Минфин - Курсы валют Украины

Установить
jaglex
Александр Cлободян Блог Александра Слободяна
Зарегистрирован:
18 октября 2011

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:18
Подписчики (18):
AndreyM
Andrey M
45 лет, Киев
baraibal21
baraibal21
Kiruha
Kiruha
Lemon75
Lemon75
48 лет, Киев
pointOFview
pointOFview
sorochan
sorochan
sancho
sancho
киев
Shevchuk
Pavlo Shevchuk
49 лет, Київ
stasymoos
stasymoos
AllaNovickaya
Алла Новицкая
41 год, Киев
PSheva
Петр Шевченко
Киев
Ceme4kin
Ceme4kin
Днепропетровск
все подписчики
Александр Cлободян — Блог Александра Слободяна
Директор юридической консалтинговой компании «САЛЕКС»
2 марта 2012, 12:00

Про «проффесіоналів» з управління фінансами

У своїйкнизі «Вийшов хеджер з туману» Бартон Біггс влучно висловився стостовно інвестиційної стратегії індивідуальних інвесторів:«Громадяни з тверезим розумом не допускають думки про те, щоб укласти грошове парі на своє змагання з професійними спортсменами або грати на гроші в карти проти професійних картярів. Чому ж ця думка повинна приходити в голову по відношенню до роботи на фінансових ринках?». В Україні має місце зворотня тенденція, коли індивідуальні інвестори, торгуючи цінними паперами, заробляють більше, чим професійні управителі. Та і сон у них здоровіший.

Все було би смішно, якби не було так сумно. Якось топ-менеджер однієї із вітчизняних венчурних КУА (в управлінні якої знаходиться більше 100 млн. грн.) в приватній розмові запитав мене, чи може бути банк саморегулівною організацією на фондовому ринку. Управляючи чужими коштами на суму більше 100 млн. грн, ця людина на знала елементарних речей. Все тому, що не пройшла шлях від рядового працівника КУА до «топа», а буда призначена одразу топ-менеджером.

Кожен із нас навряд чи довірить своє здоров`я медику-дилетанту. Чому ж ми іноді довіряємо свої фінанси недолугим професіоналам, які «просаджують активи ІСІ» за день на 30% або демонструють -80% за два роки управління. Останні ще полюбляють регулярно телефонувати інвесторам, щоб запросити на загальні збори акціонерів КІФ, які ніяк не можутьвідбутись через неявку акціонерів.

Зрозуміло, що професійність персоналу професійних учасників фондового ринку обумовлюється його кваліфікацією. З цією метою законодавство встановлюєряд вимог до працівників, що передбачають відповідне навчання та атестацію спеціалістів. Хоча солідний досвід може дати лише практична діяльність. Як тут не процитувати Положення НКЦПФР: «Атестація фахівців, які мають наміри займатися професійною діяльністю на ринку цінних паперів, провадиться з метою забезпечення сумлінного і професійного виконання ними своїх обов’язків перед учасниками ринку цінних паперів. Для атестації фахівців створюються екзаменаційні комісії, які проводять кваліфікаційні іспити з кожної спеціалізації. У разі успішного складання кваліфікаційного іспиту фахівцю видається кваліфікаційне посвідчення з відповідної спеціалізації.

Професійні знання і навики спеціалістів підтверджуються шляхом складання відповідного кваліфікаційного іспиту. У разі необхідності екзаменаційна комісія може також проводити додаткову співбесіду з фахівцями. Враховуючи специфіку діяльності на фондовому ринку, встановлення етичних норм і правил, їх законодавче регулювання та постійне вдосконалення є надзвичайно актуальним для вітчизняного фондового ринку. Тут потрібен серйозний юридичний супровід. Крім професійних навиків, фахівці повинні мати високий рівень моральності, що є необхідною умовою для здійснення ними діяльності.

На даному етапі розвитку фондового ринку додаткова співбесіда з фахівцями, що отримують відповідний сертифікат, є звичайною формальністю, для не проходження якої ще треба мати особливий талант. В цьому автор черговий раз переконався, продовжуючи термін дії свого сертифікату на управління активами інституційних інвесторів. Якщо Ваш папуга знає слова венчур, ісі, диверсифікація, то він також має всі шанси отримати сертифікат фахівця з управління активами.

Відносно ліберальні вимоги до професійності спеціалістів були потрібні в період гострої нестачі фахівців-фондовиків, коли профучасники буквально переманювали у конкурентів фахівців.А, можливо, співбесіда з фахівцями повинна стати своєрідним тестом на морально-етичну придатність фахівця до здійснення професійної діяльності на фондовому ринку? Наприклад, за кордоном питання етичної придатності фахівців в окремих сферах діяльності є надзвичайно актуальними. І знов про США. Там перед допуском до юридичної практики необхідно пройти процедуру перевірки особистих якостей претендента та його придатності до професії. При цьому особисті якості позначені терміном, який дослівно можна перекласти як «добрий моральний характер».За відсутності такого кандидату в юристи може бути відмовлено в праві на зайняття юридичною практикою. Адже в морально-етичному відношенні представники різних професій є перш за все людьми, які мають моральне зобов’язання перед суспільством, професією та собою. Як правники, так і фахівці фондового ринку мають підтримувати високий професійний імідж професії, сприяти захисту суспільних інтересів. Саме тому нагальною є необхідність вдосконалення правил «допуску» фахівців на фондовий ринок.

Адже на даний час в Україні існує більше тисячі сертифікованих фахівців за кожним напрямком діяльності (управління активами, торгівля цінними паперами та ін.). Такої кількості більш ніж достатньо для країни, в якій, по суті, немає фондового ринку. Можливо, пора міняти правила допуску фахівців на фондовий ринок. Можливо, тоді глобальна мережа Інтернет не буде рясніти оголошеннями на кшталт: «Віддам сертифікат з управління активами в оренду, термін дії до 2012 року», «Здам в оренду свої три сертифікати».

Перепечатка данного материала разрешена исключительно со ссылкой на сайтЮридической консалтинговой компании «САЛЕКС» http://salex-lcc.com.ua/index.php/features-4/menu-types-2/vytyag-bankrutstvo

Просмотров: 2221, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 4

+
+25
RaSvet
RaSvet
2 марта 2012, 13:16
#
Висновок: громадяни, не довіряйте свої кошти в управління будь-кому! Адже ви не можете контролювати в повній мірі всі ризики, пов«язані з такою „інвестицією“. Примножуйте свої капітали самостійно!
+
+5
zaraza1m
zaraza1m
2 марта 2012, 13:23
#
Зарабатывать на бирже теперь легко! Доход 71% от вложений каждый час. Комиссия: 0%. Начните всего с 80 $
+
0
RaSvet
RaSvet
2 марта 2012, 16:43
#
;-)
+
0
Александр Cлободян
Александр Cлободян
2 марта 2012, 15:05
#
Є така тенденція. Недовіря — взагалі наше ментальне і національне
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться