Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Demchak
Руслан Демчак
Зарегистрирован:
19 августа 2011

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:15
Подписчики (36):
buratinko
buratinko
Украина
71529233
Sanuxa Gogoman
vista1
vista1
himik23
himik23
olexch
Александр Чернов
41 год
Nline
Nline
AndreyM
Andrey M
45 лет, Киев
elvalery
elvalery
Киев
romava
romava
khortiza7777
khortiza7777
55 лет
Aristarkh
Aristarkh
Мироновка
anzevs
Влад Великолепный
Киев
все подписчики
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
20 августа 2012, 9:25

Відпустка без податків

Нова система сплати єдиного податку дозволяє зекономити тим підприємцям, які не мають найманих працівників. Довгий час фізособи-спрощенці не мали права піти у відпустку, або взяти лікарняний без сплати єдиного податку за період, на який припадав час їхнього відпочинку або хвороби. Хоча фактично вони не могли отримувати відповідний дохід, на відміну від найманих працівників, чий «простій» оплачує роботодавець.

Зараз Податковий Кодекс України передбачає таку можливість для платників єдиного податку першої та другої груп (ті які не мають найманих працівників). Згідно із п.295.5 ПКУ, такий підприємець раз на рік звільняється від сплати податку за один календарний місяць (відпустка). А також на період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Платникам третьої групи подібне звільнення від податку не потрібне, бо вони розраховують суму єдиного податку від фактично отриманого доходу за звітний період. Тобто: немає доходу – немає податку.

Важливо пам’ятати, що відпустка може тривати саме протягом календарного місяця, тобто з 1 по 31 число (наприклад, серпня), а не з 5-го числа одного місяця по 5-те іншого. Звісно, про період відпустки треба попередити податківців, написавши відповідну заяву у довільній формі (пп.298.3.2). Деякі інспекції вже розмістили на своїх сайтах зразки подібних звернень. Хоча законодавство не встановлює строків подання такої заяви, варто зробити це заздалегідь.

Зрозуміло, що хворобу передбачити неможливо, тому заяву про терміни тимчасової втрати працездатності (з обов'язковим доданням копії лікарняного) потрібно подавати одразу ж після одужання. Оскільки строки лікування рідко збігаються зі строками подачі податкової звітності, можливі непорозуміння із податківцями стосовно місяця, за який можна не сплачувати податок (наприклад, якщо лікування тривало 40-50 днів). Тим паче, що відповідних роз’яснень ДПСУ поки що немає.

Так само не відомо, як правильно вчинити, коли єдиний податок вже був сплачений авансом. Пунктом 295.6 ПКУ встановлено, що сплачені суми податку підлягають зарахуванню у рахунок майбутніх платежів з цього податку за заявою платника єдиного податку. Податковий кодекс передбачає можливість зарахування цих коштів в майбутніх періодах. Але чи треба оформлювати «перекидання» податку із одного місяця на інший окремою заявою, чи достатньо вказати про це в заяві на відпустку буде повністю залежати від позиції податківців на місцях. Тому всі ці питання варто з’ясувати у «своїй» податковій.

Не слід також забувати про те, що звільнення від сплати податку не відміняє подачу звітності за відповідний період а також не впливає на сплату інших платежів. Наприклад Пенсійний фонд у листі № 7619/03-30 від 2 квітня 2012 р. прямо вказує на обов’язок підприємців по сплаті єдиного соцвнеску, оскільки на період відпустки чи хвороби вони лишаються платниками єдиного податку, а закон про ЄСВ не передбачає пільг, подібних до податкових.

 Дещо полегшують ситуацію нещодавні зміни, внесені до ПКУ (Закон № 4834-VI, діє  з 01.07.2012 р.) які відміняють можливі санкції за порушення порядку розрахунку та сплати єдиного податку до кінця 2012 року.

Просмотров: 1185, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться