Минфин - Курсы валют Украины

Установить
dikkens
Сергей Панасенко Записки dikkensa
Зарегистрирован:
31 мая 2010

Последний раз был на сайте:
20 апреля 2024 в 13:01
Подписчики (288):
svaer022
svaer022
meag
meag
50 лет, Вараш
ILONA2404
Ілона Мельник
44 года
Zvzzz
Серый Петров
54 года
klienkatNadra
klienkatNadra
Kiev
naf422
naf422
24796230
IN GOD WE TRUST
belokyra
A ZART
44 года
slexus
slexus
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
57 лет, Киев
66550076
Антон Горячун
Index
Index
все подписчики
Сергей Панасенко — Записки dikkensa
22 ноября 2014, 23:07

ЧОМУ ВЛАДА ТА БАХМАТЮК НЕ ДОМОВИЛИСЯ ПРО РЕКАПІТАЛІЗАЦІЮ VAB БАНКУ

Попри віднесення VAB Банку до категорії неплатоспроможних та введення у фінустанову тимчасової адміністрації, теоретично ще лишається шанс на те, що держава може рекапіталізувати цей банк. Це не виключається як мінімум тому, що згідно з законом про систему гарантування вкладів, одним з варіантів врегулювання ситуації з неплатоспроможним банком є продаж його інвестору, яким може виступити в т.ч. уряд. Однак ймовірність цього сценарію на сьогодні вкрай мізерна.

«Ми впевнені, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб забезпечить виплату вкладникам гарантованої суми відшкодування у найкоротші терміни, а також зробить усе необхідне для ефективного виведення ПАТ «ВіЕйБі Банк» з ринку з метою якомога повного задоволення потреб кредиторів», — констатував перший заступник глави НБУ Олександр Писарук, недвозначно натякаючи на долю VAB.

Не менш категорична вийшлазаяваі у VAB Банку. У ній він переконує, що саме дії НБУ призвели до того, що програма докапіталізації фінустанови не була схвалена Міжнародним валютним фондом.

Така розв’язка – досить дивна, з огляду на те, що торги влади та О. Бахматюка – мажоритарного акціонера банку – йшли до останнього. І швидше за все, сторони рано чи пізно порозумілися б між собою, враховуючи в т.ч. їх «політичну» близькість – сестра О. Бахматюка балотувалася за списком Блоку Петра Порошенка до парламенту, а самому VAB у цілому добре вдавалося знаходити «точки дотику» з НБУ в питанні рефінансування (як мінімум, за С. Кубіва).

Судячи з усього, це відбулося саме через принципову позицію МВФ. Однак навряд чи її зумовили лише дії та/чи бездіяльність НБУ. VAB, дуже м’яко кажучи, в цій історії теж не виглядає «білим та пухнастим».

У чому взагалі була основна розбіжність на переговорах між представниками держави і банку?

О. Бахматюк публічно озвучував сценарій, при якому існуючі акціонери «заливають» у банк 3 млрд грн., а держава – 4 млрд грн. Однак з урахуванням нинішньої частки в статутному капіталі фінустанови, контроль над банком зберігав би саме О. Бахматюк. Таким чином, перед державою був вибір – або увійти у VAB на правах «молодшого» партнера й заощадити, або більше витратити, однак стати повноправним власником фінустанови.

Щоправда, в повідомленні Нацбанку про введення віднесення банку до категорії неплатоспроможних недвозначно вказано, що ПАТ «ВіЕйБі Банк» «не відповідає критеріям, які є підставою для участі держави в докапіталізації банку, що затверджені рішенням Експертно-аналітичної ради з питань участі держави у статутному капіталі банків від 3 липня 2014 року».

Проте за даними джерел FINBALANCE в Кабміні, 19 листопада уряд прийняв постанову про порядок докапіталізації неплатоспроможних банків, в якій визначив, що на докапіталізацію за участі держави можуть претендувати банки, частка загальних активів яких становить 2% чи більше (тобто більше 26,247 млрд грн) від розміру загальних активів банків України та/або обсяг вкладів (депозитів) фізичних та юридичних осіб яких становить 2% чи більше (тобто понад 14,005 млрд грн) від загального розміру вкладів (депозитів) фізичних та юридичних осіб у банках України. Під останній критерій VAB Банк за підсумками ІІІ кварталу потрапляв (обсяг вкладів клієнтів у ньому становив 14,008 млрд грн.).

Знову ж таки теоретично в держави могли бути сумніви в серйозності декларованих намірів існуючих акціонерів VAB щодо додаткових вливань, з огляду хоча б на більш ніж підозрілу «активність» банку в поточному році.

Згідно з фінзвітністю VAB, в липні-вересні його портфель гривневих кредитів, виданих юрособам, збільшився на 1 млрд грн. (+8,3%), а за 9 місяців-2014 – на 5 млрд грн (+62,6%). При цьому обсяг валютних позик юрособам у доларовому еквіваленті з урахуванням динаміки офіційного курсу гривні в ІІІ кварталі міг збільшитися на суму біля 16,16 млн дол (+4,3%), а за три квартали поточного року – на 35,7 млн дол (+10%). І це на фоні проблем з поверненням депозитів…

Тому й не дивно, що в багатьох виникло питання – а чи не виводяться з VAB гроші?

Точну відповідь на це питання міг би дати лише адекватний аудит. Чи може він бути проведений? Гадати на кавовій гущі можна довго, однак збереження корупції в державі та минулий негативний досвід у роботі Фонду гарантування вкладів змушує в цьому дуже сумніватися.

У цьому контексті привертає увагу більш ніж прямий натяк в повідомленні НБУ про віднесення VAB до категорії неплатоспроможних, де він зазначив, що «світові стандарти рекапіталізації банків, які Національний банк України впроваджує в рамках програми Міжнародного валютного фонду, не передбачають участі держави у рекапіталізації в разі надання банком значного обсягу кредитів економічно-пов’язаним особам». Таке «прозріння» регулятора виглядає дивним. Якщо VAB справді активно видавав пов’язаним особам кредити, то чому Нацбанку досі на це очі закривав?.. Чи їх МВФ «відкрив»?..

Знову ж таки теоретично з введенням тимчасової адміністрації держава може «обнулити» частки існуючих акціонерів VAB і стати 100-відсотковим власником банку. Чи доцільно це було б робити? Є аргументи і проти такого сценарію (потреба в докапіталізації може перевищити необхідні виплати страхових компенсацій вкладникам через Фонд гарантування вкладів), і за нього (з огляду на ризики розбазарювання активів банку при ліквідації і т.д.). У будь-якому разі, як зазначалося, влада вимушено чи ні, але зробила «нерекапіталізаційну» ставку.

Чи варто вкладникам VAB Банку хвилюватися за свої заощадження? Тим, у яких обсяг депозиту перевищував 200 тис грн., швидше за все, що так. Решті – навряд. НБУ знову «героїчно» увімкне «друкарський верстат» і буде рятувати «маленьких українців». А вся країни потім буде думати – і чого це в нас двократна девальвація та навіть офіційна інфляція під 25%?

Це розплата в т.ч. за неефективну роботу НБУ, який займався чим завгодно, але не банківським наглядом.

До речі, не факт, що «лиха доля» омине й О. Бахматюка, адже акції та облігації його компаній знаходяться в обігу на міжнародних біржах. І навряд іноземні інвестори спокійно «проковтнуть» банкрутство такого великого активу свого партнера, як VAB – банк, який за своїми фінансовими показниками, до речі, мав би входити в І групу класифікації НБУ (по активах і зобов’язаннях він більший за квазідержавний Укргазбанк).

P.S. VAB Банк на наш запит про «дивну» кредитну активність в поточному році на фоні проблем з виплатами депозитів не відповів. Як і не уточнив, чи надавалися позики компаніям О. Бахматюка. Про перспективи рекапіталізації фінустанови за рахунок держави банк теж змовчав.

FINBALANCE

finbalance.com.ua/news/Chomu-vlada-ta-Bakhmatyuk-ne-domovilisya-pro-rekapitalizatsiyu-VAB-Banku

Просмотров: 820, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 6

+
0
vicmarin37
vicmarin37
23 ноября 2014, 9:29
#
Сестра у ПОПа, гроші вже на власних фірмах на кіпрі, а вкладники до фгв, щось отримають за рахунок всієї країни.
отакої…
+
+26
Skazochnik
Skazochnik
23 ноября 2014, 10:40
#
И это только начало развала пирамиды под гордым названием банковская система Украины :( Из нее узе начали выпадать не просто мелкие кирпичики а уже крупные блоки начали вываливаться :(
+
0
vicmarin37
vicmarin37
23 ноября 2014, 10:55
#
Один Госбанк — и достаточно.
Да и плюс Сбербанк для лопухов.
+
0
CoffeeMan
CoffeeMan
24 ноября 2014, 0:11
#
Ну не сказать, что сами вываливаются. НБУ решил дать этому кирпичу упасть. Посмотрим, чем обернется. Есть банки, которые занимаются прямым своим делом очень неплохо. Бахматюк тупо вытягивал деньги из ВАБа и вкладывал в землю. Упал бы сам уже давно, да Кубив весной денег налил. Теперь и ФинансоваяИнициатива на очереди?
+
0
vicmarin37
vicmarin37
23 ноября 2014, 10:53
#
А що з курами тепер буде?
+
+23
Skazochnik
Skazochnik
23 ноября 2014, 11:01
#
Есть такой старый хороший фильм с названием «Табор уходит в небо» так вот этот фильм о другом но имено так я бы назвал то, что будет происходить с долларом в ближайшее время ( с кратковременными остановками и отскоками в период когда Порошенко будет хмурить брови, стучать кулаком по столу и требовать остановки курса)
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться