha
Lemon75
Lemon75
48 лет, Киев
pointOFview
pointOFview
sorochan
sorochan
sancho
sancho
киев
Shevchuk
Pavlo Shevchuk
49 лет, Київ
stasymoos
stasymoos
AllaNovickaya
Алла Новицкая
41 год, Киев
PSheva
Петр Шевченко
Киев
Ceme4kin
Ceme4kin
Днепропетровск
все подписчики
Александр Cлободян — Блог Александра Слободяна
Директор юридической консалтинговой компании «САЛЕКС»
15 марта 2012, 23:49

У Вас поганий сон, зник апетит? Припиніть інвестувати в облігації

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила зміни до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу шляхом прийняття двох рішень — «Про затвердження Змін до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу (щодо продовження строків обігу та погашення облігацій підприємств)» і «Про внесення змін до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу (щодо порядку визначення доходу за облігаціями)» від 6 березня 2012 року.

Відповідно до Положення Комісії про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу внесення змін до проспекту емісії облігацій після початку розміщення облігацій забороняється. Також це Положення не встановлює порядок внесення змін до проспекту емісії облігацій у зв’язку з продовженням строків обігу та погашення облігацій.

Рішення Комісії «Про затвердження Змін до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу (щодо продовження строків обігу та погашення облігацій підприємств)» передбачає зміни щодо:

встановлення порядку дій емітента і Комісії щодо продовження строків обігу та погашення облігацій;

визначенення умов внесення змін до проспекту емісії облігацій щодо продовження строків обігу та погашення облігацій;

визначення переліку документів, що подаються емітентом до Комісії для внесення до проспекту емісії змін щодо продовження строків обігу та погашення облігацій.

У такий спосіб Комісія вирішить проблему усунення невідповідності вимог Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу з нормами Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок». Адже ним передбачено, що порядок продовження строків обігу та погашення облігацій підприємств встановлюється Комісією. Наразі він був відсутній. Крім того, зміни вирішують правову «головоломку» порядку та процедури внесення змін до проспекту емісії облігацій під час їх обігу у зв’язку з продовженням строків обігу та погашення облігацій, і не одна претензія не буде поданою

Рішення Комісії «Про внесення змін до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу (щодо порядку визначення доходу за облігаціями)» врегульовує право емітента визначати розмір відсоткового доходу за облігаціями, щодо яких прийнято рішення про відкрите (публічне) розміщення, під час розміщення, у межах, визначених рішенням про відкрите (публічне) розміщення та проспектом емісії облігацій.

Дехто вже заявляє, які славні часи настануть тепер для власників облігацій. Як на мене, тепер просто стане зрозуміліше: «Как писать, Облигация, или Аблигация». На моє переконання, ці зміни більш позитивні, аніж негативні. Вони покликані зробити облігації більш гнучким фінансовим інструментом. Зміни необхідні, в першу чергу, емітентам облігацій, а не інвесторам. Головне, щоб нововведення не «розв’язали руки» емітентам, надавши їм додаткові правові механізм для зловживання своїми правами. Зміни в термінах обігу, погашення облігацій та визначення розміру доходу впливають на обсяг прав власників облігацій. Вони повинні здійснюватись за їх згоди. Наскільки реально буде емітенту отримати згоду, скажімо, 200 власників облігацій, коли частина з них незгодна із нововведеннями, відповісти важко. Навіть, якщо припустити, що вони будуть змінені в судовому порядку, то подібні зміни мають стосуватись всіх інших інвесторів, оскільки впливають на їх правове становище. З процесуальної точки зору цього важко досягти.

Наразі облігації в Україні продовжують залишатись ризиковим фінансовим інструментом. Відсутність ефективного контролю за діями емітентів облігацій зі сторони їх власників повинна компенсовуватись посиленням державного контролю Комісії за додержанням вимог чинного законодавства. Можливо, в перспективі слід очікувати змін щодо посилення відповідальності емітентів облігацій.

Перепечатка данного материала разрешена исключительно со ссылкой на сайт Юридической консалтинговой компании «САЛЕКС» http://salex-lcc.com.ua/index.php/features-4/menu-types-2/vytyag-bankrutstvo

Просмотров: 1554, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться