Минфин - Курсы валют Украины

Установить
ivantsebak
Іван Цебак Адвокатський блог
Зарегистрирован:
11 сентября 2012

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:35
Подписчики (8):
30971602
Vladimir Volosyanko
ballistic
ballistic
3 года
72yurets
72yurets
sashakam
Александр Каминский
42 года, Тульчин
Feygin
Юрий Фейгин
75 лет, Керчь
stas6ka
stas6ka
pointOFview
pointOFview
Schagane
Schagane
Іван Цебак — Адвокатський блог
адвокат
4 июня 2015, 20:24

Використання РРО ФОПами на спрощеній системі

Вже мабуть всі знають що із 01 липня та 01 січня ФОПи що перебувають на спрощеній системі оподаткування зобовязані використовувати Реєстратори розрахункових операцій (РРО), що є накладно при його прибанні (від 5000 грн. вартість) та веденні (книги, звіти, чеки, і тд).

Деякі юристи, консультанти покликаючись на п. 12 ст 9 Закон про РРО, виводять висновок, що При здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку РРО не застосовується.

Ось, що каже закон: Реєстратори розрахункових операцій та розрахунковікнижки не застосовуються: 12) якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівлятощо).

Офіційної позиції ДФСще немає з приводу застосування п.12 ст. 9 Закону про РРО, ФОПами на Спрощеній системі оподаткування, а тому зарано надавати певні рекомендації, враховуючи відповідальність (санкції) визначені, законом.

У Базі Знань на сайті ДФС є така відповідь у подібній ситуації (видана до моменту змін до ПКУ, закону №71)

"Відповідно до п. 1 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.
Згідно з п. 1.4 гл. 1 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року № 22 із змінами та доповненнями, безготівкові розрахунки — це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.
Згідно із п. 12 ст. 9 Закону реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо).
Отже, при здійсненні розрахункових операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) застосування реєстратора розрахункових операцій є обов’язковим.
При здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку реєстратор розрахункових операцій не застосовується.

"

Проте варто сказати, що остаточну відповідь та трактування цієї норми буде давати Вищий адміністративний суд України, оскільки судові спори із цього приводу будуть точно.

Просмотров: 663, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться